Keluarga

6 Faedah Melibatkan Anak-anak dalam Pekerjaan Rumah Tangga

Manfaat melibatkan anak dalam pekerjaan rumah tangga sangat besar dalam membentuk watak mereka. Walaupun begitu, tidak semua jenis pekerjaan rumah tangga dapat diberikan kepada si Kecil, ya, Bun, tetapi harus disesuaikan dengan usia dan kemampuan mereka.

Mungkin masih ramai ibu bapa yang tidak membenarkan anak-anak mereka mengambil bahagian dalam pekerjaan rumah tangga, seperti menyapu atau merapikan bilik, dengan pelbagai alasan. Contohnya, ketakutan mengganggu waktu bermain anak atau ketakutan bahawa kerja anak tidak baik sehingga perlu dikerjakan semula.

Sebenarnya, melibatkan anak dalam pekerjaan rumah tangga juga merupakan sebahagian daripada proses belajar dan bermain. Dari aktiviti ini, kanak-kanak dapat meneroka banyak perkara di samping mempraktikkan kemahiran dan menanamkan nilai kehidupan dalam diri mereka.

Faedah Melibatkan Anak dalam Kerja Rumah

Berikut adalah faedah yang diperoleh anak ketika mereka terlibat dalam pekerjaan rumah tangga:

1. Amalkan rasa tanggungjawab

Penting bagi anak-anak untuk bertanggungjawab dilatih seawal mungkin. Salah satu cara adalah dengan melibatkan mereka dalam tugasan kerja rumah.

Dengan memberikan kerja rumah, anak kecil anda akan terbiasa melakukan tugas yang dapat dilakukannya sendiri tanpa bergantung kepada orang lain. Ini juga akan memupuk rasa tanggungjawab dalam dirinya, kerana dia diminta untuk turut serta dalam melakukan berbagai tugas di rumah.

2. Memupuk keyakinan diri

Memberi kerja rumah dapat membantu anak-anak mengetahui potensi yang ada pada dirinya. Menyelesaikan tugas dengan baik juga dapat membuatnya merasa puas dan bangga serta selesa dengan dirinya sendiri. Kesannya, keyakinan diri anak dapat meningkat.

3. Meningkatkan kemahiran komunikasi

Memberi kerja rumah boleh menjadi salah satu cara untuk melatih komunikasi anak-anak. Komunikasi bukan hanya berbicara, tetapi kemampuan untuk menyampaikan, memproses, dan menerima mesej dengan tepat.

Kanak-kanak yang mempunyai kemahiran komunikasi yang baik akan dapat bersosial dan bekerja sebagai satu pasukan. Di samping itu, dia juga cenderung dapat menyerap isi pelajaran di sekolah dengan lebih baik sehingga dia dapat memperoleh markah yang tinggi.

4. Mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak

Kerja rumah yang dibantu oleh anak-anak dapat meringankan kerja ibu bapa. Ini dapat membolehkan ibu bapa dan anak-anak mempunyai lebih banyak masa untuk melakukan perkara yang menyeronokkan bersama. Dengan cara ini, hubungan antara ibu bapa dan anak-anak dapat menjadi lebih erat.

Selain itu, melibatkan anak dalam urusan rumah tangga juga diketahui dapat menghilangkan tekanan ibu bapa.

5. Latih anak supaya lebih berdikari

Anak-anak yang sering terlibat dalam pekerjaan rumah tangga, seperti mengepel, mencuci pinggan mangkuk, memasak, atau membersihkan bilik mereka sendiri, boleh membesar untuk berdikari. Oleh itu, dia akan dapat hidup dengan lebih produktif.

Bukan hanya itu, apabila anda terbiasa dengan pekerjaan rumah tangga, anak kecil anda juga boleh menjadi pasangan yang boleh diandalkan oleh Ibu dan Ayah di rumah.

6. Memupuk rasa empati

Memupuk empati pada anak dapat dilakukan dengan cara yang mudah, seperti memberi mereka peluang untuk mengambil bahagian dalam pekerjaan rumah tangga. Anak-anak yang mempunyai rasa empati akan dapat memahami dan menghormati orang lain, meletakkan diri mereka sendiri, dan memproses emosinya dengan baik.

Tugas Rumah Tangga Yang Boleh Dilakukan oleh Kanak-kanak

Tugas yang diberikan kepada si Kecil dapat dimulakan dari yang mudah terlebih dahulu. Pastikan tugas itu tidak membebankan dan sesuai dengan usia dan kemampuannya.

Berikut adalah senarai tugas rumah tangga yang boleh dilakukan oleh anak-anak mengikut usia mereka:

2−3 tahun

 • Angkat dan kemas mainan atau buku
 • Memakai pakaian anda sendiri
 • Menyusun sudu dan garpu semasa membersihkan peralatan makan

Umur 4−5 tahun

 • Meletakkan pakaian kotor ke dalam bakul
 • Susun bunga di dalam pasu
 • Meletakkan beg sekolah atau kasut di tempatnya semula

Umur 6−11 tahun

 • Buat katil anda sendiri
 • Rapi meja setelah makan bersama
 • Makan dan minum haiwan peliharaan
 • Meletakkan pakaian bersih di dalam almari
 • Bantu menghidangkan makanan
 • Bersihkan permukaan objek
 • Lantai menyapu
 • Tumbuhan air
 • Buang sampah

Umur 12 tahun ke atas

 • Membasuh pinggan mangkuk
 • Membersihkan bilik mandi
 • Jaga adik

Melihat banyak faedah melibatkan anak-anak dalam pekerjaan rumah tangga, sangat memalukan jika Ibu dan Ayah melewatkannya. Namun, sekali lagi, pastikan untuk memberikan tugas kepada si kecil mengikut kemampuannya dan selalu mengawasi, ya.

Di samping itu, penting bagi Ibu dan Ayah untuk memberi pujian atau kadangkala, jika anak anda dapat menyelesaikan tugasnya dengan baik, agar dia lebih bersemangat untuk menolong.

Sekiranya Ibu dan Ayah masih keliru mengenai jenis pekerjaan rumah tangga yang sesuai untuk anak kecil anda atau ingin bertanya tentang kesihatan anak anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi atau doktor.