Kehidupan yang sihat

Inilah yang Dilakukan oleh Doktor untuk Rawatan Gigi Pertama Kanak-kanak

Anda boleh mula berjumpa doktor untuk merawat gigi anak anda ketika dia berumur 6 bulan hingga 1 tahun, atau ketika giginya pertama anak membesar. Malangnya, banyak kanak-kanak takut bila mereka akan menjalani rawatan di doktor gigi. Adakah anak anda salah satu daripadanya?

Penjagaan gigi untuk kanak-kanak pada usia dini baik untuk menilai pertumbuhan gigi dan mencegah kerosakan gigi. Gigi, terutama gigi bayi, mempunyai peranan yang sangat penting. Selain digunakan untuk mengunyah makanan, gigi susu akan menyediakan ruang untuk gigi kekal yang akan tumbuh setelah anak berusia 6 tahun.

Penjagaan Gigi Kanak-kanak untuk Kali Pertama

Semasa anak anda pertama kali datang untuk pemeriksaan gigi, doktor gigi akan membuat pemeriksaan semudah mungkin. Ini supaya kanak-kanak tidak takut dengan doktor gigi.

Terdapat beberapa rawatan yang dilakukan oleh doktor gigi pada kanak-kanak semasa lawatan pertama mereka, termasuk:

  • Periksa gigi anak secara keseluruhan.
  • Periksa sama ada terdapat rongga atau gigi yang rosak.
  • Periksa cara menggigit anak, sama ada dia perlu menggunakan pendakap, sama ada terdapat kesalahan pada gigi, rahang, atau tisu di mulut.
  • Membersihkan gigi kanak-kanak.

Doktor gigi juga akan mempertimbangkan sama ada bahan tambahan diperlukan atau tidak fluorida. Fluorida dapat membantu mencegah kerosakan gigi pada kanak-kanak dengan menjadikan gigi lebih tahan terhadap asid yang dihasilkan oleh bakteria yang melekat pada gigi.

Selain memeriksa anak-anak, doktor gigi biasanya juga akan memberi pendidikan kepada ibu bapa tentang cara menjaga gigi anak-anak mereka di rumah. Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu bapa dalam menjaga gigi anak-anak mereka di rumah, termasuk:

  • Gosok gigi anak anda secara berkala 2 kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.
  • Beri anak-anak makanan berkhasiat yang seimbang, dan hadkan makanan bergula.
  • Ajar anak-anak untuk menghentikan kebiasaan menghisap ibu jari atau minum susu melalui alat pacu, kerana kebiasaan ini akan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan gigi dan rahang anak.

Petua Mengajak Kanak-kanak untuk Berjumpa dengan Doktor Gigi

Apabila anda pertama kali berjumpa doktor gigi, anak anda mungkin merasa takut kerana dia tidak faham apa yang akan dilakukan oleh doktor gigi. Berikut adalah beberapa petua untuk menjadikan lawatan pertama anak anda ke doktor gigi menyeronokkan:

  • Jadualkan lawatan ke doktor gigi pada waktu pagi apabila mood anak berjalan dengan baik, jadi anak akan lebih bekerjasama.
  • Tunjukkan sikap tenang ketika berada di doktor gigi atau ketika bercakap mengenai pemeriksaan gigi.
  • Jangan menakutkan anak-anak dengan menggunakan pemeriksaan gigi sebagai ancaman jika mereka berkelakuan tidak baik. Ini akan menjadikan hakim kanak-kanak lawatan ke doktor gigi adalah perkara yang menakutkan.

Cuba gunakan beberapa petua di atas untuk menjadikan doktor gigi menggembirakan anak anda. Tidak kurang pentingnya, berikan pemahaman kepada anak-anak tentang pentingnya menjaga gigi mereka. Tetapi ingat, jangan gunakan doktor gigi sebagai ancaman agar anak anda menjaga gigi mereka.

Ditulis oleh:

drg. Viera Fitani

(Doktor gigi)