Kehidupan yang sihat

Petua bertudung dalam Cuaca Panas

Hijab dalam cuaca panas sering mencetuskan perasaan panas, terutama bagi mereka yang tidak biasa memakai tudung. Walaupun begitu, anda tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai petua untuk selesa memakai jilbab walaupun anda aktif di tempat di mana cuaca panas.

Jilbab dalam cuaca panas tidak hanya mengganggu keselesaan, tetapi juga dapat memicu keletihan. Namun, sebenarnya ini dapat dikurangkan dengan memilih bahan tudung yang sesuai dan sesuai dengan keadaan cuaca.

Fabrik yang betul untuk dipakaiHijab di Cuaca panas

Kain yang sesuai untuk dipakai untuk memakai jilbab dalam cuaca panas adalah kain yang diperbuat daripada serat semula jadi, kerana bahan ini dapat memudahkan peredaran udara pada kulit dan menyerap peluh.

Berikut adalah beberapa jenis kain yang sesuai dengan tudung:

Kapas

Nama lain untuk kapas ialah tekstil bernafas. Oleh itu, tudung ini yang diperbuat daripada kain berasaskan kapas adalah pilihan yang tepat ketika cuaca panas dan tentunya dapat menyerap peluh dengan baik.

Linen

Hijab yang diperbuat daripada linen juga bagus untuk digunakan dalam cuaca panas. Selain dapat menyerap keringat, bahan tekstil ini terbuat dari serat tumbuhan juga memberikan sensasi sejuk dan segar, kerana teksturnya yang lembut.

poliester

Kain poliester sintetik juga boleh menjadi pilihan untuk hujan ketika cuaca panas, kerana kain ini cukup menyerap dan lembut pada kulit.

Sebaliknya, tidak digalakkan memakai tudung yang diperbuat daripada bulu semasa cuaca panas. Ini kerana bahan tersebut tidak dapat menyerap peluh, dan cenderung memerangkap udara panas ketika dipakai.

Bukan hanya pemilihan bahan tudung, anda juga tidak digalakkan memakai pakaian ketat ketika cuaca panas. Kami mengesyorkan agar anda memakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan kegatalan pada kulit.

Pastikan Badan Segar Apabila cuaca panas

Selain memakai pakaian tudung yang betul, terdapat juga beberapa cara lain untuk membantu menyegarkan badan semasa cuaca panas, termasuk:

  • Pakai pelindung matahari kerana berkesan untuk mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinar ultraviolet (UV) yang berbahaya
  • Pakai pakaian berwarna terang kerana boleh memantulkan sinar matahari. Sebaliknya, pakaian gelap cenderung menyerap panas
  • Mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari, dan basuh rambut dengan kerap sehingga tidak lemas
  • Minum secara berkala sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, dan juga makan buah-buahan yang mengandung banyak air, seperti tembikai, tembikai, atau jeruk, sehingga anda dapat merasa segar walaupun cuaca panas.
  • Elakkan minuman beralkohol dan berkafein kerana ia boleh meningkatkan risiko dehidrasi

Sekiranya anda sering panas dan gerah ketika memakai tudung dalam cuaca panas, cubalah mengatasi masalah ini dengan mengikuti petua di atas.

Sekiranya anda mengalami kerengsaan kulit kerana memakai jilbab terlalu lama dalam cuaca panas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul, dan juga cadangan penggunaan jilbab mengikut keadaan anda.