Keluarga

Petua Memilih Pakaian Kerja untuk Wanita Hamil

Memilih pakaian ketika hamil memang sukar, terutamanya pakaian untuk bekerja. Selain memperhatikan model, pakaian kerja yang dipakai juga mesti selesa dan membolehkan wanita hamil bergerak bebas. Jadi, bagaimana anda memilih pakaian kerja yang sesuai untuk wanita hamil?

Bentuk badan wanita hamil akan berubah seiring bertambahnya usia kehamilan. Pakaian yang biasanya dipakai semakin sempit dan boleh membuat wanita hamil tidak selesa, terutamanya jika mereka harus digunakan untuk bekerja ke pejabat. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk menyediakan pakaian bersalin yang selesa dipakai untuk bekerja.

Panduan Memilih Pakaian Kerja Bersalin

Ketika kehamilan masih di trimester pertama, wanita hamil tidak perlu terburu-buru membeli pakaian kerja wanita hamil. Pada usia kehamilan ini, kebanyakan wanita hamil tidak mengalami banyak perubahan fizikal kerana janin masih kecil. Jadi, lebih baik bagi wanita hamil untuk menjimatkan wang dan menggunakan pakaian kerja wanita hamil yang paling selesa.

Setelah memasuki 20 minggu kehamilan, perut wanita hamil mungkin mulai kelihatan lebih besar. Pakaian kerja yang biasanya dipakai oleh ibu hamil mungkin mulai terasa sesak. Selain itu, seluar kerja juga mulai terasa sesak dan tidak selesa dipakai.

Sekiranya seperti ini, ini bermakna sudah tiba masanya wanita hamil membeli pakaian kerja untuk wanita hamil. Terdapat beberapa petua yang perlu diketahui oleh wanita hamil sebelum membeli pakaian kerja, termasuk:

1. Pilih pakaian kerja dengan model pakaian

Pakaian kerja model pakaian adalah pilihan yang tepat ketika perut sudah mulai membesar. Wanita hamil boleh memilih modelnya pakaian dengan skirt yang melebar di pinggang sehingga perut wanita hamil terasa lebih lega.

Di samping itu, wanita hamil juga boleh memakai pakaian hitam sesuai badan (pakaian yang sesuai) dan diperbuat daripada fleksibel. Model pakaian kerja ini akan menjadikan wanita hamil kelihatan anggun, bergaya, dan tentu saja masih bebas bergerak.

2. Pilih bahagian atas model blaus

Blaus sesuai untuk wanita hamil yang ingin kelihatan santai ketika bekerja. Baju ini cukup selesa dipakai kerana modelnya agak longgar. Wanita hamil boleh memilih atasan blaus dengan motif yang cantik agar wanita hamil kelihatan lebih menarik.

3. Pilih seluar dan skirt yang betul

Wanita hamil boleh memilih seluar legging khas untuk wanita hamil dengan pinggang elastik yang boleh mengembang mengikut ukuran perut.

Sekiranya anda tidak suka memakai legging, wanita hamil juga boleh memakai seluar seluar jeans. Pilih seluar seluar jeans yang mempunyai pinggang tinggi elastik, atau seluar seluar jeans dengan pinggang rendah yang melingkar dengan selesa di bawah perut.

Sekiranya wanita hamil ingin menggunakan skirt, pilihlah skirt dengan pinggang elastik yang boleh mengembang mengikut ukuran perut. Selain itu, pilih juga skirt yang cukup panjang sehingga wanita hamil selesa ketika duduk di pejabat.

4. Gunakan blazer atau kardigan

Wanita hamil boleh bergabung pakaian dan bahagian atas blaus dengan blazer atau kardigan. Gabungan blazer akan menonjolkan bahagian bahu wanita hamil dan menjadikannya kelihatan lebih elegan dan profesional. Selain itu, bahan kardigan yang cenderung tebal juga boleh menjadikan wanita hamil lebih panas.

5. Elakkan membeli pakaian yang terlalu longgar

Mungkin wanita hamil telah memikirkan untuk membeli pakaian bersalin yang lebih besar dari ukuran badannya untuk menutupi perutnya yang sedang membesar. Sebenarnya, memakai pakaian bersalin yang terlalu longgar sebenarnya boleh membuat wanita hamil kelihatan lebih besar. Jadi, lebih baik membeli pakaian yang sesuai dengan ukuran wanita hamil.

Terapkan petua untuk memilih pakaian kerja untuk wanita hamil yang telah dijelaskan di atas agar wanita hamil dapat bergerak dengan bebas, selesa, dan tetap kelihatan baik bergaya semasa di pejabat. Namun, tidak kurang pentingnya, pilih pakaian yang sesuai dengan gaya dan selera wanita hamil. Ini akan menjadikan wanita hamil lebih yakin semasa bekerja.

Membeli pakaian kerja untuk wanita hamil memang boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan. Walau bagaimanapun, kesihatan wanita hamil dan janin dalam rahim sangat penting. Jadi, jangan lupa untuk membuat pemeriksaan berkala dengan doktor anda dan selalu menjaga kesihatan anda, okey?