Keluarga

Berminat dengan Program Kehamilan? Ketahui kegembiraan dan kesedihan di sini

Tbukan sedikit pasangan yang akhirnya harus mengikuti program hamil atau promil setelah sekian lama berusaha mendapatkan bayi. Sekiranya anda dan suamiSekiranya anda adalah salah seorang dari mereka, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu naik turun yang mungkin anda lalui.

Pada sesetengah pasangan, kehamilan boleh berlaku dengan mudah. Tetapi bagi orang lain, memerlukan lebih banyak masa, usaha, dan kesabaran untuk hamil. Salah satu usaha yang boleh dilakukan untuk hamil adalah dengan mengikuti program kehamilan.

Mungkin ramai yang menganggap program untuk hamil adalah cara cepat dan mudah untuk hamil. Prosesnya juga menggunakan ubat-ubatan dari doktor dan alat canggih. Tetapi di sebalik kecanggihan ini, terdapat banyak perkara lain yang perlu anda ketahui.

Ini adalah Program Hamil untuk Melahirkan Anak dengan Segera

Sekiranya anda dan suami mengalami kesukaran untuk mendapatkan bayi dan kemudian berjumpa doktor, biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu untuk mengetahui keadaan kesihatan dan kesuburan anda berdua.

Sekiranya dari pemeriksaan doktor menemui gangguan kesuburan atau penyakit pada anda atau suami anda yang disyaki menyebabkan anda sukar hamil, doktor akan mengutamakan menangani masalah ini. Rawatan boleh dalam bentuk ubat atau pembedahan.

Sekiranya anda dan suami berada dalam keadaan sihat dan dianggap bersedia untuk menjalani promil, biasanya doktor akan mengesyorkan anda melakukan cara semula jadi terlebih dahulu, iaitu dengan melakukan hubungan seksual secara berkala dan memperhatikan masa subur.

Namun, jika kaedah semula jadi ini tidak membuahkan hasil dan itu membuat anda merasa tertekan, program kehamilan dapat dilakukan dengan segera. Terdapat 2 program kehamilan yang mungkin ditawarkan oleh doktor, iaitu:

Bayi tabung uji

IVF atau persenyawaan in vitro (IVF) adalah program kehamilan di mana proses persenyawaan dilakukan di luar badan, tepatnya di dalam tabung. Oleh itu, tentu saja, sel sperma dan telur mesti diambil secara langsung.

Sperma boleh diperoleh melalui onani, tetapi telur sebenarnya tidak boleh dikeluarkan dari badan. Oleh itu, untuk mendapatkan telur, manipulasi dengan ubat-ubatan diperlukan terlebih dahulu.

Untuk merangsang tubuh menghasilkan banyak telur, doktor akan menyuntik hormon. Prosedur ini boleh menyebabkan banyak kesan sampingan, seperti kenaikan berat badan, perut kembung, perubahan emosi, sakit kepala, dan penampilan lebam pada kulit. Ramai wanita merasakan proses ini sangat sukar untuk dilalui.

Selain itu, di tengah-tengah proses ini, tidak mustahil doktor akan mencadangkan penangguhan IVF terlebih dahulu. Penyebabnya berbeza-beza, dan salah satunya adalah kekurangan telur yang dihasilkan setelah suntikan hormon.

Sekiranya terdapat banyak telur yang dihasilkan dan mungkin untuk mengumpulkannya, anda akan menjalani prosedur pengambilan telur. Secara amnya anda akan merasa penenang, jadi anda tidak akan merasa sakit. Namun, setelah operasi selesai, anda mungkin merasa sakit dan kekejangan di perut anda.

Setelah beberapa telur diambil, mereka akan menyatu dengan sperma di dalam tiub dan kemudian membentuk beberapa embrio. Embrio ini kemudian akan dimasukkan ke dalam rahim. Biasanya, bilangan embrio yang dimasukkan adalah 2-3.

Embrio akan dipantau selama 2 minggu dan selepas itu anda akan diminta untuk menjalani ujian kehamilan. Tempoh penantian untuk keputusan ini pastinya dapat membuat anda dan suami tertekan kerana perjalanan ke tahap ini cukup panjang dan tidak mudah. Di samping itu, tidak sedikit pasangan yang harus menelan pil pahit kerana embrio mereka tidak berkembang menjadi calon janin.

Inseminasi buatan

Inseminasi buatan adalah program kehamilan dengan memasukkan sperma terus ke rahim pada masa ovulasi menggunakan kateter. Sperma akan diambil dari suami anda pada hari prosedur inseminasi.

Dalam program inseminasi buatan, ovulasi atau pembebasan telur juga dapat dirangsang dengan ubat yang sama dengan IVF. Jadi, anda mungkin juga mengalami kesan sampingan yang tidak selesa dari ubat-ubatan ini.

Secara amnya, promil jenis ini selamat dan mempunyai sedikit risiko menyebabkan komplikasi. Namun, kerana menggunakan kateter, proses ini dapat menyebabkan pendarahan vagina. Walau bagaimanapun, pendarahan tidak akan mempengaruhi proses inseminasi buatan.

Setelah menjalani inseminasi buatan, anda mungkin akan diberi progesteron yang dimasukkan secara faraj. Terdapat beberapa kesan sampingan yang berisiko Anda alami, mulai dari kekejangan perut, pening, sakit kepala, dan juga kemurungan.

Untuk mengetahui sama ada hasilnya berjaya atau tidak, anda harus bersabar dan menunggu sekitar 2 minggu. Semasa menunggu, berdoalah lebih banyak dan lakukan perkara positif kerana tidak ada yang dapat menjamin bahawa inseminasi buatan anda akan membuahkan hasil.

Menjalani program kehamilan bukanlah perkara yang mudah dan boleh menguras emosi. Terdapat banyak perkara yang perlu dilalui secara fizikal dan mental semasa program ini, terutamanya untuk wanita. Namun, itu tidak bermakna suami anda tidak merasakan kesannya.

IVF dan inseminasi tiruan memerlukan banyak wang. Selain itu, melihat anda harus memikul beban yang lebih berat semasa program ini juga dapat membuat suami anda merasa bersalah dan membebani mental.

Di luar semua itu, tidak sedikit pasangan yang gagal hamil, jadi mereka harus mencuba berulang kali. Oleh itu, jika anda dan suami anda akan mencuba program kehamilan, sama ada untuk pertama kalinya atau kesekian kalinya, cubalah mulakan dengan fikiran terbuka dan hati terbuka.

Ingatlah bahawa ukuran perkahwinan yang bahagia adalah tidak mempunyai anak atau tidak. Tanamkan kepada anda berdua bahawa kehadiran bayi adalah bonus atau hadiah dari Tuhan untuk perkahwinan anda.

Buat masa ini, bina hubungan berkualiti antara anda berdua dan terapkan gaya hidup sihat bersama. Tidak kurang penting, elakkan terlalu banyak berfikir. Bersyukurlah bahawa anda mempunyai satu sama lain dan jangan putus asa melihat pasangan lain yang mempunyai anak.

Tubuh anda tahu bahawa masa tertekan bukanlah masa yang tepat untuk hamil. Sekiranya anda terlalu memikirkan masalah kehamilan ini hingga ke tahap tekanan, kemungkinan untuk hamil akan menjadi lebih kecil. Jadi jangan biarkan tekanan membebani fikiran anda dan menggagalkan segalanya, okey?

Sekiranya semasa penganjuran terdapat pelbagai aduan, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.