Kehidupan yang sihat

Petua Hidup Sihat Untuk Bebas Dari Penyakit

Menjalani gaya hidup sihat sangat penting untuk menjaga kualiti hidup. Kerana, menjalani kehidupan yang sihat bermanfaat untuk mengekalkan daya tahan tubuh untuk melawan penyebab penyakit. Terdapat pelbagai petua untuk hidup sihat yang mudah, tetapi sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Hidup sihat tidak hanya bebas dari penyakit atau masalah kesihatan, tetapi juga berada dalam keadaan sihat sepenuhnya. Baik dari keadaan fizikal, mental atau psikologi, hingga kesejahteraan sosial. Mengikuti petua yang betul untuk hidup sihat dapat mencegah penyakit, dan juga menyokong kesihatan mental anda. Oleh itu, petua ini harus menjadi sebahagian daripada rutin harian anda.

Pelbagai Petua Hidup Sihat

Petua hidup sihat pertama yang boleh anda lakukan, iaitu mengekalkan berat badan yang ideal. Ini dapat mengelakkan anda dari risiko diabetes, penyakit jantung, dan bahkan beberapa jenis barah. Namun, jika anda sudah berlebihan berat badan, anda harus berjumpa doktor mengenai program diet yang selamat dan sesuai.

Selain mengawal berat badan anda, beberapa petua untuk hidup sihat agar bebas dari penyakit yang juga boleh anda lakukan, iaitu:

 • Memohon hlmola makan ssihat

  Diet adalah petua hidup sihat yang penting. Satu makanan yang dipercayai bermanfaat untuk mencegah penyakit tertentu, seperti biji-bijian, seperti bijirin, oatmeal, dan roti gandum. Makanan ini mengandungi asid folik, selenium, dan vitamin B yang berperanan penting untuk kesihatan jantung, mengawal berat badan, dan mengurangkan risiko diabetes. Selain itu, pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan, telur, dan kacang-kacangan, juga membantu kesihatan tubuh. Agar tidak bosan, anda boleh membuat variasi kombinasi pelbagai jenis makanan sihat setiap hari.

 • Sentiasa bergerak aktif dan bersenam dengan kerap

  Kedua-dua cara ini dipercayai dapat mengekalkan berat badan yang sihat. Walaupun terdapat juga banyak jenis latihan yang dapat anda lakukan, ada jenis latihan yang ringan dan mempunyai banyak manfaat, iaitu berlari. Kajian menunjukkan bahawa berlari dapat meningkatkan keseimbangan dan menguatkan tulang dan sendi anda. Anda juga boleh melakukan pilihan latihan lain, seperti berenang, berjalan kaki, atau aerobik. Yang penting adalah melakukannya dengan kerap dan berterusan, sekurang-kurangnya 15-30 minit setiap hari, atau bersamaan 75-150 minit seminggu.

 • Mengawal tekanan darah

  Mengawal tekanan darah juga merupakan petua hidup sihat yang penting untuk diperhatikan. Dengan mengekalkan tekanan darah dapat membantu mencegah kerosakan pada dinding arteri. Anda boleh memeriksa tekanan darah anda secara berkala ke doktor atau hospital anda.

 • Jaga mood dan mengawal tekanan

  Selain menjadi pencetus utama masalah psikologi seperti kemurungan, tekanan juga boleh mengganggu metabolisme dan daya tahan. Untuk itu, untuk mencapai kehidupan yang sihat, disarankan agar anda menjaga mood anda dan meluangkan masa untuk berehat, walaupun hanya dengan bersantai di rumah. Meningkatkan mood juga boleh dilakukan dengan melakukan aktiviti sosial dengan rakan, saudara, dan masyarakat.

 • Hadkan pengambilan alkohol dan elakkan merokok

  Mengonsumsi alkohol terlalu banyak dipercayai berisiko mengalami pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan. Bermula dari penyakit hati, buah pinggang, hingga pelbagai jenis barah. Begitu juga dengan merokok yang mencetuskan banyak risiko penyakit, mulai dari penyakit kardiovaskular, penyakit pernafasan, dan barah.

Anda boleh melengkapkan pelbagai cara hidup sihat di atas dengan melakukan imunisasi mengikut jadual, supaya tubuh semakin terlindung dari pelbagai penyebab penyakit.

Anda boleh menggunakan petua agar hidup sihat bebas penyakit di atas. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan khas, anda harus berjumpa doktor sebelum menggunakannya.