Keluarga

Fakta Di Sebalik Mitos Wanita Hamil Muda

Semasa mengandung, anda mungkin pernah mendengar mitos yang berkaitan dengan perkara atau pantang larang yang tidak seharusnya dilakukan semasa awal kehamilan. Mitosanya sangat pelbagai, mulai dari larangan memakan makanan tertentu hingga melakukan hubungan seks. Namun, adakah mitos ini benar?

Kemunculan pelbagai mitos wanita hamil muda mungkin berkaitan dengan kemudahan dan peralatan perubatan yang terhad, serta kurangnya pengetahuan mengenai kehamilan pada masa lalu.

Namun, di era moden yang serba canggih sekarang ini, kemudahan dan pengetahuan sains perubatan semakin maju dan mudah diakses. Peralatan perubatan canggih juga sering digunakan untuk memantau keadaan ibu dan janin, menentukan jantina janin dengan tepat, untuk mengesan kemungkinan kelainan genetik pada janin.

Walau bagaimanapun, mitos mengenai kehamilan yang diturunkan dari satu generasi ke generasi masih dipercayai oleh orang ramai dan tersebar luas.

Ketahui Mitos Wanita Hamil Muda

Berikut adalah beberapa mitos mengenai wanita hamil muda yang sering kita dengar, bersama dengan fakta:

Mitos 1: Makan durian berbahaya bagi bayi

Ada mitos bahawa memakan durian boleh membahayakan keadaan janin di dalam rahim. Tetapi sebenarnya, durian dianggap selamat untuk wanita hamil selagi ia tidak dikonsumsi secara berlebihan.

Durian mengandungi antioksidan, protein, folat, vitamin C, serat, dan karbohidrat kompleks yang baik untuk kesihatan ibu dan janin. Namun, buah ini juga tinggi gula dan kalori. Oleh itu, pengambilannya harus dibatasi oleh wanita hamil yang menghidap diabetes atau obesiti.

Untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap, wanita hamil disarankan untuk tidak meningkatkan pengambilan satu jenis makanan sahaja. Semasa mengandung, anda perlu makan pelbagai makanan berkhasiat untuk wanita hamil dan lengkap dengan vitamin kehamilan.

Mitos 2: Mmakan nanas boleh menyebabkan keguguran

Selain durian, nanas juga sering disebut dalam salah satu mitos wanita hamil kerana kesannya yang dipercayai menyebabkan keguguran awal. Sebenarnya, ini masih perlu dibuktikan melalui kajian lebih lanjut.

Nanas mengandungi enzim bromelain yang dapat memecah protein dan mencetuskan pendarahan. Walaupun mengandung bromelain, itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil perlu menjauhkannya selama 9 bulan kehamilan.

Selama dikonsumsi dalam jumlah kecil dan seimbang dengan diet yang sihat, nanas tidak berisiko menyebabkan keguguran.

Mitos 3: Mminum air kelapa tidak baik untuk bayi

Mitos yang beredar mengenai penggunaan air kelapa sangat berbeza. Ada mitos yang menyatakan bahawa meminum air kelapa semasa mengandung boleh menjadikan bayi dilahirkan dengan kulit bersih. Sementara itu, mitos di kawasan lain mengatakan bahawa meminum air kelapa semasa mengandung sebenarnya berbahaya. sekarang, mitos mana yang benar?

Sebenarnya, air kelapa mempunyai banyak faedah. Berkat elektrolit, karbohidrat, gula, protein, dan antioksidan di dalamnya, air kelapa sebenarnya baik untuk mencegah dehidrasi, meningkatkan tenaga, dan melengkapkan keperluan pemakanan wanita hamil.

Berbanding dengan minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi atau minuman tenaga, air kelapa sememangnya jauh lebih sihat. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud air kelapa dapat menjadikan kulit janin menjadi halus dan bersih. Mitos ini masih belum terbukti secara perubatan.

Mitos 4: melakukan hubungan seks semasa hamil akan menyakitkan janin

Sebilangan wanita hamil mungkin merasa ragu untuk melakukan hubungan seks kerana takut mencederakan atau membahayakan janin. Sebenarnya, hubungan seksual semasa hamil dibenarkan selagi kehamilan itu sihat.

Janin di dalam rahim dilindungi oleh kantung ketuban dan cairan, serta otot-otot rahim. Oleh itu, wanita hamil boleh melakukan hubungan seksual, asalkan tidak dilakukan dengan kekerasan. Untuk berada dalam keadaan selamat, gunakan kondom untuk melindungi ibu dan janin daripada penyakit kelamin.

Untuk keadaan kehamilan tertentu, wanita hamil tidak digalakkan melakukan hubungan seks untuk sementara waktu. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai keselamatan melakukan hubungan seks semasa mengandung.

Mitos 5: Wanita hamil tidak boleh menggunakan anak

Mungkin ramai wanita hamil telah melihat siaran di media sosial yang mengatakan bahawa manikur dan pedikur tidak boleh dilakukan semasa hamil. Namun, ini hanyalah mitos.

Wanita hamil boleh menjaga kuku kaki dan tangan mereka. Ini sebenarnya disarankan, kerana semasa hamil, kuku jari boleh tumbuh lebih cepat. Walau bagaimanapun, semasa melakukan meni-pedi, elakkan menggunakan cat kuku atau pengilat kuku bau yang kuat kerana boleh membuat wanita hamil berasa mual.

Sebagai tambahan kepada lima mitos wanita hamil muda di atas, anda mungkin pernah mendengar mitos lain. Ingat, jangan mudah percaya tanpa mengetahui fakta. Sebaiknya tanya doktor kandungan anda terlebih dahulu, kerana mungkin mitos yang anda dengar salah.