Keluarga

Ini adalah Panduan Serbuk Bayi yang Betul untuk Membuat Anak Kecil Anda Selesa

Menguburkan bayi selepas mandi adalah perkara yang sering dilakukan oleh ibu bapa. Walaupun sudah menjadi kebiasaan, sebenarnya masih banyak ibu bapa yang tidak memahami cara yang betul untuk menggunakan bedak pada tubuh bayi. Akibatnya, si kecil menjadi tidak selesa.

Secara amnya, penggunaan bedak bayi bertujuan menjadikan si kecil anda harum dan segar. Namun, anda masih harus memperhatikan cara menggunakannya dengan betul.

Penggunaan Serbuk Bayi yang Selamat dan Sesuai

Bukan hanya untuk menjadikan si kecil lebih segar, bedak bayi juga sering digunakan untuk merawat kepanasan. Salah satu masalah yang dialami oleh bayi, terutamanya di negara-negara tropika adalah kepanasan.

Panas berdarah pada bayi boleh berlaku kerana pori-pori kulit yang tersumbat, sehingga peluh tidak dapat dikeluarkan dari badan. Di samping itu, ketidaksempurnaan saluran peluh bayi juga boleh menjadi faktor kemunculan panas berduri.

Agar anda tidak salah dalam membasahkan badan si kecil, lakukan langkah-langkah berikut:

  • Tuangkan sedikit serbuk bayi ke telapak tangan anda.
  • Lap dengan lembut di tangan anda sebelum menggosoknya ke badan si kecil.
  • Gosokkan serbuk dengan lembut ke dada dan punggung si kecil, dan kawasan yang mudah berpeluh. Pastikan serbuk yang disapu pada kulit si kecil anda tidak terlalu tebal.
  • Elakkan menggunakan bedak bayi tepat di kawasan kemaluan.
  • Elakkan juga meletakkan serbuk bayi di sekitar mulut dan hidung, agar tidak disedut atau ditelan olehnya.

Petua Memilih Serbuk Bayi

Selain mengetahui cara membubarkan bayi dengan betul, anda juga perlu mengetahui cara memilih produk serbuk yang sesuai untuk kulit bayi. Berikut adalah kriteria untuk bedak bayi yang baik:

  • Mengandung talc yang disucikan.
  • Berlabel hypoallergenic (cenderung tidak menyebabkan reaksi alahan).
  • Ia mempunyai wangian yang lembut dan tidak tajam.
  • Diuji secara dermatologi dan berdaftar dengan Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM).

Perlu diingat, kulit bayi berbeza dengan kulit dewasa. Kulit bayi nipis, sensitif, dan masih tumbuh, terdedah kepada masalah kulit. Oleh itu, ibu bapa perlu memilih produk penjagaan kulit bayi dengan berhati-hati, termasuk serbuk bayi.

Sekiranya selepas menggunakan bedak, kulit bayi anda kelihatan merah, kering, bersisik, atau dia menjadi rewel kerana gatal, segera hentikan penggunaan bedak bayi dan berjumpa doktor.