Kehidupan yang sihat

Lakukan 5 tabiat ini untuk mendapatkan wajah yang cerah ketika anda bangun

Wajah yang cerah ketika anda bangun tidak mustahil atau hanya dalam filem, kamu tahu. Untuk mendapatkannya juga tidak sukar dan tidak perlu mahal. Anda hanya perlu melakukan beberapa tabiat sederhana sebelum tidur.

Tidur sebenarnya boleh menjadikan wajah lebih cerah, bukan sebaliknya. Kenapa begitu? Kerana semasa tidur, peredaran darah akan meningkat dan kulit juga akan membaiki diri dari dalam.

sekarang, untuk memaksimumkan proses ini sehingga kulit wajah menjadi cerah ketika bangun tidur, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan secara teratur.

Supaya wajah cerah ketika anda bangun

Untuk mendapatkan wajah yang cerah ketika bangun tidur, lakukan tabiat berikut:

1. Cuci muka sebelum tidur

Terpakai solekan yang melekat setelah seharian melakukan aktiviti boleh menyebabkan pori-pori menjadi lebih besar dan kulit anda menjadi kering, jengkel, dan mudah terserang jerawat. Ini menyebabkan wajah anda kelihatan kusam ketika anda bangun.

Untuk mengelakkan ini, jangan lupa mencuci muka sebelum tidur. Bagaimana, bersih solekan pertama dengan penghilang solekanKemudian cuci muka dengan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

2. Gunakan pelembap

Mencuci muka dan tidur boleh mengeringkan kulit wajah anda. Ini kemudian menyebabkan wajah kelihatan kusam pada waktu pagi.

Oleh itu, agar kulit wajah anda tidak kering dan kelihatan cerah ketika anda bangun, gunakan pelembap segera setelah mencuci muka sebelum tidur. Tetapi ingat, pilih pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Selain menggunakan pelembap, untuk mengelakkan dehidrasi yang dapat menjadikan kulit anda kering, minum segelas air sebelum tidur.

3. Cukup tidur

Walaupun kelihatan sederhana, tidur yang cukup dapat memberi kesan positif terhadap kecerahan kulit, kamu tahu. Ini kerana tidur yang cukup akan meningkatkan daya hidup kulit dan mencegah penuaan kulit, sehingga wajah anda kelihatan lebih cerah ketika anda bangun.

Jadi, mulai sekarang biasakan tidur cukup, iaitu selama 7-9 jam setiap malam.

4. Tidur dengan bantal tinggi

Tidur dengan bantal bertumpuk atau bantal tinggi dapat meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan bengkak di wajah. Dengan cara itu, wajah anda akan kelihatan lebih segar ketika anda bangun pada waktu pagi.

5. Tidur di punggung

Sekiranya anda sudah terbiasa tidur di sisi anda, cubalah ubah posisi tidur anda. Sebabnya, tidur di sisi anda sebenarnya boleh menyebabkan kemunculan garis-garis halus di wajah dan menyebabkan wajah menjadi kusam.

Biasakan tidur di punggung untuk mendapatkan wajah yang cerah, halus, dan bebas keriput ketika anda bangun.

sekarang, tidak sukar betul untuk mendapatkan wajah yang cerah ketika anda bangun? Lakukan tabiat sederhana di atas setiap malam. Selain menjadikan kulit anda cerah ketika bangun pagi, tabiat ini juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan kulit dalam jangka masa panjang, kamu tahu.