Kesihatan

Serius, Otot Halus Juga Dapat Menghidap Kanser

Otot licin berperanan dalam membentuk jaringan penyokong saluran darah dan organ berongga di dalam badan, seperti perut, usus dan pundi kencing. Kerja otot ini adalah tidak disengajakan atau bekerja secara tidak sedar, dan teruskan pelbagai rangsangan. Sama seperti bahagian badan yang lain, otot licin juga boleh mendapat barah.

Contoh kerja otot licin ialah apabila anda mengunyah makanan, otot licin di kelenjar air liur mengeluarkan air liur ke dalam mulut. Ini dilakukan untuk membantu proses memproses makanan di mulut. Contoh lain ialah pengecutan usus untuk mencerna makanan. Sekiranya terdapat kelainan pada otot licin, tanpa rawatan segera dan tepat, kerja otot licin dapat terganggu. Ini tentu akan mempengaruhi pelbagai fungsi penting organ tubuh.

Mengenali Kanser Otot Licin Leiomyosarcoma

Salah satu penyakit mematikan yang dapat menyerang otot licin adalah leiomyosarcoma atau juga disebut LMS. Leiomyosarcoma adalah barah yang timbul kerana pertumbuhan sel otot licin yang tidak normal. Sebilangan besar penghidap penyakit ini berumur lebih dari 50 tahun.

Dalam klasifikasi penyakit, leiomyosarcoma tergolong dalam kumpulan sarkoma tisu lembut (lemak, saraf, otot, darah, dan limfa). Beberapa bahagian badan yang paling sering menjadi lokasi pertumbuhan leiomyosarcoma, iaitu rahim, saluran pencernaan (terutama perut), dan kaki. Sehingga kini, faktor penyebab barah otot licin tidak diketahui dengan pasti.

Dalam beberapa kes, leiomyosarcoma boleh berlaku di bahagian tubuh yang pernah menghidap barah atau telah menerima radioterapi. Kanser ini secara amnya hanya terbentuk sehingga sepuluh tahun selepas radioterapi. Di samping itu, pendedahan kepada bahan kimia dari bahan plastik (vinil klorida), dioksin, dan beberapa jenis racun herba, dianggap meningkatkan risiko terkena sarkoma.

Gejala dan Rawatan Leiomyosarcoma

Pesakit dengan leiomyosarcoma pada peringkat awal sering tidak merasakan sebarang gejala. Gejala hanya dirasakan apabila keadaan ini berada pada tahap lanjut. Berikut adalah gejala yang boleh dialami oleh penghidap leiomyosarcoma:

  • Kembung perut atau ketidakselesaan perut atas.
  • Terdapat pembengkakan di bawah kulit.
  • Sakit dan bengkak di kawasan badan.
  • Demam, keletihan, dan penurunan berat badan.
  • Wanita yang memasuki menopaus mengalami pendarahan. Sementara itu, wanita yang belum menopaus mungkin mengalami perubahan haid.

Diagnosis penyakit ini biasanya disesuaikan dengan lokasi kelainan. Penentuan sama ada tumor jinak atau ganas biasanya dilakukan melalui biopsi. Di samping itu, doktor juga dapat melakukan ultrasound, CT scan, atau MRI untuk menentukan jenis tumor, ukuran, lokasi, dan penyebarannya.

Kaedah terbaik untuk merawat leiomyosarcoma adalah melalui pembedahan semasa tumor kecil. Dalam beberapa kes, pesakit diwajibkan melakukan pemeriksaan rutin setelah pembedahan. Sekiranya barah muncul kembali, doktor secara amnya akan menasihati pesakit untuk menjalani rawatan berulang, baik melalui terapi radiasi, kemoterapi, pembedahan, atau rawatan lain.

Jangan tunda pemeriksaan kepada doktor, jika anda merasakan gejala yang tidak biasa di perut atau bahagian badan yang lain. Semakin cepat dikesan, rawatan lebih cepat akan dijalankan pada barah otot licin atau leiomyosarcoma. Oleh itu, kadar kejayaan rawatan akan lebih tinggi.