Kehidupan yang sihat

Inilah Kunci Kebahagiaan di Rumah dan Pejabat untuk Ibu Bekerja

Pada masa kini, banyak wanita telah memutuskan untuk untuk meneruskan kerjayapada masa yang sama menjaga rumah tangga. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, lpergi dari sini' pasti menjadi perkataan yang sering keluar dari mulut anda. Namun, jangan berkecil hati, ya! Ayuh, lakukan petua ini agar anda sentiasa gembira di rumah dan juga di tempat kerja.

Menjadi suri rumah yang juga bekerja bukanlah sesuatu yang mudah. Anda harus berusaha lebih keras agar tidak kehilangan peranan sebagai ibu di rumah, sambil mengekalkan profesionalisme di pejabat.

Namun, dengan tekad, semangat, dan tekad dalam melaksanakan komitmen sebagai seorang ibu, tidak mustahil untuk dapat mencapai kebahagiaan dan kejayaan dalam menjalankan peranan sebagai wanita dan suri rumah kerjaya.

Terapkan Ini Untuk Sentiasa Berbahagia

Aktiviti yang padat, sama ada di rumah atau di tempat kerja, boleh membuat anda sering merasa letih, mengantuk, dan stres. Agar tidak mengalami tekanan lebih lanjut kerana perlu membahagikan masa antara rumah dan tempat kerja, pertimbangkan petua berikut:

1. Gunakan masa dengan bijak

Kunci agar anda tetap bahagia walaupun anda menjalani banyak rutin adalah mengurus masa anda dengan bijak. Anda harus dapat menyelesaikan apa yang penting dan membuat keutamaan dalam hidup anda.

Sekiranya anda telah menentukan keutamaan ini, gunakan masa yang terbaik dengan keluarga dan semasa anda berada di pejabat. Sekiranya boleh, cuba jangan bawa pulang kerja pejabat.

2.Jauhi rasa bersalah

Tidak sedikit ibu yang merasa bersalah kerana terpaksa meluangkan masa di pejabat, dan tidak bersama suami dan anak di rumah. Daripada menjaga perasaan negatif ini, cubalah meningkatkan semangat bekerja semula. Dan ingatkan diri anda bahawa pendapatan yang diperoleh melalui pekerjaan juga untuk menampung kebahagiaan dan memenuhi keperluan keluarga di rumah.

3.Tuangkan hati anda

Sekiranya anda mempunyai rakan-rakan yang juga menjalani kehidupan yang sama dengan anda, anda boleh berkongsi kesukaran yang anda alami atau anda juga dapat bertukar cerita dengan komuniti ibu yang bekerja.

Ini sekurang-kurangnya dapat meringankan beban emosi dan membuat anda lebih kuat kerana anda tidak merasa sendirian. Tenanglah, kerana banyak wanita dapat melakukan peranan ganda ini dengan jayanya, Macam mana boleh jadi.

Anda boleh bertukar pengalaman dan meminta petua daripada mereka yang berjaya menjalani kehidupan sebagai wanita dan ibu yang bekerja di rumah.

4.Keperluan tidur yang mencukupi

Tidur yang mencukupi sangat berguna untuk menjaga kesihatan, menjadikan minda anda lebih jelas, bertambah baik mood, dan membekalkan tenaga yang diperlukan semasa bekerja.

Jadi, tidak kira betapa sibuknya hari anda, jangan biarkan badan anda berehat pada waktu malam. Pastikan anda mendapat tidur yang berkualiti, dan cuba tidur atau bangun pada waktu yang sama setiap hari, termasuk pada hujung minggu atau cuti. Dengan cara itu, badan anda akan terbiasa dengannya.

Selain itu, semasa berada di pejabat, gunakan waktu rehat untuk makan dan tidur sebentar. Walaupun pendek (10-30 minit), tidur siang dapat menjadikan anda lebih bertenaga dan fokus, kamu tahu!

5. Luangkan masa untuk berkomunikasi dengan keluarga

Dengan kemajuan teknologi, kini anda boleh meluangkan masa untuk melakukannya panggilan video bersama anak-anak di rumah. Cuba lakukan ini ketika anda tidak sibuk di tempat kerja, atau ketika anda berehat. Ini dapat membuat anda teruja untuk kembali bekerja di pejabat.

6. Luangkan masa untuk sayamanjakan diri

Di antara masa anda sebagai suri rumah dan wanita berkerjaya, luangkan masa untuk memanjakan diri. Gunakan masa itu untuk melakukan perkara yang menggembirakan hati anda atau melakukan perkara yang anda tidak mempunyai masa untuk dilakukan semasa waktu sibuk anda. Contohnya termasuk membaca novel kegemaran anda, menonton filem, atau mengikuti kelas yoga.

Oia, anda juga boleh menggunakan hujung minggu untuk pergi ke salon, spa, atau bersenang-senang dengan keluarga anda. Anda boleh menggunakan masa ini untuk pergi ke taman hiburan, pusat membeli-belah, kebun binatang, makan di restoran, atau pergi ke luar bandar.

Kekalkan semangat itu! Jangan lupa untuk menggunakan petua di atas, supaya anda dapat melakukan pekerjaan berganda sebagai suri rumah dan juga pekerja pejabat.