Keluarga

4 Tanda Ibu Bapa Terlalu Keras Pada Anak-Anak

Mendisiplinkan anak adalah penting, tetapi masih perlu ada peraturan dan batasan. Jikansikap ibu bapa terlalu kasar terhadap anak dalam menerapkan disiplin, ini boleh memberi pengaruh negatif terhadap keperibadiannya pada masa akan datang.

Beberapa kesan yang berlaku ketika ibu bapa terlalu kasar pada anak-anak adalah bahawa anak-anak cenderung menjadi individu yang terlalu bimbang, tidak percaya diri, berkelakuan agresif atau terlalu malu dengan orang lain, mengalami kesukaran untuk bersosial, dan mengalami kesukaran untuk mengawal diri mereka sendiri.

Bukan hanya itu, jika anda menerapkan disiplin yang terlalu ketat, risiko sebenarnya boleh membuat anak anda terpaksa berbohong untuk mengelakkan hukuman.

Tanda-tanda bahawa Ibu Bapa Mendidik Anak-Anak Terlalu Keras

Corak pengasuhan ibu bapa dalam mendidik anak sangat berbeza. Berikut adalah tanda-tanda ibu bapa mendidik anak-anak mereka terlalu sukar yang perlu anda ketahui:

1. Hanya sayapuji hasil terbaik anak

Memuji anak anda adalah penting, tetapi jika anda hanya ingin memuji hasil terbaik anak anda, si kecil anda dapat menganggap bahawa anda hanya mencintainya ketika dia berjaya. Mulai sekarang, cuba terus memuji anak anda walaupun dia gagal atau tidak mencapai hasil yang diharapkan, asalkan dia berusaha dengan baik.

2. Hanya memberi pesanan

Ibu bapa yang terlalu kasar terhadap anak-anak mereka cenderung memberi perintah yang mesti dipatuhi dengan segera. Sekiranya anda menyedari sikap ini, cubalah berikan kebebasan kepada si kecil selama dia bertanggungjawab.

Anda boleh menukar ayat perintah menjadi ayat tanya dengan nada sopan, misalnya, "Ingin membersihkan bilik terlebih dahulu atau meletakkan pakaian kotor di dalam baldi?"

3. Ttiada toleransi

Ibu bapa yang terlalu keras terhadap anak-anak mereka cenderung untuk tidak melihat sebab atau alasan apabila anak-anak mereka tidak melakukan apa yang mereka mahukan. Contohnya, anda mahu si kecil menjaga kebersihan pakaiannya, tetapi tiba-tiba anda melihat pakaian yang dipakainya kotor.

Jangan cepat marah, Bun, tanyakan dahulu alasannya dan biarkan si kecil anda menerangkan. Siapa tahu pakaiannya kotor kerana dia jatuh.

4. Ssering mengomel dan menghukum

Mengganggu atau menghukum anak sebenarnya tidak mengapa asalkan berada dalam had yang munasabah. Sebaliknya, mengomel terlalu kerap sebenarnya boleh membuat kanak-kanak takut melakukan sesuatu. Kesannya pada masa akan datang adalah bahawa kanak-kanak merasa sukar untuk berdikari dan kurang kreatif.

Tukar Keibubapaan dari Autoritarian kepada Berwibawa

Ibu dan Ayah perlu lebih berhati-hati dalam mendidik Si Kecil. Keibubapaan yang terlalu kasar atau autoritarian seperti contoh di atas boleh memberi kesan buruk kepada keperibadian anak.

Daripada berpegang pada gaya keibubapaan autoritarian yang cenderung membuat anak tertekan, lebih baik menukar kepada gaya keibubapaan yang berwibawa atau demokratik.

Menurut penyelidikan, anak-anak ibu bapa autoritarian cenderung lebih cenderung kepada kemurungan dan harga diri yang rendah, sementara anak-anak yang dibesarkan dalam keibubapaan autoritatif cenderung lebih terkawal dan yakin diri.

Berikut adalah ciri keibubapaan berwibawa yang perlu anda ketahui:

  • Galakkan anak-anak untuk menyatakan pendapat dan membincangkan pilihan
  • Menyesuaikan jangkaan mengikut keadaan dan keadaan anak
  • Terima dan dengarkan hujah anak-anak, walaupun mereka tidak selalu setuju
  • Memberi hukuman dengan penjelasan
  • Percaya bahawa walaupun anak-anak perlu mengikuti perintah, anak-anak juga harus dihormati dan mempunyai keperluan mereka sendiri
  • Menyedari bahawa walaupun ibu bapa mempunyai kuasa dan kehendak terhadap anak-anak mereka, mereka juga harus bijak

Dari penjelasan di atas, Ibu kini memahami bahawa sikap ibu bapa yang terlalu kasar terhadap anak-anak bukanlah kaedah mendidik yang baik. Ini kerana mengamalkan disiplin pada kanak-kanak memerlukan kesabaran. Sekiranya anda merasa memerlukannya, anda boleh meminta bantuan ahli psikologi untuk mendapatkan petua dalam mendidik anak-anak mengikut watak mereka.