Kesihatan

Wheat Dextrin - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Gandum dextrin adalah makanan tambahan serat untuk memenuhi keperluan serat harian dan merawat masalah sembelit. Wheat dextrin adalah suplemen serat larut yang terbuat dari gandum dextrin.

Dextrin gandum berfungsi dengan meningkatkan kandungan air dalam tinja, memicu pergerakan usus, dan mempercepat proses pengusiran tinja. Makanan tambahan serat ini juga dapat digunakan sebagai bahan tambahan dalam memasak.

Tanda dagang dextrin gandum: -

Apa itu Dextrin Gandum

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan tambahan serat atau julap pembentuk pukal
ManfaatMemenuhi keperluan serat harian dan mengatasi sembelit
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Dextrin gandum untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Gandum dextrin dipercayai selamat untuk ibu menyusui jika dimakan mengikut cadangan doktor dan peraturan yang tertera pada bungkusan.

Bentuk ubatSerbuk, tablet dan tablet kunyah

Amaran Sebelum Mengonsumsi Dextrin Gandum

Ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memakan dextrin gandum, iaitu:

 • Jangan mengambil dextrin gandum jika anda alah kepada ubat ini. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan dekstrin gandum jika anda mengalami luka atau sakit pada kerongkongan, kesukaran menelan, ulser perut, penyumbatan saluran usus atau pencernaan, atau najis yang terkena.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan dekstrin gandum jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan dekstrin gandum jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil dekstrin gandum.

Dos dan Peraturan Penggunaan Gandum Dextrin

Dosis dextrin gandum berbeza-beza, bergantung pada usia pesakit dan tujuan penggunaannya. Berikut adalah dos penggunaan dekstrin gandum berdasarkan bentuk ubat:

Serbuk dextrin gandum

Matlamat: Memenuhi keperluan serat harian (sebagai makanan tambahan serat)

 • Matang: 2 sudu pengukur yang bersamaan dengan 4 gram, 3 kali sehari. Serbuk boleh ditambah ke minuman atau makanan.
 • Kanak-kanak berumur 6-11 tahun: 1 sudu penyukat yang bersamaan dengan 2 gram, 3 kali sehari. Serbuk boleh ditambah ke minuman atau makanan.

Matlamat: Mengatasi masalah sembelit

 • Matang: 2 sudu pengukur bersamaan dengan 3.5 gram, 3 kali sehari. Dos tidak boleh melebihi 6 sudu pengukur atau 10.5 gram sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-11 tahun: 1 sudu penyukat yang bersamaan dengan 1.75 gram, 3 kali sehari. Dos tidak boleh melebihi 3 sudu teh atau 5,25 gram sehari.

Tablet dextrin gandum

Matlamat: Mengatasi masalah sembelit

 • Matang: 3 tablet sama dengan 3 gram, 3 kali sehari. Dos tidak boleh melebihi 9 tablet sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6-11 tahun: 1.5 tablet bersamaan dengan 1.5 gram, 3 kali sehari. Dos tidak boleh melebihi 4,5 tablet sehari.

Cara Pengambilan Dextrin Gandum Dengan Betul

Sebelum menggunakan dextrin gandum, baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau mempunyai keadaan perubatan tertentu, bincangkan dengan doktor anda mengenai dos, pilihan produk, dan cara penggunaannya mengikut keadaan anda.

Pengambilan dekstrin gandum mengikut dos yang disyorkan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Dextrin gandum boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Bentuk serbuk dextrin gandum boleh dicampurkan dengan minuman atau makanan, termasuk yogurt atau puding. Tetapi tidak digalakkan mencampurkan dextrin gandum dengan minuman berkarbonat atau bersoda.

Anda dinasihatkan untuk selalu mengambil air secukupnya semasa rawatan dengan dekstrin gandum.

Cuba minum dextrin gandum pada masa yang sama setiap hari untuk kesan rawatan maksimum. Sekiranya anda lupa mengambil dextrin gandum, segera mengambilnya jika jadual seterusnya tidak terlalu hampir. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan dextrin gandum pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Gandum Dextrin dengan Dadah Lain

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku jika dextrin gandum digunakan dengan ubat lain:

 • Gangguan dengan kesan fluxyglucose F-18 dalam pemeriksaan radiologi
 • Penurunan keberkesanan laktulosa dalam merawat ensefalopati portal-sistemik

Kesan Sampingan dan Bahaya Dextrin Gandum

Sekiranya diambil mengikut dos yang disyorkan, suplemen dextrin gandum jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, dextrin gandum boleh menyebabkan kesan sampingan seperti:

 • Kembung
 • Kentut kerap
 • Sakit perut atau kekejangan

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang dinyatakan di atas. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mengambil dekstrin gandum.