Keluarga

Bolehkah Saya Memakai Tumit Tinggi Semasa Hamil?

Walaupun mereka hamil, banyak wanita ingin tetap kelihatan bergaya, misalnya dengan memakai tumit tinggi. Sebenarnya, tidak ada larangan untuk wanita hamil memakai tumit tinggi atau kasut dengan kasut tumit tinggi. Walau bagaimanapun, masih ada perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Gunakan tumit tinggi semasa trimester pertama kehamilan sebenarnya tidak menjadi masalah, asalkan anda merasa selesa dan terbiasa menggunakannya dalam aktiviti seharian. Walau bagaimanapun,tumit tinggi tidak boleh digunakan pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Kesan Memakai Tumit Tinggi Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa keadaan yang boleh dialami oleh wanita hamil ketika menggunakan tumit tinggi terlalu kerap semasa trimester kehamilan kedua dan ketiga. Beberapa kesan ini merangkumi:

Sakit di punggung bawah

Semasa mengandung, tubuh menghasilkan hormon relaksin, yang melemaskan otot dan ligamen, sehingga bayi lebih mudah melewati pelvis semasa bersalin.

Walau bagaimanapun, meregangkan otot dan ligamen ini boleh menyebabkan sakit di punggung bawah, termasuk pelvis dan pinggul. NAh, semasa memakai tumit tinggi, badan anda akan fokus pada kawasan tersebut, sehingga rasa sakit akan lebih ketara.

Sukar menjaga keseimbangan badan

Pada trimester kehamilan ketiga, beban semakin berat dan wanita hamil semakin sukar untuk mengekalkan keseimbangan badan. Gunakantumit tinggi hanya akan menyukarkan wanita hamil untuk mengimbangkan badan. Sekiranya terpaksa, ini boleh menyebabkan wanita hamil jatuh dan membahayakan janin di dalam rahim.

Menyebabkan urat varikos

Wanita hamil akan mengalami peningkatan aliran darah dan tekanan pada saluran darah di kaki kerana pembesaran rahim dan hormon kehamilan semasa kehamilan. Ini menjadikan wanita hamil terdedah kepada urat varikos.

Apabila menggunakan tumit tinggi terlalu kerap atau untuk waktu yang lama, tekanan pada urat di kaki akan meningkat dan menyebabkan urat varikos terbentuk. Sekiranya anda sudah mengalami vena varikos semasa hamil, kebiasaan menggunakan tumit tinggi juga boleh menyebabkan urat varikos menjadi semakin teruk.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, wanita hamil digalakkan memakai kasut yang selesa. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih kasut adalah memastikan sekurang-kurangnya 1 cm ruang antara kaki terpanjang dan kaki.

Utamakan kaki kasut cukup lebar dan bulat atau persegi, dan elakkan jari kaki yang runcing. Ini kerana semasa kehamilan besar, kaki wanita hamil cenderung membengkak, jadi mereka memerlukan lebih banyak ruang.

Kasut dengan tapak kaki tebal lebih selesa dipakai daripada kasut rata atau kasut balet. Tapak tebal terasa lebih lembut dan dapat menopang berat badan dengan baik. Jadi jimat tumit tinggi-anda semasa mengandung dan menggunakan kasut yang lebih selesa, ya!