Keluarga

Kesukaran Menyusukan Bayi Boleh Disebabkan oleh Ikatan Lidah, Inilah Cara Mengatasinya

Adakah anak anda kelihatan cerewet atau sukar makan? Jangan biarkan dia mengalami tali leher, Roti. Anda tidak faham apa itu tali leher dan bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, sLihat artikel berikut!

Ikatan lidah adalah keadaan kongenital pada bayi yang menjadikan lidah tidak dapat bergerak dengan bebas kerana frenulum lidah pendek, tebal, atau melekat pada dasar mulut. Frenulum lidah adalah tisu nipis yang menghubungkan lidah ke lantai mulut.

Punca keadaan ini tidak diketahui dengan pasti, tetapi beberapa kes tali leher diketahui berkaitan dengan faktor genetik atau keturunan. Ikatan lidah Ia mempengaruhi kira-kira 5% bayi baru lahir, dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki.

Mengecam Ciri Ikatan lidah

Bayi yang mengalami tali leher Selalunya sukar untuk menjulurkan lidah dan menyusu. Keadaan ini juga boleh mengganggu kemampuan bayi untuk makan, bercakap, dan menelan. Walau bagaimanapun, terdapat juga bayi dengan tali leher yang tidak mengalami gangguan.

Untuk mengetahui sama ada bayi anda mempunyai tali leher atau tidak, ada beberapa tanda yang perlu anda kenali, iaitu:

  • Lidah bayi dibentuk seperti jantung ketika dihulurkan.
  • Bayi sukar menggerakkan lidah mereka dari sisi ke sisi, atau dari bawah ke atas.
  • Bayi sukar untuk menghisap susu semasa menyusu.
  • Peningkatan berat badan bayi tidak mencukupi.
  • Bayi sukar untuk menjulurkan lidahnya melepasi gigi depan bawah.
  • Ibu sentiasa merasa sakit semasa menyusu.

Dalam beberapa kes, tali leher boleh bertambah baik dengan sendiri. Walaupun begitu, ada juga yang memerlukan rawatan perubatan kerana menyebabkan gangguan pada kemampuan asas bayi. Bayi dengan tali leher dan mengalami gangguan penyusuan, misalnya, mungkin perlu mendapatkan rawatan perubatan kerana dikhuatiri pertumbuhan dan perkembangan mereka juga terganggu.

Cara mengatasi Ikatan lidah

Sekiranya tali leher Apa yang berlaku pada anak kecil anda menyukarkannya untuk menyusui atau menyebabkan pertumbuhan dan perkembangannya terganggu, doktor boleh mengesyorkan tindakan perubatan, termasuk:

frenotomi

Prosedur ini dilakukan pada bayi dengan petunjuk: tali leher sejurus selepas kelahiran. Setelah diperiksa, doktor dapat segera memotong frenulum dengan gunting steril untuk membebaskan pergerakan lidah.

Prosesnya sangat pantas, jadi anda tidak perlu risau anak kecil anda mengalami kesakitan. Lebih-lebih lagi, frenulum mengandungi sedikit ujung saraf dan saluran darah, jadi jarang menyebabkan pendarahan. Walaupun ada pendarahan, darah yang keluar hanya sedikit, iaitu satu atau dua tetes.

Setelah prosedur ini dilakukan, bayi anda dapat menyusukan bayi. Susu yang keluar dari payudara anda boleh menjadi antiseptik semula jadi dan penghilang rasa sakit.

Frenuloplasti

Prosedur ini dilakukan dengan pembedahan dan anestesia jika frenulum terlalu tebal. Pada masa ini, proses frenuloplasti dapat dilakukan dengan laser, sehingga tidak memerlukan jahitan, meminimumkan rasa sakit, dan mengurangi risiko komplikasi.

Setelah prosedur ini selesai dan keadaan anak kecil anda pulih, jemput dia melakukan latihan lidah. Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko komplikasi pada parut dan memulihkan pergerakan lidah. Doktor yang merawat akan menerangkan bagaimana.

Prosedur untuk menangani tali leher masih menjadi perbahasan di kalangan doktor dan kaunselor laktasi. Sebilangan doktor mengesyorkan melakukannya sebaik sahaja bayi dilahirkan, tetapi ada juga yang memilih untuk membiarkannya sendiri dan menunggu keadaan ini hilang sendiri.

Untuk memastikan syarat tali leher pada bayi, ibu bapa harus berjumpa dengan pakar pediatrik atau doktor THT, untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.