Kehidupan yang sihat

Bukan Segel Plastik, Inilah Kriteria Botol Minuman yang Selamat dan Sihat

Penggunaan penutup plastik pada beberapa produk botol air kebelakangan ini sering menimbulkan persoalan. Adakah benar bahawa meterai plastik menjadikan minuman lebih selamat untuk dimakan? Sekiranya tidak, apakah kriteria botol minuman selamat untuk kesihatan?

Air minuman botol dalam bentuk gelen atau botol sering menjadi pilihan kebanyakan orang kerana dianggap lebih praktikal, selamat, dan kebersihan. Untuk meningkatkan keyakinan pengguna terhadap keselamatan air botol, beberapa pengeluar melengkapkan produk mereka dengan penutup plastik pada penutup botol.

Sebenarnya, penggunaan pelekat plastik masih kontroversial kerana belum terbukti dapat meningkatkan keselamatan sesuatu produk. Jadi, apakah kriteria minuman botol yang baik untuk dimakan?

Kriteria Botol Minuman yang Selamat dan Sihat

Botol minuman yang selamat untuk kesihatan mempunyai kriteria berikut:

Tutup botol terkunci rapat

Sebelum anda membeli dan mengambil air botol, penting untuk memeriksa keadaan penutup botol terlebih dahulu. Tutup botol umumnya dilengkapi dengan kunci keselamatan khas yang dipasang pada cincin keselamatan di bahagian bawah penutup botol.

Cincin dan kunci keselamatan berfungsi untuk menjaga kualiti minuman dan mencegah kotoran masuk ke dalamnya. Sekiranya kunci keselamatan cincin dan penutup botol terbuka atau rosak, ini bermakna minuman di dalamnya tercemar dan tidak sesuai untuk dimakan.

Oleh itu, pilih botol minuman dalam botol yang penutupnya masih terkunci rapat dan tidak rosak. Tutup botol yang masih terkunci akan mengeluarkan bunyi retak ketika dibuka.

Persijilan agensi berkaitan

Pastikan juga air botol yang anda beli memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Badan Standardisasi Nasional (BSN). Anda dapat mengetahui ini dari logo SNI yang dicetak pada reka bentuk pembungkusan produk.

Bukan hanya itu, produk air botol juga harus disahkan oleh Badan Pengawas Makanan dan Dadah, yang ditandai dengan adanya nombor BPOM. Ini menunjukkan bahawa produk minuman yang dibungkus itu layak dan telah mendapat izin untuk beredar di pasar.

Lalu, bagaimana dengan penggunaan meterai plastik dalam produk minuman yang dibungkus? Cincin dan kunci pada penutup botol sebenarnya cukup untuk menjaga kualiti produk, jadi penggunaan penutup plastik untuk membungkus penutup botol hampir tidak berpengaruh.

Penambahan meterai plastik tidak lain adalah untuk meningkatkan keyakinan pengguna mengenai keselamatan produk minuman yang dibungkus. Belum ada bukti bahawa penggunaan penutup plastik ini dapat meningkatkan keselamatan kandungan produk.

Kepentingan Memilih Botol Minuman Mesra Alam

Memilih sebotol minuman yang selamat dan mesra alam mungkin kelihatan menyusahkan. Walau bagaimanapun, tindakan sederhana ini dapat memberikan manfaat yang besar, bukan hanya untuk diri sendiri tetapi juga untuk orang lain dan persekitaran.

Berikut adalah sebab mengapa perlu berhati-hati dalam memilih botol minuman:

Kesan kepada kesihatan

Kunci penutup botol adalah tanda kualiti dan keselamatan kandungan produk. Apabila kunci penutup botol pecah atau terbuka, kualiti kandungan produk tidak lagi terjamin, bahkan tidak menolak kemungkinan kuman atau bahan berbahaya memasuki dan mencemarkan kandungan produk.

Sekiranya masih diminum, air mineral dalam botol yang telah tercemar dapat menyebabkan masalah kesihatan, seperti keracunan atau cirit-birit.

Kesan terhadap alam sekitar

Penggunaan botol plastik yang sukar dikitar semula akan meningkatkan pengumpulan sisa plastik. Sebenarnya, pada tahun 2016 sahaja, pengeluaran plastik telah mencapai 320 juta tan. Angka ini dijangka terus meningkat setiap tahun.

Sementara itu, diperlukan ratusan hingga ribuan tahun untuk plastik membusuk sepenuhnya, walaupun ketika itu terurai, sampah plastik tidak hilang sepenuhnya dan boleh menyebabkan pencemaran tanah dan air.

Pada akhirnya, ini akan membahayakan manusia, kerana tanah menjadi subur untuk tumbuh-tumbuhan dan airnya tercemar dengan bahan kimia dari plastik yang boleh membahayakan kesihatan jika dimakan.

Kita harus lebih selektif dalam memilih botol minuman, kerana kebiasaan ini mempunyai pengaruh yang besar terhadap diri kita sendiri, orang lain, dan tentunya lingkungan. Oleh itu, mulai sekarang, pilih produk minuman bungkusan yang selamat untuk kesihatan dan mesra alam.