Keluarga

4 Petua Penjagaan Badan Selepas Bersalin

Selain menjaga bayi, juga penting bagi setiap wanita untuk menjaga dirinya sendiri setelah melahirkan.Langkah penjagaan badan ini dilakukan untuk memulihkan bentuk badan dan mempercepat tempoh pemulihan selepas bersalin. Jadi, jenis rawatan apa yang boleh dilakukan?

Setiap wanita yang baru melahirkan akan memasuki nifas. Tempoh ini biasanya berlangsung selama 6-8 minggu selepas bersalin. Dalam tempoh selepas bersalin, beberapa wanita sering mengalami pelbagai keluhan, seperti kaki bengkak, sakit payudara dan vagina, sembelit, dan buasir.

Pelbagai aduan ini adalah keadaan biasa. Namun, anda masih perlu mengetahui langkah-langkah yang betul untuk penjagaan badan setelah melahirkan agar proses pemulihan dapat berjalan lebih cepat.

Sebilangan Penjagaan Badan Selepas Bersalin

Terdapat pelbagai rawatan badan selepas melahirkan yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Merawat luka faraj

Bagi wanita yang melahirkan secara vagina, sakit di perineum atau kawasan antara rektum dan vagina adalah perkara biasa. Bahagian ini boleh terkoyak kerana proses penekanan atau akibat episiotomi.

Keadaan ini biasanya disertai dengan pembengkakan vulva dan berlangsung selama 1-2 minggu. Namun, kekuatan otot perineal dapat pulih dalam masa 6 minggu.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu proses pemulihan bahagian badan ini, iaitu:

 • Rendam dalam air suam selama 5 minit
 • Beri kompres sejuk selama 10 minit pada bahagian yang cedera
 • Basuh lembut vulva dengan air suam selepas membuang air kecil
 • Gunakan bantal lembut ketika duduk jika anda merasa tidak selesa

Namun, jika anda telah mengambil langkah rawatan di atas dan masih merasa sakit disertai gejala berupa sensasi panas, bengkak, sakit, atau keluar nanah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

2. Merawat saluran gastrousus dan buasir

Buasir boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk wanita yang baru melahirkan. Keadaan ini umumnya berlaku kerana proses menahan dan meneran semasa proses kelahiran.

Buasir biasanya dicirikan oleh benjolan di luar dubur dan beberapa gejala lain, seperti gatal dan sakit di dubur dan pembengkakan di sekitar dubur. Tidak jarang, penghidap juga mengalami pendarahan semasa buang air besar.

Umumnya, buasir hilang sendiri tanpa rawatan. Namun, untuk meredakan keluhan yang disebabkan oleh buasir, terdapat beberapa langkah penjagaan badan yang boleh anda lakukan, termasuk:

 • Mandi atau mandi air suam
 • Makan makanan kaya serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian
 • Minum banyak air
 • Elakkan memegang BAB
 • Lakukan senaman Kegel secara berkala

Sekiranya anda telah mengambil beberapa langkah penjagaan badan di atas, tetapi buasir tidak mereda, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

3. Merawat otot pelvis

Selepas bersalin, otot-otot dasar pelvis mungkin melemah atau meregang. Ini sering menyebabkan wanita sukar mengawal keinginan membuang air kecil, terutama ketika batuk, bersin, atau ketawa. Keadaan ini secara amnya akan pulih sendiri dalam beberapa minggu selepas melahirkan.

Namun, untuk mempercepat proses pemulihan, anda dapat menjaga tubuh anda dengan latihan Kegel, mengamalkan diet yang sihat, menurunkan berat badan secara beransur-ansur, dan menetapkan waktu ketika anda perlu ke tandas.

4. Melegakan sakit payudara

Proses peningkatan pengeluaran susu selepas melahirkan boleh menyebabkan keluhan payudara, seperti payudara terasa kencang, sakit, dan bengkak. Keadaan ini biasanya akan mereda ketika bayi mula menyusu.

Anda boleh meredakan keluhan payudara dengan melakukan perkara berikut:

 • Beri makan bayi tepat pada waktunya
 • Kompres panas atau sejuk pada payudara
 • Pastikan payudara bersih dan kering
 • Gunakan pembalut bra khas untuk menyerap susu yang bocor

Perkara yang perlu diberi perhatian selain dari Penjagaan Badan

Selain mengalami perubahan fizikal, anda dapat mengalami perubahan emosi setelah melahirkan dan salah satunya adalahbaby blues.

Keadaan ini berlaku kerana perubahan hormon yang membuat penghidap mengalami perubahan mood atau perubahan mood perubahan emosi, seperti kebimbangan, kegelisahan, dan kesedihan dalam beberapa minggu pertama menjadi seorang ibu.

baby blues umumnya disertai dengan gejala, seperti menangis mudah, mudah marah, insomnia, dan kegelisahan tanpa sebab yang pasti. Gejala ini boleh bertahan hingga 2 minggu.

Untuk mengatasi keadaan ini, anda disarankan untuk tetap positif, mengurus tekanan, dan berkongsi cerita dengan pasangan anda tentang apa yang anda rasakan atau fikirkan.

Anda juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri, terutamanya jika baby blues berpengalaman telah membuat anda sering merasa bersalah tanpa sebab, mudah letih, hilang selera makan, dan gangguan aktiviti harian.

Selain itu, anda juga disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala selama 6 minggu setelah melahirkan. Selain itu, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penjagaan badan setelah melahirkan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.