Keluarga

Cara Mengatasi Tekanan Semasa Kehamilan dengan Meditasi

Tekanan yang dialami semasa hamil mesti diatasi agar tidak mengganggu kesihatan wanita hamil dan perkembangan janin. Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi tekanan semasa hamil. Salah satu cara yang boleh anda cuba ialah dengan rutin berbertafakur.

Perubahan dalam tubuh dan keadaan hidup semasa kehamilan cukup besar dan drastik. Di samping itu, kehamilan juga boleh menyebabkan pemikiran yang tidak menentu mengenai masa depan. Jadi, wajar bagi wanita hamil merasa tertekan.

Walaupun begitu, wanita hamil mesti menguruskan tekanan dengan baik agar tidak berpanjangan. Nah, meditasi adalah latihan untuk menumpukan minda dan perhatian pada nafas yang boleh menjadi cara untuk mengatasi tekanan semasa kehamilan.

Manfaat Meditasi untuk Wanita Hamil

Wanita hamil boleh memikirkan banyak perkara, mulai dari merasa takut keguguran, takut melahirkan, takut untuk menjaga bayi, tidak selesa dengan perubahan fizikal yang berlaku, tertekan dengan kerja di pejabat, hingga bimbang dengan keadaan kewangan setelah mengalami kanak-kanak.

Penyelidikan menunjukkan bahawa meditasi dapat membantu wanita hamil menguruskan emosi sambil mengurangkan kegelisahan dan kemurungan. Meditasi melalui yoga, misalnya, dapat menghilangkan tekanan, sehingga wanita hamil dapat merasa lebih tenang semasa mengandung.

Tekanan diketahui berkait rapat dengan penurunan fungsi sistem kekebalan tubuh, peningkatan denyut jantung, dan penyempitan saluran darah. Jadi, mengurangkan tekanan dengan meditasi juga dapat meningkatkan daya tahan, meningkatkan kesihatan jantung, dan mengekalkan tekanan darah wanita hamil.

Selain itu, meditasi dapat membuat wanita hamil tidur dengan lebih nyenyak. Akibatnya, badan menjadi lebih segar dan lebih banyak gejala sakit pagi yang kelihatan boleh mereda.

Dengan keadaan badan yang lebih baik, wanita hamil pasti akan merasa lebih selesa menjalani kehamilan. Secara tidak sedar, wanita hamil akan mempunyai perspektif yang lebih positif dan gaya hidup yang lebih baik.

Dengan cara ini, kesihatan si kecil di rahim akan lebih terjaga. Risiko keguguran, preeklampsia, kelahiran pramatang, dan bayi dengan berat lahir rendah juga dapat dikurangkan.

Cara Bertafakur Semasa Mengandung

Terdapat pelbagai kaedah meditasi yang boleh dilakukan. Berikut adalah kaedah mudah yang boleh diikuti oleh wanita hamil:

Latihan pernafasan

Meditasi termudah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil adalah latihan pernafasan. Caranya ialah duduk sambil menghirup hidung dengan mulut tertutup. Tutup mata anda dan rasakan setiap nafas yang anda ambil. Tahan nafas anda selama beberapa saat dan hembuskan perlahan-lahan melalui hidung anda.

Wanita hamil boleh melakukan pergerakan ini sambil duduk di tilam atau katil di posisi yang paling selesa. Lakukan pergerakan ini beberapa kali sehingga fikiran wanita hamil benar-benar tenang.

Ketenangan otot

Meditasi ini bertujuan untuk menghilangkan ketegangan pada otot-otot badan sehingga perasaan dapat menjadi lebih santai. Kaedah meditasi ini paling baik dilakukan ketika berbaring sebelum tidur.

Wanita hamil dapat membayangkan bahawa ada gelombang hangat dan lembut yang mengalir ke bawah wanita hamil dari bahagian atas kepala hingga ke kaki mereka. Semasa gelombang berlalu, rasakan otot-otot wanita hamil berehat dan menjadi lebih bersatu dengan tempat tidur wanita hamil.

Vvisualisasi objek

Cara melakukan meditasi dengan visualisasi objek adalah dengan membayangkan sesuatu yang menggembirakan wanita hamil. Contohnya, wanita hamil membayangkan diri mereka berada di taman atau berjalan di pantai dengan udara yang sangat sejuk.

Bayangkan perkara bahagia secara terperinci, seperti udara sejuk yang anda hirup, warna langit yang anda lihat, dan perkara lain yang dapat membuat wanita hamil merasa bahagia.

Wanita hamil boleh melakukan latihan visualisasi ini sambil duduk bersila di tempat yang selesa, seperti taman atau bilik keluarga. Semasa melakukan latihan ini, atur pernafasan anda dengan baik.

Selain itu, wanita hamil juga dapat bermeditasi melalui yoga. Latihan ini boleh dilakukan pada trimester ketiga kehamilan. Yoga juga berguna untuk menjadikan proses persalinan berjalan dengan lebih lancar dan mudah.

Gunakan kaedah meditasi di atas agar tekanan yang dialami oleh wanita hamil dapat diatasi dengan segera. Sekiranya meditasi telah dilakukan tetapi wanita hamil masih mengalami tekanan dan kegelisahan yang berlebihan, berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.