Kesihatan

Penciclovir - Faedah, dos dan kesan sampingan

Penciclovir adalah ubat antivirus yang digunakan untuk merawat jangkitan virus herpes, termasuk herpes labialis. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk: krim yang akan disapu pada kulit yang terkena.

Penciclovir berfungsi dengan menghalang pembiakan virus, sehingga sistem kekebalan tubuh dapat berfungsi dengan lebih optimum dan aduan dapat mereda. Perlu diingat bahawa ubat ini tidak dapat menyembuhkan atau mencegah penularan herpes.

Tanda dagangan Penciclovir: -

Apa itu Penciclovir

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAnti Virus
ManfaatMerawat jangkitan virus herpes, termasuk herpes labialis
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun
Penciclovir untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Krim pensiklovir tidak masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda menyusu.

Bentuk ubatKrim

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Penciclovir

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan krim penciclovir adalah:

  • Jangan gunakan penciclovir jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
  • Krim pensiklovir hanya untuk digunakan pada kulit bibir luar. Jangan masukkan ubat ini ke mulut, mata, atau hidung anda. Sekiranya terkena bahagian secara tidak sengaja, segera bilas dengan air.
  • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sistem imun yang lemah.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap sebarang ubat setelah mengambil penciclovir.

Dos dan Arahan Penggunaan Penciclovir

Untuk mengubati herpes labialis, dos penyediaan krim penciclovir 1% digunakan 8 kali sehari, setiap 2 jam, selama 4 hari, bermula dari saat gejala awal herpes labialis muncul.

Cara Menggunakan Penciclovir dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum menggunakan krim penciclovir. Untuk mendapatkan hasil rawatan yang optimum, gunakan krim penciclovir secepat mungkin kerana gejala awal herpes labialis muncul.

Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan krim penciclovir. Bersihkan dan keringkan kawasan kulit yang akan dibasahi dengan ubat. Seterusnya, sapukan ubat perlahan sehingga menutupi kawasan kulit yang dijangkiti.

Untuk mempercepat penyembuhan herpes labialis, gunakan krim penciclovir secara berkala untuk masa yang disyorkan oleh doktor anda. Cuba minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Penggunaan krim penciclovir tidak menghalang penyebaran herpes. Oleh itu, elakkan hubungan rapat atau hubungan rapat dengan orang lain sehingga gejala herpes sembuh sepenuhnya.

Simpan krim penciclovir dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Lindungi ubat ini dari sinar matahari langsung, dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Penciclovir dengan Dadah Lain

Bercakap dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan krim penciclovir dengan ubat-ubatan, makanan tambahan, atau produk herba lain. Penggunaan krim penciclovir dapat menurunkan keberkesanan ubat talimogen laherparepvec dalam merawat barah kulit.

Kesan Sampingan dan Bahaya Penciclovir

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas menggunakan krim penciclovir adalah:

  • Sakit, terbakar, kemerahan, gatal-gatal, dan kerengsaan di kawasan kulit yang digunakan pada ubat
  • Sakit kepala
  • Perubahan dari segi rasa

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku reaksi alahan, yang disifatkan oleh gejala seperti ruam, gatal, sesak nafas, bengkak bibir, mulut dan muka, setelah menggunakan krim penciclovir.