Keluarga

Risiko Yang Dialami oleh Kanak-kanak Rumah Rosak

Keluarga yang berpecah belah boleh ditafsirkan sebagai keluarga didi manakah orang itubercerai atau berpisah. Menurut data dari Badan Pusat Statistik, setidaknya ada 344.237 kes perceraian dan perceraian di Indonesia pada tahun 2014.

Perceraian bukanlah sesuatu yang ingin dialami oleh mana-mana keluarga. Tetapi kadang-kadang perceraian tidak dapat dielakkan. Dan kesan perceraian tidak hanya dirasakan oleh ibu bapa yang berpisah, tetapi juga oleh anak-anak mereka.

Anak keluarga yang berpecah belah yang ibu bapa mereka bercerai cenderung merasa kehilangan, terpencil, takut ditinggalkan sendirian, marah pada salah satu atau kedua ibu bapa, merasakan bahawa mereka adalah penyebab ibu bapa mereka berpisah, merasa ditolak, merasa tidak selamat (tidak selamat / yakin), dan bingung mengenai ibu bapa yang harus diambil.

Satu kajian menunjukkan bahawa perceraian mempunyai akibat serius terhadap kesejahteraan psikologi anak-anak keluarga yang berpecah belah, bukan sahaja selepas perceraian tetapi juga sebelum perceraian. Kajian lain menunjukkan bahawa ibu bapa yang bercerai, berpisah, minum alkohol, atau mempunyai kes jenayah menyumbang kepada perkembangan tingkah laku antisosial pada anak-anak mereka.

Penceraian ibu bapa juga boleh membuat anak menderita sindrom kecemasan pemisahan (SAD). SAD adalah keadaan di mana seorang kanak-kanak menjadi takut dan gementar ketika berada jauh dari rumah atau berpisah dengan orang yang disayangi seperti berpisah dengan ibu bapa yang bercerai. Ketakutan ini boleh mengganggu aktiviti normal anak, seperti pergi ke sekolah atau bermain dengan anak-anak lain.

Dan tidak hanya dalam jangka pendek, perceraian juga mempengaruhi anak-anak keluarga yang berpecah belah dalam jangka masa yang panjang. Menurut penyelidikan, kanak-kanak keluarga yang berpecah belah lebih cenderung menderita kemurungan ketika mereka berusia dua puluhan. Penceraian ibu bapa juga akan mempengaruhi anak sekiranya dia mempunyai hubungan di kemudian hari. Kajian statistik menunjukkan bahawa anak-anak yang ibu bapa mereka bercerai lebih cenderung juga bercerai. Terdapat juga kanak-kanak keluarga yang berpecah belah yang memutuskan untuk tidak berkahwin. Mereka ingin menjalin hubungan romantis dengan orang lain, tetapi menahan diri untuk tidak memasuki atau terlibat dalam hubungan itu. Mungkin juga mengehadkan diri atau menjaga jarak.

Selain itu, anak keluarga yang berpecah belah Ia juga disyaki bahawa mereka mempunyai kewangan yang kurang stabil jika dibandingkan dengan anak-anak dengan keluarga lengkap. Anak keluarga yang berpecah belah juga didakwa mempunyai pencapaian akademik yang lebih rendah, mengambil lebih banyak alkohol, merokok lebih banyak, dan mempunyai kadar pengangguran yang lebih tinggi.

Untuk mengelakkan semua risiko di atas, pastikan selalu bersikap terbuka dan berkongsi tentang keadaan keluarga dengan anak, komunikasi yang baik adalah penting untuk perkembangannya di masa hadapan. Bagi ibu bapa, berhati-hatilah jika anda harus mempertimbangkan pilihan perceraian ketika berlaku konflik. Sebaiknya dapatkan nasihat untuk menyelesaikan konflik perkahwinan sebelum membuat keputusan penting mengenai kelangsungan perkahwinan anda.