Keluarga

Kelebihan Urut Selepas Bersalin yang Anda Tidak Perlu Lupa

Urut adalah salah satu kaedah tradisional pemulihan badan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, terutama bagi wanita yang baru melahirkan.

Selain menjadikan badan anda lebih santai dan peredaran darah anda lancar, urut selepas melahirkan dan tingkatkan pengeluaran susu ibu (ASI). Adakah anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat? Lihat penerangan di bawah.

Pelbagai Khasiat Urut Selepas Bersalin

Sekiranya dilakukan dengan betul dan tidak terlalu sukar, urut dapat memberikan banyak manfaat untuk ibu baru, termasuk:

Melegakan sakit

Sakit selepas melahirkan atau akibat merawat bayi yang baru lahir biasanya terasa di punggung, bahu, lengan, dan kaki. Dengan mendapatkan urutan, misalnya Urut Thai atau refleksologi tangan atau kaki, Keluhan sakit dan ketegangan pada otot yang anda rasa dapat dikurangkan.

Salah satu sebabnya adalah kerana apabila anda mendapat urutan, badan anda akan mengeluarkan endorfin. Selain menimbulkan perasaan positif, hormon ini juga dapat mengurangkan rasa sakit secara semula jadi.

Pengeluaran susu ibu meningkat

Adakah anda mahukan susu ibu yang banyak setelah melahirkan? Cuba lakukan urutan di sekitar kawasan payudara. Ini kerana selain melepaskan endorfin, tubuh juga melepaskan hormon oksitosin ketika diurut. Hormon ini berguna untuk meningkatkan dan melancarkan pengeluaran susu ibu kamu tahu, Roti.

Semasa melakukan urutan di sekitar payudara, jangan lupa menggunakan pelapik payudara atau pelapik payudara iya. Ini berguna untuk mengelakkan susu ibu meresap ke pakaian ketika payudara anda diurut.

Peredaran darah lebih lancar

Menurut penyelidikan, urut dapat meningkatkan peredaran darah. sekarangSekiranya peredaran darah anda lancar, risiko anda mengalami kekejangan otot dan bengkak di beberapa bahagian badan anda selepas melahirkan juga akan berkurang.

Walaupun manfaat urut selepas melahirkan adalah baik untuk tubuh, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar kandungan anda untuk menentukan sama ada anda boleh mendapatkan urutan dan bahagian tubuh anda yang selamat untuk mengurut, terutamanya jika anda menghadapi masalah semasa atau selepas melahirkan.

Di samping itu, pilih tempat urut yang boleh dipercayai dan tukang urut yang sudah dilatih untuk melakukan urut setelah melahirkan, ya, Bun.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found