Kehidupan yang sihat

Inilah Cara Mudah Menurunkan Kolesterol

Kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk membina sel-sel badan yang sihat dan menghasilkan hormon. Namun, kadar kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Fahami cara menurunkan kolesterol dengan mudah secara semula jadi melalui diet dan gaya hidup yang sihat.

Kolesterol tinggi boleh menyebabkan simpanan lemak di saluran darah. Deposit ini akan menyekat aliran arteri. Kesannya, organ penting dalam badan tidak mendapat darah yang kaya dengan oksigen.

Deposit lemak di saluran darah juga meningkatkan risiko seseorang terkena serangan jantung, penyakit jantung koroner, angina, dan gagal jantung. Sementara itu, pengurangan aliran darah ke otak dapat menyebabkan strok.

Sebilangan besar orang dengan kolesterol tinggi mempunyai gaya hidup yang tidak sihat. Contohnya, sering mengambil makanan lemak tepu, mengambil minuman beralkohol, merokok, dan jarang bersenam. Walau bagaimanapun, kolesterol tinggi juga boleh disebabkan oleh keturunan, alias yang diwarisi dari ibu bapa.

Crajah Mlebih rendah Kolesterol dengan Msudah

Bagi orang dengan kolesterol tinggi, kadar kolesterol dapat diturunkan dengan meningkatkan gaya hidup yang tidak sihat, termasuk:

 • Potong lemak tepu dan lemak trans

  Kajian menunjukkan bahawa pengambilan lemak sihat, seperti lemak tak jenuh tunggal, dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) pada orang dengan kolesterol tinggi. Sementara itu, lemak yang sihat juga dapat menurunkan kolesterol sekaligus mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Oleh itu, mulailah mengurangkan pengambilan makanan yang meningkatkan kolesterol dan meningkatkan makanan yang menurunkan kadar kolesterol.

 • Menambah serat

  Satu kajian juga menunjukkan bahawa peningkatan pengambilan serat dapat mencegah risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah. Oleh itu, makanlah pelbagai jenis sayur-sayuran penurun kolesterol yang kaya dengan serat, jika anda ingin menurunkan kadar kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah.

 • Sukan

  Bersenam secara teratur juga membantu menurunkan berat badan dan menghalang pembentukan kolesterol dalam badan. Dianjurkan untuk melakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit lima kali seminggu, untuk mendapatkan manfaat dalam mengurangkan kadar kolesterol.

Selain menjaga pengambilan makanan dan bersenam, kebiasaan merokok dan minum minuman beralkohol berlebihan juga perlu dihentikan. Pada perokok dan peminum alkohol, tubuh mempunyai kemampuan menurun untuk memindahkan kolesterol dari saluran darah ke hati, sehingga arteri akan lebih mudah tersumbat. Ini boleh mengakibatkan gangguan pelbagai organ yang boleh membawa maut.

Cara Menurunkan Kolesterol dengan Makanan Tambahan

Beberapa makanan tambahan yang mengandungi bahan berikut dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol tinggi dalam darah:

 • Ekstrak daun teratai

  Orang-orang di Asia Timur, seperti China, Jepun dan Korea, telah lama mempercayai keberkesanan ekstrak daun teratai sebagai ubat tradisional. Ekstrak daun teratai sering digunakan untuk merawat ulser perut, cirit-birit, sakit kepala, dan pendarahan setelah melahirkan.

  Berdasarkan kajian, ekstrak daun teratai juga dapat menurunkan kolesterol total dan menurunkan kadar gula darah puasa. Tumbuhan berkhasiat ini juga mempunyai sifat anti-obesiti dan melambatkan kadar metabolisme lemak, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, faedah ini masih perlu dikaji lebih lanjut secara klinikal.

 • L-carnitine

  L-carnitineadalah asid amino yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan. di dalam badan,L-carnitine berperanan dalam pemprosesan lemak dan penghasilan tenaga. Dalam dos tertentu,L-carnitine dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah dan berpotensi memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung dan saluran darah.

 • Bersambung linoleik acid (CLA)

  Asid linoleik terkonjugasi (CLA), juga dikenali sebagai asid linoleat, secara semula jadi terdapat dalam daging haiwan. Walaupun termasuk dalam lemak tepu, asid linoleik mempunyai manfaat untuk tubuh. Asid linoleat dipercayai mempunyai kesan menurunkan berat badan dan meningkatkan metabolisme badan, walaupun manfaat ini masih perlu dibuktikan lebih lanjut melalui ujian klinikal.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan suplemen sebagai cara untuk menurunkan kolesterol, pastikan mengambilnya mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Wanita hamil, ibu menyusu, anak-anak, dan orang-orang dengan penyakit kronik harus lebih berhati-hati dalam mengambil makanan tambahan. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan faedah dan kesan sampingan suplemen penurun kolesterol yang akan anda gunakan.