Keluarga

Wanita hamil, baca ini sebelum bercuti ke pantai

Percutian ke pantai adalah salah satu destinasi percutian yang menyeronokkan, termasuk untuk percutian babymoon sebelum si kecil dilahirkan. Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil agar percutian mereka ke pantai tetap selamat.

Keadaan badan semasa hamil berbeza dengan sebelum kehamilan, misalnya, kulit yang lebih sensitif atau bahkan suhu badan meningkat lebih cepat. Oleh itu, agar percutian ke pantai tetap dapat dinikmati tanpa membahayakan wanita hamil dan anak kecil mereka di dalam kandungan, wanita hamil perlu lebih berhati-hati.

Panduan Wanita Hamil untuk Bersantai di Pantai

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh wanita hamil agar percutian mereka di pantai selamat dan menyeronokkan:

1. Sapukan pelindung matahari

Semasa kehamilan, kulit menjadi lebih rentan terbakar dan lebih berisiko terkena ruam, gatal-gatal, bintik hitam atau tompok chloasma. Untuk mengelakkan ini, wanita hamil disarankan untuk menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Cuba gunakan semula setiap 2 jam atau setelah kulit terkena air.

2. Hadkan pendedahan cahaya matahari

Perlu diingat bahawa suhu badan wanita hamil cenderung meningkat dengan lebih mudah sehingga mereka terdedah kepada dehidrasi yang boleh membahayakan janin. Di samping itu, pendedahan UV yang tinggi diketahui mengganggu perkembangan sistem saraf janin, terutamanya pada trimester kehamilan pertama dan kedua.

Oleh itu, elakkan terkena sinar matahari terik terlalu lama. Sekiranya boleh, ada baiknya wanita hamil menggunakan khemah atau payung di pantai. Wanita hamil juga boleh membawa kipas elektrik mudah alih untuk membantu menyejukkan badan semasa berada di pantai.

3. Minum air secukupnya

Pastikan wanita hamil minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Lebih baik jika anda membawa sebotol air ke mana sahaja anda pergi. Kadang-kadang wanita hamil juga boleh minum jus, susu, atau minuman elektrolit untuk membantu memenuhi keperluan cecair badan. Elakkan minuman yang sebenarnya boleh membuatkan anda mengalami dehidrasi, seperti kafein.

4. Sediakan kompres sejuk

Untuk mengekalkan suhu badan yang normal setelah terdedah kepada terik matahari, wanita hamil boleh meletakkan kompres sejuk atau kain lap basah di tengkuk, dahi, atau kepala.

5. Pilih masa yang sesuai untuk berenang

Bagi wanita hamil, berenang bukan sahaja dapat menurunkan suhu badan, tetapi juga dapat meredakan sakit pinggul bawah yang sering terjadi ketika berat badan bayi bertambah besar.

Pakai pakaian yang selesa ketika berenang di pantai dan elakkan memakai baju yang berat ketika basah. Selain itu, pilih pagi atau petang ketika suhunya tidak terlalu panas, dan pastikan ombak tidak terlalu tinggi untuk mengelakkan risiko lemas.

6. Pakai pakaian yang selesa

Udara pantai boleh lembap dan membuat wanita hamil berpeluh dengan mudah. Jadi, pakai pakaian yang longgar, nipis, menyerap peluh, tetapi masih menutupi kulit, agar wanita hamil tidak terlalu panas. Ia juga dapat mengurangkan risiko panas terik.

Jangan lupa juga memakai topi dan cermin mata hitam yang lebar untuk melindungi wajah anda.

7. Gunakan kasut yang selesa

Untuk keselamatan dan keselesaan wanita hamil, anda hanya boleh menggunakan selipar sebagai kasut. Juga, elakkan tempat yang meningkatkan risiko jatuh, seperti kawasan berbatu atau tebing di pantai.

Selain menerapkan panduan di atas, wanita hamil juga perlu memperhatikan keadaan badan mereka ketika berada di pantai. Tarik ke tempat atau bilik yang teduh dengan penyaman udara jika anda merasa letih, mual, pening, atau dahaga.

Lebih baik jika wanita hamil mengunjungi pakar sakit puan sebelum bercuti. Dengan cara itu, wanita hamil dapat memastikan bahawa wanita hamil dan janin berada dalam keadaan baik dan selamat untuk pergi bercuti ke pantai.