Keluarga

4 Mitos Menyebabkan Keguguran

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seorang wanita hamilmengalami keguguran. Namun, tidak semua itu mengandung dengar kebenaran.Sebagai contoh adalah4 mitos sebab-sebab keguguran berikut.

Keguguran adalah kejadian di mana janin mati di rahim sebelum 20 minggu kehamilan. Secara amnya, keguguran berlaku kerana janin tidak tumbuh dengan baik semasa dalam kandungan, terdapat masalah kesihatan pada ibu, seperti jangkitan dan kelainan rahim, terhadap tabiat atau gaya hidup yang tidak sihat.

Mitos Menyebabkan Keguguran

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, ternyata terdapat banyak maklumat atau mitos yang berkaitan dengan penyebab keguguran. Menyebarkan berita kehamilan pada trimester pertama, menaiki kapal terbang ketika hamil, memakan nanas ketika hamil adalah beberapa mitos keguguran. Walaupun sebenarnya salah, sebilangan mitos ini sebenarnya dipercayai oleh orang ramai. Apakah mitos mengenai penyebab keguguran?

1. Makan makanan pedas

Terdapat teori bahawa makan makanan pedas boleh menyebabkan kontraksi atau keguguran, tetapi setakat ini tidak ada bukti yang menyokong ini. Jadi, dapat disimpulkan bahawa makanan pedas selamat dimakan ketika hamil.

Walaupun tidak menyebabkan keguguran, wanita hamil masih tidak digalakkan mengambil makanan pedas secara berlebihan. kamu tahu. Kerana, makanan ini dapat membuat wanita hamil mengalami cirit-birit dan sakit perut.

2. Berhubungan seks

Ramai yang percaya bahawa melakukan hubungan seks semasa mengandung boleh menyebabkan keguguran. Jangan risau, ini hanya mitos. Macam mana boleh jadi. Melakukan hubungan seks ketika hamil tidak akan membahayakan janin di dalam kandungan.

Janin tetap selamat di dalam perut kerana dilindungi oleh lendir tebal yang menutupi serviks, kantung amniotik dan cairan, dan otot rahim yang kuat.

Memang, janin akan bergerak setelah wanita hamil mengalami orgasme, tetapi itu bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan. Dia hanya bertindak balas terhadap degupan jantung Bumil yang menjadi cepat.

Semasa mengandung, pelbagai posisi seks juga dapat dilakukan. Namun, dengan catatan, wanita hamil selesa melakukannya dengan perut yang besar.

Walaupun begitu, wanita hamil mesti tetap berhati-hati ketika melakukan hubungan seks. Wanita hamil mungkin disarankan berpuasa untuk melakukan hubungan seks jika mereka mengalami pendarahan yang teruk, plasenta previa, gangguan serviks atau serviks, cairan ketuban yang bocor, mengandung anak kembar, atau mempunyai sejarah keguguran sebelumnya atau kelahiran pramatang.

3. Sukan

Siapa kata wanita hamil tidak boleh bersenam? Wanita hamil yang tepat disarankan untuk terus aktif menggerakkan badan. Sebilangan besar pakar percaya bahawa senaman semasa kehamilan, terutama jika anda mendapat lampu hijau dari doktor anda, dapat menurunkan risiko keguguran dan membantu memperbetulkan persalinan. Di samping itu, wanita hamil dan janin menjadi lebih sihat.

Namun, memandangkan keadaan badan wanita hamil sekarang, disarankan untuk tidak melakukan senaman yang terlalu berat. Dianjurkan untuk memilih senaman ringan dan santai, seperti berjalan kaki, yoga, berenang, atau latihan kehamilan.

4. Mengangkat beban berat

Mengangkat benda berat semasa hamil juga merupakan mitos yang menyebabkan keguguran. Sebenarnya, selagi ia dijalankan mengikut garis panduan, mengangkat benda berat tidak akan membuat wanita hamil kehilangan janin dengan segera. Macam mana boleh jadi.

Berikut adalah panduan selamat untuk mengangkat benda berat ketika hamil:

  • Beban tidak lebih daripada 9 kilogram.
  • Kedudukan badan ketika mengangkat benda berat mestilah betul, iaitu membengkokkan lutut, bukan dengan membongkokkan badan. Pastikan punggung wanita hamil tetap lurus ketika membengkokkan lutut. Gunakan kekuatan otot kaki, bukannya otot belakang. Ingat, jangan mengangkat perkara yang boleh membuat wanita hamil mendorong atau mengetatkan perut.

Empat mitos yang menyebabkan keguguran di atas umumnya tidak benar. Perkara-perkara ini tidak berisiko menyebabkan keguguran, terutamanya jika kehamilan anda sihat. Namun, wanita hamil masih harus berhati-hati dalam menjalankan semua aktiviti.

Jangan lupa untuk memeriksa kandungan secara rutin setiap bulan kepada pakar obstetrik untuk mengetahui perkembangan dan kesihatan janin. Begitu juga, jika wanita hamil merasakan sesuatu yang tidak normal, seperti pendarahan dalam jumlah besar, cairan ketuban bocor, dan kontraksi yang semakin kuat.