Keluarga

Petua untuk Wanita Mengandung Diabetes

Pesakit kencing manis yang hamil harus mengambilhlmmemberi perhatian kepada kesihatan dan kadar gula darah dengan lebih kerap. Tidak perlu risau tentang kesihatan ibu dan anak, jika petua ini untuk wanita hamil dengan diabetes digunakan.

Kehamilan telah menjadi cabaran bagi ibu mengandung. Terutama jika ibu mengandung diabetes, sama ada diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2. Selain harus menghadapi perubahan dalam badan, wanita hamil dengan diabetes juga harus berhati-hati dalam memantau dan mengawal kadar gula dalam darah.

Cara Mengekalkan Gula Darah Semasa Kehamilan

Penting bagi wanita hamil dengan diabetes untuk menjaga dan mengawal gula darah dengan baik, sehingga meningkatkan peluang melahirkan bayi yang sihat.

Selain itu, mengawal gula darah semasa hamil juga sangat berpengaruh dalam mengurangkan kejadian masalah lain akibat diabetes. Berikut adalah beberapa petua untuk wanita hamil dalam menjaga gula darah agar kehamilan tetap lancar:

 • Sebelum hamil, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk memeriksa kesan diabetes pada badan, dapatkan nasihat tentang cara mengekalkan gula darah, menukar ubat jika perlu, dan cadangan lain.
 • Semasa anda hamil, cubalah berjumpa doktor, bermula dari pakar obstetrik, pakar pemakanan, dan pakar. Wanita hamil yang menghidap diabetes harus berjumpa doktor lebih kerap untuk mencegah atau mengesan masalah lebih awal.
 • Pemeriksaan kehamilan atau penjagaan antenatal, termasuk pemeriksaan ultrasound dan darah, mungkin diperlukan untuk memantau pertumbuhan dan perkembangan janin.
 • Periksa kadar gula dalam darah secara berkala. Kehamilan menjadikan tubuh memerlukan lebih banyak tenaga, kadar gula dalam darah dapat berubah dengan cepat. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk memeriksa kadar gula darah mereka dengan kerap.
 • Ambil ubat atau insulin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan lupa bersiap untuk mendapatkan sumber gula cepat seperti gula-gula manis, sekiranya gula darah anda turun terlalu cepat.
 • Dianjurkan untuk mengamalkan diet yang sihat. Doktor akan memberi nasihat untuk mengatur makanan dan minuman yang dimakan untuk mengelakkan kadar gula darah tinggi atau rendah. Contohnya, sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, daging, produk tenusu tanpa lemak, kacang-kacangan, ikan, dan makanan yang mengandungi asid folik. Petua untuk wanita hamil yang menghidap diabetes ini sangat penting untuk menjaga kestabilan kadar gula dalam darah.
 • Bersenam semasa mengandung sekurang-kurangnya 30 minit sehari, lima hari seminggu. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis dan intensiti latihan yang sesuai.

Kemungkinan Komplikasi pada Wanita Hamil dengan Diabetes

Tahap gula darah yang tidak terkawal pada wanita hamil dengan diabetes jenis 1 atau jenis 2 boleh menyebabkan pelbagai komplikasi bagi ibu dan bayi di dalam kandungan. Komplikasi ini merangkumi perkara berikut:

 • Ukuran badan bayi di dalam rahim lebih besar daripada yang sepatutnya (makrosomia), boleh menyukarkan kelahiran secara normal. Wanita hamil juga harus diinduksi atau melahirkan dengan pembedahan caesar.
 • Tepat selepas bersalin, tahap gula darah bayi kemungkinan akan sangat rendah.
 • Tahap kalsium dan magnesium dalam badan bayi mungkin tidak seimbang.
 • Mempengaruhi pembentukan organ bayi di dalam rahim, menyebabkan kecacatan pada otak, tulang belakang, jantung, dan sistem saraf.
 • Keguguran
 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya atau mati di dalam rahim.
 • Bayi mempunyai masalah kesihatan sejurus selepas kelahiran, seperti masalah jantung atau
 • Bayi berisiko menghidap obesiti atau diabetes di kemudian hari.

Selain itu, komplikasi lain yang boleh berlaku adalah preeklamsia, yang boleh menyebabkan kejang atau strok pada wanita hamil.

Oleh itu, penting untuk mengawal kadar gula dalam darah semasa kehamilan, agar tetap sihat, dan proses melahirkan dapat berjalan dengan lancar. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.