Kesihatan

Ketahui kelebihan penggunaan ubat kumur untuk melindungi mulut daripada sakit kepala

Cuci mulut boleh digunakan untuk membantu melindungi dan menjaga kesihatan mulut dari sariawan, selain menggosok gigi dan menyesuaikan diet anda. Walaupun begitu, anda perlu mengetahui jenis produk ubat kumur yang dapat digunakan untuk melindungi dan menjaga kesihatan mulut dari sariawan.

Rasa sakit dan sakit pada sariawan boleh sangat menjengkelkan. Selain mengganggu makan dan minum, sariawan juga sering membuat perbincangan tidak selesa. Oleh itu, ambil langkah pencegahan agar sariawan tidak muncul.

Cara Melindungi dan Menjaga Kesihatan Mulut dari Sprue

Berikut adalah beberapa cara untuk melindungi dan menjaga kesihatan mulut dari penyakit sariawan yang boleh anda lakukan sendiri di rumah:

1. Gosok gigi dengan kerap

Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida sangat berguna dalam menjaga kesihatan gigi dan mulut, termasuk melindungi dan menjaga kesihatan mulut dari sariawan. Gunakan juga sikat gigi berbulu lembut untuk mengurangkan risiko mencederakan mulut atau gusi semasa menggosok gigi.

2. Selaraskan diet anda

Seboleh-bolehnya elakkan makanan yang terlalu berasid, pedas, atau panas kerana boleh merengsakan mulut, mencetuskan pembentukan sariawan. Selain itu, kurangkan penggunaan gula, baik dalam makanan dan minuman, kerana gula yang melekat di mulut dapat dipecah oleh bakteria dan menghasilkan asid yang dapat menyebabkan kerengsaan, memicu sariawan.

Biasakan makan makanan berkhasiat seimbang dari pelbagai jenis lauk, sayur-sayuran, dan buah-buahan yang tidak mengandungi asid. Contohnya ialah daging, ikan, bayam, keju, dan susu.

3. Berhati-hati ketika makan

Elakkan kebiasaan makan tergesa-gesa atau makan ketika bercakap kerana boleh membuat bibir, lidah, atau bahagian dalam mulut menggigit. Luka gigitan ini, walaupun ukurannya kecil, dapat memicu munculnya sariawan.

Selain itu, anda juga perlu berhati-hati ketika memakan makanan yang memiliki tekstur kasar atau berduri, kerana makanan ini juga dapat mencederakan gusi, lidah, dan bahagian dalam mulut.

4. Gunakan ubat kumur

Menggunakan ubat kumur dapat membersihkan dan mengekalkan kesihatan gigi dan mulut yang optimum. Mulut yang bersih dan sihat tentu dapat membantu mengurangkan risiko penyakit mulut, termasuk sariawan. Namun, pilih ubat kumur yang mengandungi bahan yang sesuai dan tidak mengeringkan mulut.

Selain kaedah di atas, anda juga disarankan untuk mengelakkan tekanan dan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Ini kerana sariawan boleh berlaku akibat tekanan atau sistem imun yang lemah.

Pilihan Pencuci Mulut untuk Melindungi dan Menjaga Kesihatan Mulut dari Sprue

Masih tidak banyak orang menggunakan ubat kumur secara berkala. Salah satu sebabnya adalah tidak mengetahui bahawa terdapat banyak faedah ubat kumur selain menghilangkan bau mulut dan menyegarkan nafas.

Sebenarnya, penggunaan ubat kumur dapat mengoptimumkan usaha menjaga kebersihan gigi dan mulut kerana ubat kumur dapat menjangkau kawasan yang tidak dapat dijangkau oleh sikat gigi. Selain itu, penggunaan ubat kumur secara berkala juga dapat menjaga gigi dan mulut yang sihat dari sariawan.

Walaupun begitu, jangan sembarangan memilih ubat kumur. Pencuci mulut yang mengandungi bahan kimia atau antiseptik yang keras, seperti alkohol dan natrium lauril sulfat, boleh menyebabkan risiko kerengsaan dan sariawan.

Oleh itu, anda harus memilih ubat kumur dengan kandungan antiseptik dari bahan semula jadi, seperti minyak pati, seperti:

  • Eucalyptol
  • Mentol
  • Thymol
  • Metil salisilat

Tidak hanya berkesan terhadap pelbagai bakteria jahat, antiseptik semula jadi ini juga dapat melawan pertumbuhan kulat di mulut. Selain itu, ubat kumur dengan ramuan di atas dapat membantu mengurangkan risiko pembentukan plak, radang gusi, bau mulut, dan sariawan.

Pastikan anda menggunakan ubat kumur dengan betul, mengikut arahan pada pakej. Jangan berikan ubat kumur kepada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun, kecuali jika dinasihatkan oleh doktor.

Agar sariawan tidak muncul, jaga gigi dan mulut anda bersih dan sihat. Caranya ialah berkumur menggunakan ubat kumur, selain menggosok gigi secara berkala dan mengamalkan diet yang sihat.

Sekiranya sariawan masih muncul, terutama jika tumbuh besar dan dalam, mungkin ada masalah kesihatan lain yang menyebabkannya. Sekiranya ini berlaku, berjumpa dengan doktor gigi anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.