Kehidupan yang sihat

Pilihan Minuman Sejuk sebagai Rakan Bersenam

Sebilangan orang percaya bahawa minum minuman sejuk selepas bersenam dilarang dan tidak baik untuk tubuh. Bagaimanapun, ini tidak benar. Mminum minuman sejuk dapat mengelakkan suhu badan meningkat, menyegarkan dan membuat anda berasa lebih baik selepas bersenam.

Untuk mendapatkan hasil yang sesuai dengan tujuan latihan anda, anda bukan sahaja memerlukan makanan yang sihat, tetapi anda juga perlu memperhatikan minuman pelengkap yang betul ketika bersukan. Kerana apa yang masuk ke dalam badan, termasuk minuman, akan menentukan seberapa berkesan hasil latihan anda.

Kelebihan Minuman Sejuk untuk Sukan

Keperluan cairan badan semasa bersenam bergantung pada berat badan anda dan berapa banyak yang anda berpeluh. Untuk memenuhi keperluan cairan, meminum minuman sejuk sebelum, semasa, atau setelah bersenam, sebenarnya baik-baik saja kerana dapat menjaga tubuh tetap terhidrasi dengan baik, sehingga dapat membuat degupan jantung dan suhu badan lebih rendah.

Beberapa kelebihan minum minuman sejuk untuk sukan, iaitu:

 • Menjaga pengambilan cecair semasa bersenam, sama ada dalam bentuk minuman sejuk atau tidak, boleh menjadikan prestasi anda lebih baik.
 • Minum minuman sejuk semasa bersenam dapat meningkatkan keupayaan badan untuk bersenam lebih lama.
 • Kekalkan suhu badan agar tidak meningkat dengan ketara.
 • Minum minuman sejuk semasa dan sebelum bersenam juga dapat mengurangkan ketegangan otot dan mencegah dehidrasi.
 • Minuman sejuk untuk sukan, seperti minuman tenaga, jus, susu, atau air mineral, dapat memberikan manfaat yang berbeza untuk tubuh, bergantung pada kandungan yang terkandung di dalamnya.

Inilah Pilihan Minuman Sejuk untuk Sukan

Jenis minuman yang berbeza, kesan yang berbeza pada badan anda. Berikut adalah beberapa jenis minuman sejuk yang biasa berteman dengan senaman:

 • minuman sukan

  Terdapat banyak jenis minuman sejuk di pasaran. Apabila badan mengalami dehidrasi atau dehidrasi, minuman sejuk minuman sukan dapat memulihkan keadaan badan dengan cepat. Tetapi, pilih minuman sukan yang mengandungi lebih banyak bahan semula jadi, dengan kurang bahan kimia.

 • Smoothie sayur hijau

  Minuman sejuk ini boleh anda minum sebelum bersukan, dan membuat anda dapat bersenam lebih lama. Buat minuman smoothie dengan mencampurkan sayur-sayuran hijau, buah, yogurt, air atau susu, dan serbuk protein semula jadi.

 • Susu

  Selain itu smoothie, susu juga boleh menjadi minuman yang menjadi teman sukan yang cukup baik. Mengonsumsi susu akan mengurangkan rasa dahaga semasa bersenam. Sebenarnya, susu mengandungi karbohidrat, lemak, dan protein yang seimbang. Kandungan gula semula jadi di dalamnya juga dapat menjadikan anda lebih bertenaga.

 • Air mineral

  Minuman sejuk ini bukan sahaja baik untuk anda minum sebelum bersenam, tetapi juga semasa dan selepas bersenam. Dengan menggunakan air mineral, badan anda dapat terhidrasi dengan baik. Anda boleh minum kira-kira 2 gelas air sejam sebelum bersenam, kemudian minum segelas lagi 15 minit sebelum bersenam. Semasa bersenam, setiap 15 minit cuba berehat dan minum sekurang-kurangnya satu gelas air mineral. Sekiranya anda tidak menyukai rasa air mineral biasa, anda boleh menambah sepotong lemon, strawberi, atau timun.

Sekiranya anda mahukan minuman sejuk semula jadi untuk sukan, mungkin smoothie, susu, dan air mineral boleh menjadi pilihan yang tepat. Tetapi pada dasarnya, semasa anda bersenam, yang paling penting ialah badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik. Oleh itu, anda juga disarankan untuk tidak mengambil minuman yang boleh menyebabkan dehidrasi, seperti kafein, minuman ringan, atau alkohol.