Kehidupan yang sihat

Tiga Cara Menghilangkan Tatu Kekal Secara Perubatan

Adakah anda menyesal mendapatkan tatu dengan nama bekas pasangan terukir di atasnya atau adakah anda telah ditolak oleh syarikat kerana mempunyai tatu, dan sekarang anda mahu mengeluarkannya? Sekiranya ada, anda boleh mencuba salah satu kaedah yang lebih selamat untuk membuang tatu kekal.

Cara membuang tatu tetap, sama ada pada badan, lengan, tangan, atau bahagian badan yang lain harus dilakukan dengan bantuan doktor. Tetapi, jangan terlalu berharap kerana tatu dibuat dengan tujuan untuk melekatkan kulit anda secara kekal. Selalunya warna kulit tidak dapat kembali normal, walaupun kadang-kadang ada pesakit yang mendapat hasil yang cukup baik setelah proses penyingkiran dilakukan.

Pelbagai Cara Menghilangkan Tatu

Tiga cara untuk membuang tatu kekal dilakukan secara perubatan dengan menggunakan laser, pembedahan tisu kulit, dan dermabrasi.

  • Teknik laser

    Cara membuang tatu kekal melalui teknik laser adalah proses memecahkan warna tatu menggunakan cahaya intensiti tinggi. Terdapat banyak jenis laser yang digunakan untuk menghilangkan tatu. Setiap jenis mempunyai kegunaan yang berbeza, seperti YAG dan laser Ruby bertukar Q yang hanya berkesan untuk menghilangkan tatu biru-hitam dan merah. Teknik ini mungkin tidak dapat menghilangkan tatu hijau.Proses awal penyingkiran tatu laser adalah membuat kulit mati rasa dengan suntikan anestetik tempatan. Kemudian, alat laser dipasang pada tatu untuk memanaskan dan menghancurkan tinta tatu. Setelah proses laser selesai, anda mungkin melihat pembengkakan, lecet atau pendarahan pada kulit. Untuk mengelakkan jangkitan, keadaan ini dapat diubati dengan salap antibiotik. Anda memerlukan banyak rawatan laser untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Ia boleh menjadi 2-4 rawatan atau bahkan 10 kali, bergantung pada warna dan ukuran tatu.

  • Pembuangan tisu kulit secara pembedahan

    Dalam prosedur ini, pisau bedah digunakan untuk memotong dan menghilangkan kawasan kulit yang bertatu. Selepas itu tepi sayatan kulit digabungkan dan dijahit sehingga terpaku kembali. Sebelum operasi ini dilakukan, kawasan kulit mati rasa dengan suntikan anestetik tempatan. Selepas operasi, kawasan sayatan diberi salap antibiotik untuk membantu proses penyembuhan. Kaedah ini dianggap berkesan dalam menghilangkan tatu, tetapi boleh menyebabkan parut, dalam bentuk tisu parut pada kulit sehingga pembedahan tisu kulit lebih sering dipilih untuk membuang tatu tetap kecil.

  • Dermabrasi

    Kaedah ini menggunakan alat yang dapat mengikis lapisan kulit atas. Proses ini bertujuan untuk memudarkan warna tatu. Agar tidak merasa sakit, sebelumnya kawasan kulit tatu itu mati rasa. Sayangnya, kerana hasil yang tidak menentu, teknik dermabrasi kurang popular hari ini. Di samping itu, dua kaedah sebelumnya dianggap lebih berkesan daripada dermabrasi.

Cara membuang tatu tetap harus berunding dengan pakar dermatologi. Tanyakan kaedah apa yang sesuai untuk jenis tatu anda. Doktor anda boleh membuang tatu anda dengan teknik laser jika anda mempunyai kulit sensitif. Sekiranya tatu anda kecil, kemungkinan pembedahan tisu kulit akan dilakukan. Sementara itu, dermabrasi dipilih untuk tatu yang lebih dangkal dan jika tidak dapat dirawat dengan laser dan pembedahan.

Secara amnya, kos pembuangan tatu cukup banyak menguras poket anda kerana prosesnya sukar. Adalah idea yang baik untuk mengetahui harganya sebelum memutuskan untuk memilih salah satu cara untuk membuang tatu kekal. Sebaiknya elakkan cara membuang tatu kekal di rumah, seperti menggunakan rokok panas atau penyangkut mantel yang dipanaskan. Elakkan juga menggunakan krim pengelupasan tatu. Kaedah ini mungkin tidak berkesan dan boleh merengsakan kulit anda atau menyebabkan reaksi berbahaya yang lain.