Keluarga

Tidak Tahu Anda Hamil tetapi Tiba-tiba Melahirkan, Adakah Mungkin?

masa neraka Adakah terdapat wanita yang tidak menyedari bahawa mereka hamil? walaupun betul Semasa mengandung, haid akan berhenti dan perut akan membesar. Jangan salah faham, walaupun terdengar mustahil, fenomena ini memang wujud dan bukan sesuatu yang jarang berlaku, kamu tahu!

Kehamilan yang tidak diketahui oleh wanita hamil disebut kehamilan kripto. Walaupun tidak biasa, keadaan ini juga bukan perkara yang jarang berlaku. Dianggarkan bahawa 1 dari 400 wanita tidak mengetahui bahawa mereka hamil sehingga usia 5 bulan atau lebih. Bukan itu sahaja, 1 dari 2500 wanita bahkan tidak mengetahui bahawa mereka hamil sehingga mereka akan bersalin.

Kehamilan Cryptic VS Menolak Kehamilan

Mendengar kisah di atas, anda mungkin berfikir bahawa wanita hamil itu tidak jahil, tetapi menafikan atau berpura-pura tidak tahu (penolakan kehamilan). Kerana, dengan semua gejala kehamilan, dia seharusnya menyedari bahawa dia hamil, tidak?

Namun, ternyata hanya sekitar 10-15% kes kehamilan kripto terjejas oleh gangguan keperibadian atau gangguan mental. Sebilangan wanita dengan kehamilan kripto malah ternyata cukup berpendidikan dan mempunyai hubungan yang stabil. Maksudnya, mereka sebenarnya dapat mengenali tanda-tanda kehamilan. Lalu, apa sebenarnya yang membuat mereka tidak menyedari kehamilannya?

Sebab Wanita Hamil Tidak Menyedari Kehamilannya

Kehamilan tidak dapat disedari kerana sebab-sebab berikut:

1. Tanda-tanda kehamilan yang lemah

Sebilangan wanita mungkin mengalami gangguan kitaran haid, jadi mereka tidak mengesyaki ketika mereka terlambat untuk haid. Walaupun begitu, kehamilan pada amnya juga dicirikan oleh kenaikan berat badan dan kenaikan berat badan sakit pagi. Walau bagaimanapun, pada beberapa wanita, gejala-gejala ini sangat halus sehingga tidak muncul, sehingga kehamilan tidak disedari.

Tanda-tanda kehamilan yang tidak jelas boleh berlaku kerana tahap hormon kehamilan atau hormon hCG yang rendah. Ini mungkin berlaku kerana keunikan genetik terhadap kelainan kromosom pada janin.

2. Berat badan berlebihan hingga kegemukan

Peningkatan berat badan boleh menjadi tanda kehamilan yang biasa. Walau bagaimanapun, wanita yang berlebihan berat badan, gemuk, atau sering mengalami kenaikan dan penurunan berat badan mungkin tidak menyedari tanda kehamilan ini.

Di samping itu, wanita juga mungkin tidak menyedari bahawa perutnya membesar kerana mengandung. Bergantung pada jenis badan mereka, sebilangan wanita mungkin tidak hamil sehingga 30 minggu hamil.

3. Hasil beg ujian tidak tepat

Keadaan beg ujian prosedur penggunaan yang buruk hingga yang salah beg ujian dapat menjadikan hasilnya kurang tepat, seperti negatif palsu. Semasa ujian beg ujian Sekiranya tidak berulang, wanita hamil mungkin tidak mengetahui keadaannya.

Di samping itu, hasilnya beg ujian Negatif palsu juga boleh berlaku kerana kelewatan menjalankan ujian. Lakukan ujian kehamilan dengan beg ujian apabila usia kehamilan telah mencapai 4 bulan dapat memberikan hasil negatif palsu, kerana kadar hormon hCG dalam air kencing terlalu tinggi untuk dikesan oleh instrumen pek ujian. Keadaan ini dipanggil "kesan cangkuk”.

4. Lokasi plasenta yang unik

Pergerakan janin adalah salah satu tanda kehamilan yang paling biasa. Pergerakan ini biasanya diperhatikan pada usia kehamilan 18-20 minggu. Walau bagaimanapun, jika plasenta berada di bahagian depan rahim, wanita hamil mungkin tidak dapat merasakan pergerakan janin, jadi dia mungkin tidak menyedari kehamilannya.

5. Tahap lemak badan yang rendah dan aktiviti fizikal yang kerap

Kedua-dua keadaan ini biasa berlaku pada atlet dan dapat mengelakkan haid berlaku selama berbulan-bulan. Bukan hanya itu, kedua-dua keadaan ini juga boleh mempengaruhi tahap hormon tertentu, sehingga kehamilan sukar dikesan.

Sebagai tambahan kepada lima keadaan di atas, kurangnya pengetahuan tentang tanda-tanda kehamilan, penggunaan pil kawalan kelahiran, jarang melakukan hubungan seks, dan bahkan dikatakan tidak subur juga dapat membuat wanita tidak menyangka bahawa mereka hamil.

Fenomena Kehamilan Cryptic sebagai Strategi Kelangsungan Janin

Terdapat teori menarik yang mengatakan bahawa kehamilan tidak dapat dikesan sebagai bentuk perlindungan diri janin, sehingga pengeluaran hormon kehamilan sangat rendah. Ini biasanya berlaku pada wanita hamil yang mengalami tekanan yang teruk.

Janin nampaknya merasa lebih baik untuk tidak mengetahui keberadaannya, kerana jika wanita hamil mengetahui ada janin di perutnya, tahap stres dapat meningkat dan risiko keguguran akan meningkat.

Oleh itu, dalam keadaan ini, kehamilan kripto Ia dikatakan penyesuaian janin dalam keadaan darurat untuk mengekalkan hidupnya.

Kesan Bersalin Tanpa Penjagaan Pranatal

Kehamilan kripto memerlukan perhatian khusus, kerana pada umumnya wanita yang mengalami ini tidak menjalani program atau persiapan kehamilan, jadi kemungkinan besar mereka tidak mendapat rawatan pranatal.

Ibu yang berpengalaman kehamilan kripto juga mungkin tidak mengubah gaya hidup mereka menjadi lebih sihat, sehingga janin dapat mengalami berbagai gangguan, seperti kekurangan pengambilan nutrisi.

Di samping itu, pelbagai komplikasi kehamilan juga cenderung berlaku pada kehamilan seperti ini, terutamanya jika ibu mengalami anemia, diabetes, atau preeklamsia.

Kurangnya pengawasan ini dapat membuat bayi dilahirkan dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti pramatang, kurang berat badan, cacat lahir, dan bahkan keguguran.

Kehamilan tanpa sedar boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan ibu dan janin. Oleh itu, tingkatkan pengetahuan anda mengenai kehamilan dan jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor sekiranya anda merasakan sesuatu yang berbeza dengan badan anda. iya