Kesihatan

Vecuronium - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Vecuronium adalah anestetik yang digunakan dalam prosedur memasukkan alat pernafasan (intubasi endotrakeal) atau semasa prosedur anestesia umum. Ubat ini hanya boleh diberikan oleh doktor di hospital.

Vecuronium adalah ubat penenang otot yang berfungsi dengan menyekat isyarat rangsangan saraf dari otak ke otot, yang mengakibatkan kelumpuhan atau kelumpuhan sementara. Dengan cara itu, operasi yang memerlukan anestesia umum dan prosedur untuk memasang alat pernafasan dapat dilakukan.

Tanda dagangan Vecuronium: Ecron

Apa itu Vecuronium

kumpulanUbat preskripsi
KategoriEjen penyekat neuromuskular
ManfaatBetul
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vecuronium untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada vecuronium boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Vecuronium

Sebelum menggunakan ubat ini, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vecuronium tidak boleh digunakan oleh pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap atau menghidapinya myasthenia gravis, penyakit hati, sirosis, sklerosis berbilang, penyakit buah pinggang, penyakit Lou Gehrig, penyakit jantung, kegagalan jantung kongestif, gangguan darah, kegemukan, atau luka bakar.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi ubat alergi atau kesan sampingan yang serius setelah menggunakan vecuronium.

Dos dan Peraturan Penggunaan Vecuronium

Vecuronium akan diberikan melalui suntikan melalui vena (intravena / IV) oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Secara amnya, dos vecuronium berikut akan dilakukan di bawah anestesia umum dan pemasangan alat pernafasan.

 • Matang: Dos awal 100 mcg / kgBW melalui suntikan
 • Kanak-kanak berumur 7 minggu sehingga<1 tahun: Dosnya sama dengan dos orang dewasa, dengan dos pemeliharaan bermula pada dos yang lebih rendah.
 • Kanak-kanak berumur 2-10 tahun: Dos awal dan pemeliharaan adalah sama dengan dos dewasa, dengan dos pemeliharaan disesuaikan dengan keadaan pesakit.

Untuk prosedur pembedahan yang dilakukan selepas intubasi dengan suxamethonium, dosnya adalah 40-60 mcg / kgBW. Sementara itu, prosedur pembedahan menggunakan halogen dan anestesia neuroleptik adalah 150-400 mcg / kgBW.

Cara Menggunakan Vecuronium dengan Betul

Vecuronium akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Ubat itu akan disuntik ke dalam vena (intravena / IV) seperti yang disyorkan oleh doktor.

Ubat ini hanya boleh digunakan di hospital. Semasa suntikan vecuronium, doktor akan memantau pernafasan pesakit, tahap oksigen, tekanan darah, atau degup jantung pesakit.

Interaksi Vecuronium dengan Ubat-ubatan Lain

Kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika vecuronium digunakan dengan ubat lain adalah:

 • Peningkatan keberkesanan vecuronium apabila digunakan dengan enflurane, isoflurane, halothane, lincosamide, aminoglycosides, quinidine, diuretik, lithium, cimetidine, lidocaine, atau beta blocker.
 • Berkurangnya keberkesanan vecuronium apabila digunakan dengan fenitoin, karbamazepin, garam kalsium, atau garam kalium

Kesan Sampingan dan Bahaya Vecuronium

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas menggunakan vecuronium adalah:

 • Otot lemah
 • Nafas lemah atau nafas cetek
 • Gangguan pergerakan
 • Rasa kebas atau sukar bergerak
 • Sakit di tempat suntikan

Doktor akan memantau keadaan pesakit semasa dan selepas penggunaan vecuranium. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami pembengkakan kelopak mata atau bibir anda, mengalami kesukaran bernafas, atau mengalami ruam bengkak pada kulit anda setelah menggunakan vecuranium.