Kesihatan

Petua Mengekalkan Fungsi Otak Besar

Terdapat pelbagai cara untuk mengekalkan fungsi otak sehingga terus berfungsi dengan baik dan optimum. Selain daripada memakan makanan sihat, di sana sebilangan aktiviti untuk melatih daya ingatan dan mengasah otak yang mana perlu dilakukan dalam kehidupan seharian anda.

Otak adalah organ penting yang mempunyai peranan penting dalam mengatur prestasi setiap sistem tubuh manusia. Secara umum, otak berfungsi sebagai pusat sistem saraf yang mengatur dan mengawal sebahagian besar organ tubuh. Fungsi utamanya adalah memproses, menerima, dan menghantar maklumat, dan ini membolehkan anda merasakan, bergerak dan berfikir.

Memandangkan kerumitan fungsinya, kita perlu melakukan pelbagai cara untuk mengekalkan fungsi otak. Ini adalah usaha untuk mencegah kerosakan otak dan beberapa keadaan yang mempengaruhi otak, seperti strok, demensia dan penyakit Alzheimer.

Cara Mengekalkan Fungsi Otak

Cara menjaga fungsi otak tidaklah sukar, baik dengan makan makanan sihat atau melakukan aktiviti yang dapat melatih fungsi otak. Berikut adalah petua untuk memastikan otak anda berfungsi:

 • Main penggoda otak

  Salah satu cara untuk mengekalkan fungsi otak yang paling penting adalah dengan mendorong otak untuk aktif. Otak yang jarang aktif dari masa ke masa akan semakin lemah dalam prestasinya. Untuk mengelakkannya, anda dapat melakukan aktiviti menghiburkan dan meningkatkan otak seperti bermain teka-teki, Sudoku, teka-teki silang, atau mencuba latihan otak. Sejumlah kajian mendapati peningkatan fungsi kognitif otak seperti perhatian, penalaran, dan ingatan pada orang yang secara aktif mengasah otak.

 • Bbelajar Bahasa asing

  Cuba pelajari bahasa asing sebagai kaedah menjaga fungsi otak. Semakin banyak perbendaharaan kata yang anda simpan, semakin sedikit risiko penurunan kognitif anda. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa kemahiran berbahasa dwibahasa dapat melambatkan gejala Alzheimer dan penuaan di otak dengan ketara.

 • Latih memori anda

  Keupayaan mengingat adalah salah satu fungsi otak kanan. Untuk mengekalkan atau meningkatkan kemampuannya, perkara yang perlu anda lakukan adalah melatih ingatan itu. Contohnya, dengan melukis pelan lantai atau peta lokasi baru yang anda tahu. Atau, buat senarai atau jadual perkara yang perlu anda lakukan dalam satu hari dan cuba mengingatnya.

 • Baca,mmenonton, dan mbincangkan ssesuatu

  Mempelajari sesuatu yang baru dari membaca buku atau menonton televisyen juga bagus untuk mengekalkan fungsi otak anda. Membincangkan apa yang anda baca dan lihat dengan orang lain, akan membantu anda memahami maklumat dengan lebih mendalam. Berbual atau berbincang dengan orang lain mempunyai kebaikan untuk mengekalkan fungsi otak dan juga sebagai alat untuk bersosial.

 • Kurangkan tekanan

  Tekanan yang berpanjangan memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental dan fungsi otak. Salah satu cara untuk mengekalkan fungsi otak yang tidak kurang pentingnya adalah dengan mengurangkan tekanan. Anda boleh berehat, bermeditasi, yoga, bergaul dengan rakan dan saudara, atau berehat dari tempat kerja untuk mengurangkan tekanan dan memberi rehat kepada otak anda.

 • Penggunaan mmakanan untuk otak

  Sementara antioksidan bertindak melawan tekanan dan keradangan yang menyumbang kepada penuaan otak dan penyakit neurodegeneratif. Di samping itu, juga mengambil makanan yang mengandungi magnesium, seperti alpukat, coklat gelap, badam, pisang, dan tahu. Mineral ini dipercayai dapat meningkatkan daya ingatan dan kemampuan belajar.

Terdapat banyak aktiviti menyeronokkan lain yang bermanfaat untuk mengekalkan fungsi dan kesihatan otak, mulai dari mendengar muzik, bermain alat muzik, membantu kerja rumah anak-anak, mengikuti kursus melukis atau kursus lain yang sesuai dengan minat dan hobi anda, hingga menjadi sukarelawan atau menjadi sukarelawan dalam organisasi.

Mulailah menjaga dan meningkatkan fungsi serebrum anda. Lakukan beberapa petua di atas, dan konsumsi makanan yang baik untuk otak anda, agar kesihatan dan ketajaman otak terjaga hingga usia tua.