Keluarga

Seret ASI? Cuba Makan Makanan Ini

Selepas melahirkan, tidak semua ibu yang menyusu dapat menghasilkan susu yang banyak. Malah, ramai juga yang mengadu bahawa susu yang keluar sangat sedikit. sekarangSekiranya susu ibu terus berlarutan, makanan berikut dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu, kamu tahu.

Busui mesti tahu bahawa susu ibu adalah pengambilan yang sangat baik untuk bayi. Selain mengandung pelbagai nutrien yang diperlukan bayi, susu ibu juga mengandungi antibodi yang dapat melindungi bayi dari serangan oleh berbagai virus dan bakteria.

Senarai Makanan yang Dapat Meningkatkan Pengeluaran Susu Ibu

Jumlah susu ibu tidak sama setiap hari, kadang-kadang boleh sangat banyak, kadang-kadang boleh menyeret. Sedikit susu boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari bayi belum mahir menyusu, ibu tidak menyusui sekerap mungkin, payudara tidak benar-benar kosong setelah menyusui, atau penggunaan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi pengeluaran susu.

Untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu, Busui disarankan untuk mengambil makanan yang meningkatkan susu ibu, termasuk:

1. Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau, seperti selada, kangkung, brokoli, dan bayam, mengandungi kalsium dan fitoestrogen yang dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran susu. Busui boleh memprosesnya menjadi sup tumis atau sayur.

2. Badam

Busui mahu makanan ringan makanan sihat yang dapat meningkatkan jumlah susu ibu pada masa yang sama? Cuba okey, makan badam sebagai makanan ringan. Kacang ini mengandungi protein dan kalsium yang dapat menjadikan susu ibu lebih banyak dan pekat. Selain terdapat dalam bentuk kacang-kacangan sebagai makanan ringan, kini terdapat banyak susu badam yang dijual khusus untuk ibu menyusu, kamu tahu.

3. Oat dan gandum utuh

Oat kaya dengan kandungan zat besi yang dapat membuat susu ibu melimpah. Selain gandum, gandum utuh juga sangat berkhasiat untuk ibu menyusu. Makanan jenis ini dipercayai dapat menyokong prestasi hormon yang bertanggungjawab untuk penghasilan susu ibu, sehingga lebih banyak susu akan dihasilkan.

4. Fenugreek

Tumbuhan herba yang mempunyai banyak faedah kesihatan Busui boleh mendapatkannya dalam pelbagai makanan tambahan atau minuman untuk ibu menyusu. Fenugreek merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan lebih banyak susu. Biasanya, jumlah susu ibu akan meningkat dalam 24-72 jam setelah mengambil Busui fenugreek.

5. Bawang putih

Selain berkhasiat, bawang putih juga dipercayai menjadikan pengeluaran susu ibu lebih banyak. Walaupun mempunyai aroma pedas, wanita hamil tidak perlu risau, kerana sebilangan bayi sebenarnya menyukainya, kamu tahu. Satu kajian menunjukkan bahawa susu ibu yang berbau bawang putih dapat membuat bayi menyusu lebih lama.

Selain memakan makanan di atas untuk mengatasi susu ibu yang tertinggal, Busui juga perlu banyak berehat dan tidak terlalu stres. Busui juga perlu menghadkan makanan dan minuman yang dapat menurunkan kualiti susu ibu, seperti makanan yang diproses, alkohol, dan kafein.

Mintalah bantuan suami atau keluarga anda sekiranya Busui merasa letih semasa menjaga anak kecil anda. Sekiranya pengeluaran susu masih bermasalah, cubalah berjumpa doktor atau perunding penyusuan.