Kesihatan

Akibat dari Nafas Buruk yang Tidak Terselesaikan

Nafas berbau boleh menjadi tanda masalah pada gigi, mulut, atau keadaan perubatan anda yang tertentu. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, bau mulut boleh menyebabkan gigi rapuh atau mudahTarikh.

Nafas berbau juga merupakan petunjuk komplikasi dari beberapa jenis masalah kesihatan. Contohnya, bau mulut yang berbau amonia dikaitkan dengan masalah dengan buah pinggang anda, dan bau mulut adalah salah satu komplikasi anoreksia nervosa. Sebenarnya, bau mulut dengan aroma manis atau buah boleh menjadi tanda ketoasidosis, komplikasi diabetes yang akut.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mempunyai bau mulut, tetapi sering merasa dijauhi. Ini dapat dikaitkan dengan hasil kajian yang mendapati 78% kes bau mulut pada peserta, tetapi 20% dari mereka tidak menyedari mereka mengalami bau mulut.

Masih dari penyelidikan yang sama, didapati juga terdapat hubungan antara aspek psikosomatik dan pemilik nafas berbau, iaitu penurunan keyakinan diri, kepekaan meningkat, dan selalu merasa 'rendah diri' dalam interaksi sosial. Bagi anda yang mempunyai nafas berbau mungkin sudah merasakan ini, jadi mereka sering merasa malas untuk melakukan perjalanan atau semakin menjauhkan diri dari persekitaran.

WahTernyata nafas berbau bukan sekadar makan bawang atau menggosok gigi, bukan? Jadi, bagaimana anda mencegah bau mulut, terutamanya jika anda tidak menyedari bahawa anda mempunyai bau mulut?

Kaedah Mencegah bau mulut

Nafas berbau yang disebabkan oleh penyakit dapat dihilangkan dengan merawat penyakit yang mendasari. Contohnya, nafas berbau yang disebabkan oleh diabetes dapat dikurangkan dengan menjalani serangkaian ubat diabetes. Nafas berbau yang disebabkan oleh penyakit gusi dapat dihilangkan dengan merawat masalah kesihatan pada gigi atau mulut.

Sementara itu, bau mulut yang disebabkan oleh pengurangan kebersihan mulut, makanan dan minuman, diet tertentu, puasa, atau tabiat merokok dapat dicegah dengan menggunakan ubat kumur. Penggunaan ubat kumur atau ubat kumur anda boleh membuat rutin tambahan setelah menggosok gigi.

Anda boleh memilih ubat kumur antiseptik yang dapat mencegah bau mulut serta membunuh bakteria yang mencetuskan penumpukan plak pada gigi dan masalah gusi, tetapi tidak menyebabkan kerengsaan. Terdapat juga varian ubat kumur yang diyakini dapat mencegah pembentukan tartar atau tartar, sambil menjaga gusi yang sihat. Oleh itu, pilihlah ubat kumur yang sesuai dengan keperluan anda.

Pencuci Mulut dapat mengurangkan bau mulut yang disebabkan oleh memakan makanan yang berbau busuk atau penyebab bau mulut yang lain yang telah disebutkan di atas. Untuk kebersihan mulut yang maksimum, anda masih disarankan membersihkan gigi anda dua kali sehari dengan berus gigi dan ubat gigi fluorida, diikuti dengan benang gigi (benang gigi) dan ubat kumur.

Pastikan anda menggunakan ubat kumur selama kira-kira 30 saat bermula dari rongga mulut hingga berkumur di bahagian belakang tekak. Sekiranya menggunakan ubat kumur dengan fluorida, disarankan untuk tidak bilas dengan air segera selepas itu. Jangan lupa menyikat permukaan lidah agar bersih dari bakteria dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala, sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Sekiranya bau mulut berterusan walaupun membuat perubahan gaya hidup, menggunakan ubat kumur, dan menjaga kebersihan mulut yang baik, disarankan berjumpa doktor untuk mengetahui sebab-sebab lain dari bau mulut.

sekarang, Tunggu apa lagi? Jangan biarkan bau mulut menghalangi agenda sosialisasi atau perjumpaan penting anda. Ayuh, mulakan kebersihan rongga mulut sehingga anda lebih berani menunjukkan diri anda tanpa berfikir bau mulut!