Keluarga

Ibu, begini cara yang betul untuk mencuci lampin kain

Jangan mencuci lampin kain dengan cuai, ya, Bun. Selain daripada faktor kebersihan, mencuci dengan cara yang tidak betul dapat mengurangkan penyerapan malah merosakkan kain. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui cara mencuci lampin kain dengan betul dan betul.

Penggunaan lampin kain jarang dilihat oleh beberapa ibu kerana dianggap tidak praktikal. Sebenarnya, lampin kain sebenarnya menjimatkan wang kerana boleh dicuci dan digunakan lagi. Selain itu, lampin jenis ini juga dianggap lebih selamat kerana bebas dari bahan kimia yang boleh merengsakan kulit bayi.

Langkah-langkah Yang Betul untuk Mencuci Lampin Kain

Ibu perlu menghabiskan lebih banyak masa untuk mencuci dan mengeringkan lampin kain sebelum dipakai oleh si kecil. Lampin kain mesti dicuci dengan cara yang baik dan betul agar tahan lama dan bebas daripada bakteria yang boleh merebak ke kulit bayi.

Sebelum mencuci lampin kain, anda harus terlebih dahulu membaca arahan mencuci yang tertera pada label kain. Sebabnya, setiap jenis kain mempunyai kaedah mencuci yang berbeza. Tetapi secara amnya, cara mencuci lampin kain boleh dilakukan dengan cara berikut:

1. Pisahkan kain yang mengandungi najis dan yang tidak

Jangan campurkan lampin kain yang mempunyai kotoran atau kotoran bayi di atasnya dengan cucian lain. Ini untuk mengelakkan pencemaran bakteria pada najis. Oleh itu, lebih baik menggunakan baldi berasingan untuk mencuci lampin kain yang mempunyai najis di atasnya.

Sekiranya lampin kain hanya terkena air kencing Little One, anda boleh mencucinya bersama-sama dengan cucian lain.

2. Buang najis di lampin kain

Sebelum mencuci dengan sabun, anda perlu membuang najis di lampin kain dengan menyiramnya sehingga najis hilang sepenuhnya. Sekiranya lampin kain dilapisi dengan pelapik (lapisan tambahan) boleh guna, anda hanya perlu mengangkat pelapik dari lampin. Selepas itu, najis dari pelapik boleh dibuang ke tandas dan pelapik dibuang ke tong sampah.

3. Merendam lampin kain

Untuk membantu menghilangkan noda pada lampin kain, anda boleh merendam lampin selama beberapa jam sebelum mencucinya. Sebaliknya, rendam lampin kain hanya dengan air, ya. Menambah bahan pencuci atau peluntur sebenarnya boleh merosakkan kain.

Namun, pastikan sekali lagi bagaimana arahan mencuci disenaraikan pada label kain. Sekiranya ia ditulis timbunan kering pada label, ini bermaksud bahawa lampin kain tidak boleh direndam dalam air sebelum mencuci.

4. Mencuci lampin dengan bahan pencuci

Mencuci lampin kain boleh dilakukan dengan tangan atau di mesin basuh. Walau bagaimanapun, lampin kain yang terkena najis harus dicuci dengan tangan untuk menjadikannya lebih bersih.

Sekiranya anda menggunakan mesin basuh, anda boleh menetapkan suhu air hingga 60 ° C. Tetapi jika anda mencuci dengan tangan, anda boleh menambahkan air suam ke cucian, ya. Ini dilakukan untuk membasmi bakteria dan kulat yang mungkin melekat pada kain.

Elakkan menggunakan detergen yang mengandungi wangian untuk mengurangkan risiko kerengsaan kulit pada si kecil. Ibu boleh mempertimbangkan untuk menggunakan pencuci bayi khas yang mengandungi bahan dengan formulasi ringan.

Selain itu, anda harus mengelakkan penggunaan pelembut kain semasa mencuci lampin bayi, ya. Pelembut kain dapat menjadikan lampin kain lebih halus, tetapi dapat mengurangkan daya serap kain. Selain itu, elakkan menggunakan peluntur pakaian kerana boleh merengsakan kulit si kecil anda.

5. Bilas dan keringkan lampin kain

Bilas lampin kain sekurang-kurangnya 2 kali sehingga sisa sabun dikeluarkan sepenuhnya. Selepas membilas, periksa bau lampin. Sekiranya masih ada bau yang tidak menyenangkan, ulangi mencuci lampin kain dengan cara yang sama sehingga bau hilang. Bau lampin kain yang tidak menyenangkan adalah tanda bahawa masih ada bakteria yang boleh merengsakan kulit si kecil anda.

Setelah lampin kain bersih dan tidak berbau, keringkan di bawah sinar matahari langsung. Sinar matahari dapat membunuh bakteria yang tersisa pada kain yang masih boleh melekat. Tetapi jika tidak mungkin, pengeringan lampin kain dengan pengering atau di dalam rumah juga tidak menjadi masalah, Macam mana boleh jadi, Roti.

Anda boleh mencuci lampin kain bayi anda setiap hari atau setiap beberapa hari. Tetapi jangan biarkan terlalu lama, kerana lampin boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan menjadi tempat pembiakan bakteria. Pastikan jadual mencuci anda sesuai dengan jumlah lampin kain yang anda miliki, jadi stok stok popok anda tidak akan habis.

Memilih lampin kain mungkin lebih selesa untuk si kecil anda. Ini kerana kain biasanya lebih lembut daripada lampin pakai buang. Selain itu, kulit bayi cenderung lebih sensitif dan terdedah kepada kerengsaan daripada orang dewasa.

Namun, memilih lampin kain juga bermaksud anda harus lebih berhati-hati ketika mencuci. Perhatikan bahan lampin kain, cara mencucinya pada label kain, dan bahan yang digunakan untuk mencucinya, ya, Bun.

Sekiranya kerengsaan muncul pada kulit anak kecil anda, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.