Keluarga

Cara Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut Semasa Kehamilan

Penting untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut semasa mengandung. Sebabnya ialah kesihatan gigi dan mulut wanita hamil juga boleh mempengaruhi kesihatan janin yang sedang berkembang. kamu tahu! Ayuh, dapatkan rawatan gigi dan mulut yang betul untuk wanita hamil.

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan gusi wanita hamil menjadi lebih sensitif dan mudah terdedah kepada bakteria yang menyebabkan masalah kesihatan gigi dan mulut, seperti gingivitis dan periodontitis. Ini juga boleh menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena penyakit sariawan.

Pertumbuhan bakteria pada gigi dan mulut dapat memasuki aliran darah melalui gusi dan bergerak ke rahim. Keadaan ini kemudian mencetuskan pengeluaran prostaglandin yang dianggap menyebabkan komplikasi kehamilan, seperti kelahiran pramatang.

Selain itu, wanita hamil yang mempunyai masalah pergigian dan mulut juga berpotensi menyebarkan bakteria kepada bayi mereka setelah mereka dilahirkan.

Pelbagai Cara untuk Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut Semasa Kehamilan

Beberapa cara berikut yang boleh digunakan wanita hamil untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut, termasuk:

1. Gosok gigi dengan kerap dan betul

Cara mudah untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut semasa mengandung adalah dengan menggosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Khusus untuk wanita hamil, disarankan menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida dan bebas alkohol untuk menghilangkan plak sambil mengurangkan risiko jangkitan gigi pada bayi selepas kelahiran.

Di samping itu, pastikan wanita hamil menggunakan berus gigi dengan bulu lembut dan ganti berus gigi mereka setiap 3-4 bulan.

2. Lakukan flossing

Flossing adalah proses membersihkan gigi dengan menggunakan gigi atau benang gigi benang gigi. Ini perlu dilakukan untuk membersihkan kotoran pada gigi yang tidak dapat dicapai oleh sikat gigi. Melakukan rutin flossing sekali sehari berguna untuk mencegah kerosakan gigi dan mengurangkan risiko radang gusi.

3. Gunakan ubat kumur

Menggunakan ubat kumur antimikrob secara berkala setelah menggosok gigi pada waktu malam atau pagi juga bermanfaat untuk mencegah kerosakan gigi, membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut, dan mengurangkan risiko radang gusi. Walau bagaimanapun, pastikan ubat kumur yang digunakan oleh wanita hamil bebas alkohol dan mengandungi fluorida.

Selain ubat kumur, wanita hamil juga boleh menggunakan campuran 1 sudu teh baking soda dan 1 cawan air. Kaedah ini juga sesuai digunakan ketika wanita hamil tidak dapat menggosok gigi kerana muntah.

4. Kurangkan pengambilan makanan dan minuman bergula

Makanan yang terlalu manis boleh meningkatkan risiko kerosakan gigi. Oleh itu, kurangkan dan hadkan makanan atau minuman yang mengandungi terlalu banyak gula, seperti kek, kicap, teh es manis, dan minuman ringan.

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, perkara lain yang boleh dilakukan oleh ibu hamil untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut ialah memakan makanan yang tinggi kalsium, seperti keju, susu, yogurt, telur, bayam, sardin, dan salmon. Jangan lupa juga untuk menghindari merokok, alkohol, dan minum banyak air.

Menjaga kesihatan gigi dan mulut anda semasa kehamilan sama pentingnya dengan menjaga kesihatan bahagian badan yang lain, dan ini tidak boleh diabaikan. Selain itu, wanita hamil juga perlu kerap berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan kesihatan gigi dan mulut.