Keluarga

Adakah selamat untuk kanak-kanak menggunakan cat kuku?

Warna cat kuku atau cat kuku yang begitu terang memang dapat menarik minat anak untuk mencubanya. Ini mungkin membuat anda tertanya-tanya, adakah selamat untuk kanak-kanak menggunakan cat kuku? Untuk mengetahui jawapannya, ayuh, lihat ini.

Habis masa berkualiti Bergaul dengan gadis untuk bersantai tentu boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan, Bun. Ibu dan Anak Kecil dapat berpakaian bersama atau memakai cat kuku pada kuku kecil mereka.

Namun, seperti produk kecantikan lain, kebanyakan cat kuku dibuat menggunakan bahan kimia yang tidak semestinya selamat untuk si kecil anda.

Fakta mengenai Keselamatan Penggunaan Cat Kuku pada Kanak-kanak

Cat kuku mengandungi bahan kimia yang sebenarnya cukup selamat untuk digunakan pada kuku, termasuk kuku kanak-kanak. Walau bagaimanapun, potongan cat kuku dapat ditelan ketika anak anda meletakkan jari di mulut mereka. Ini boleh membahayakan kesihatannya.

Hingga kini, belum ada penyelidikan yang secara khusus menangani bahaya penggunaan cat kuku pada kanak-kanak. Namun, jika dilihat dari bahan asasnya, kandungan kimia dalam cat kuku boleh memberi kesan negatif jika masuk ke dalam badan.

Berikut adalah 4 bahan kimia utama yang biasanya terdapat pada cat kuku:

1. Toluena

Toluene adalah sebatian kimia yang biasa terdapat dalam produk pewangi, larutan pembersih, pengencer cat, dan produk rumah tangga yang lain. Pendedahan berlebihan terhadap bahan ini terbukti merosakkan fungsi hati, ginjal, sistem saraf, dan sistem pernafasan.

2. Tripenil fosfat (TPHP)

Bahan kimia yang biasa digunakan sebagai bahan asas plastik diketahui mengganggu sistem kelenjar endokrin yang berperanan besar dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Selain itu, pendedahan kepada TPHP dalam jangka waktu yang agak lama (≥3 bulan) juga disyaki menyebabkan kadar gula dan kadar kolesterol meningkat. Ini juga akan meningkatkan risiko anak menghidap pelbagai penyakit kronik, termasuk diabetes.

3. Formaldehid

Formaldehid adalah sebatian aktif yang berfungsi sebagai pengawet dan pengeras untuk cat kuku. Sekiranya dihirup untuk jangka masa yang panjang, sebatian ini dapat menyebabkan masalah pernafasan dan meningkatkan risiko terkena barah.

4. Phthalates

Sebagai tambahan kepada bahan asas di atas, cat kuku juga biasanya mengandungi: phthalates. Bahan kimia ini boleh menyebabkan gangguan endokrin dan menghalang pengeluaran hormon androgen. Beberapa kajian juga membuktikan bahawa bahan ini dapat meningkatkan risiko alergi dan mengganggu pertumbuhan anak-anak.

Selain itu, penggunaan penghilang aseton atau cat kuku juga diketahui menyebabkan keracunan pada kanak-kanak jika tertelan secara tidak sengaja dalam jumlah besar. Gejala yang timbul akibat keracunan aseton termasuk kelesuan, muntah, ucapan yang tidak jelas, ataksia, masalah pernafasan, dan kehilangan kesedaran.

Petua Menggunakan Nail Polish pada Kanak-kanak

Kerana banyak bahaya yang bersembunyi, penggunaan cat kuku pada kanak-kanak harus dielakkan, ya, Bun. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar mahu atau mungkin perlu menggunakan cat kuku pada si kecil, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan:

  • Pilih cat kuku yang dirumus khas untuk kanak-kanak atau remaja.
  • Gunakan cat kuku di bilik yang berventilasi baik atau di tempat terbuka, supaya si kecil anda tidak menyedut bahan kimia.
  • Jangan biarkan si kecil anda menggunakan cat kuku atau penghilang cat kuku sendiri, terutamanya jika mereka berusia di bawah 3 tahun.
  • Simpan cat kuku dan penghilang cat kuku di tempat tertutup jauh dari jangkauan anak kecil anda, sehingga anda selalu dapat mengawasinya setiap kali si kecil menggunakannya.

Meletakkan cat kuku pada jarinya memang boleh membuatnya lebih menggemaskan. Namun, pastikan anda menggunakan petua menggunakan cat kuku yang telah dijelaskan di atas supaya si kecil anda mengelakkan bahaya bahan kimia pada cat kuku.

Sekiranya si kecil menunjukkan gejala yang membimbangkan setelah menggunakan cat kuku, hentikan menggunakannya dan bawa dia ke doktor dengan segera. Doktor akan menjalankan pemeriksaan dan rawatan yang sesuai.