Kehidupan yang sihat

6 Aktiviti Harian yang Berkesan untuk Membakar Kalori

Membakar kalori badan bukan sahaja dapat dilakukan melalui rutin senaman di gimnasium. Selain bersenam, sebenarnya ada pelbagai aktiviti harian yang juga dapat membakar kalori badan.

Aktiviti harian, seperti memasak dan membeli-belah, boleh dikira sebagai aktiviti fizikal yang membakar kalori, kamu tahu. Tetapi, anda perlu mengetahui peraturan dan jangka masa yang diperlukan, agar aktiviti tersebut berkesan untuk membakar kalori badan.

Aktiviti Membakar Kalori Badan

Pada asasnya, anda perlu melakukan aktiviti fizikal secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Bagi anda yang sukar untuk melakukan semuanya sekaligus dapat membahagikannya kepada 2-3 sesi dengan jangka masa 10-15 minit pada setiap sesi.

Terdapat juga banyak jenis latihan yang baik untuk membakar kalori, dari berbasikal, berenang, hingga program senaman khas, seperti crossfit dan TRX.

Beberapa aktiviti harian yang boleh anda lakukan untuk membakar kalori badan adalah:

1. Memasak

Orang yang beratnya 70 kg dapat membakar 80 kalori dalam badan mereka hanya dengan memasak selama 30 minit. Ini boleh berlaku kerana, tanpa menyedarinya, anda boleh melakukan banyak aktiviti fizikal semasa memasak, tetapi cukup berperanan dalam membakar kalori dalam badan.

Aktiviti memasak yang dapat membantu membakar kalori termasuk berdiri, memotong, dan mengangkat pelbagai bahan dan barang, seperti mengangkat periuk, kuali, dan pinggan.

2. Membersihkan rumah

Selain menjadikan rumah bersih dari habuk dan kuman, membersihkan rumah juga dapat digunakan sebagai aktiviti senaman ringan.

Sebagai gambaran, anda yang beratnya 70 kg dapat membakar sekitar 85-100 kalori badan, hanya dengan membersihkan rumah selama 30 minit. Sudah tentu berita ini dapat membuat anda lebih bersemangat membersihkan rumah, bukan?

3. Berjalan

Luangkan masa untuk berjalan tiga kali setiap minggu. Anda boleh berjalan kaki dari rumah ke pasar raya, dari tempat letak kereta ke pejabat, atau berjalan-jalan ke taman dengan haiwan kesayangan anda pada waktu petang.

Aktiviti ini dapat membakar lebih dari 200 kalori dalam 30 minit. Walau bagaimanapun, jumlah kalori yang dibakar juga bergantung pada berat badan anda dan intensiti latihan yang anda lakukan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa berjalan pantas selama 30 minit tiga kali seminggu berkesan dalam mengurangkan gejala kemurungan utama. Sebenarnya, keberkesanannya dikatakan hampir sama dengan ubat antidepresan.

Bukan hanya itu, berjalan kaki juga dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Ini bererti risiko terkena tekanan darah tinggi dan diabetes jenis 2 dapat dikurangkan.

4. Berdiri

Bagi sesetengah orang, tempat kerja seperti rumah kedua, kerana banyak masa dihabiskan di sana. Malangnya, sebahagian besar masa itu dihabiskan dengan gaya hidup tidak aktif gaya hidup yang tidak aktif secara fizikal. Contohnya, setiap hari menghabiskan 8 jam waktu kerja, hanya dalam keadaan duduk.

Sikap tidak aktif sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kerana meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti kegemukan. Mulai sekarang, biasakan untuk berdiri sesekali di luar tempat kerja. Anda boleh menyelesaikannya dengan berdiri selama lima minit sekurang-kurangnya setiap jam.

Sekiranya tempat kerja anda dilengkapi dengan meja berdiri, gunakannya untuk bekerja. Lebih baik lagi, luangkan masa beberapa minit untuk berjalan, seperti ambil minuman atau pergi ke tandas untuk mencuci muka.

Pakar menganggarkan bahawa berdiri boleh membakar 50% lebih banyak kalori daripada duduk. Semasa menggerakkan kaki anda, misalnya mengayunkan kaki, dapat meningkatkan pembakaran kalori sekitar 20-40 persen, dibandingkan dengan berdiri diam.

5. Tangga naik dan turun

Daripada menggunakan lif atau eskalator, cubalah membiasakan diri menggunakan tangga jika ada. Menaik dan menaiki tangga berkesan dalam membakar kalori badan, kamu tahu. Aktiviti ini mungkin terasa melelahkan pada mulanya, tetapi setelah membiasakan diri, anda akan dapat merasakan faedahnya!

Paling tidak, anda boleh membakar kira-kira 3-5 kalori seminit dengan menaiki tangga dengan perlahan. Jumlah kalori yang dibakar akan meningkat jika anda melakukannya dengan lebih cepat, iaitu antara 10-15 kalori seminit.

6. Membeli-belah

Tanpa anda sedari, membeli-belah sebenarnya boleh menjadi salah satu aktiviti membakar kalori. Berjalan sepanjang hari di pasar atau pusat membeli-belah, atau berjalan-jalan di pusat membeli-belah dengan tempo yang lebih cepat, boleh menjadi sukan yang menyeronokkan. Anda boleh berbelanja untuk keperluan anda atau melihat barang-barang yang dijual di pusat membeli-belah.

Jadi, jangan malas bergerak! Cuba cari aktiviti yang anda gemari dan melibatkan pergerakan badan. Aktiviti fizikal yang anda lakukan setiap hari dapat membantu anda membakar kalori, lemak dan membina otot. Ini dapat menyokong kesihatan dan menjaga berat badan, sehingga anda dapat tampil lebih yakin.