Kehidupan yang sihat

Manfaat Cermin Mata Hitam untuk Kesihatan, Bukan Hanya untuk Gaya

Masih banyakorang berfikir penggunaan cermin mata hitam hanyauntuk gaya. walaupun,Kelebihan cermin mata hitam lebih daripada itu. Gunakan cermin mata hitam ketika berada di luar rumah adalah penting untuk dijaga kesihatan mata.

Pendedahan kepada sinar ultraviolet dalam jangka masa panjang bukan sahaja memberi kesan buruk kepada kesihatan kulit, tetapi juga kesihatan mata. Inilah sebab mengapa anda perlu menggunakan cermin mata hitam ketika keluar, terutamanya jika anda sering melakukan aktiviti di bawah terik matahari.

Pelbagai Manfaat Cermin Mata Hitam untuk Kesihatan Mata

Terdapat banyak sebab mengapa anda perlu memakai cermin mata hitam ketika anda berada di luar atau di bawah terik matahari, termasuk:

Menjaga penglihatan yang selesa

Penggunaan cermin mata hitam, terutama ketika cuaca panas, dapat memberikan keselesaan pada mata. Dengan cara itu, anda tidak perlu menyipit untuk melihat objek tertentu. Ini dapat menjadikan anda menjalankan aktiviti dengan lebih selesa.

Melindungi kulit di sekitar mata

Dengan memakai cermin mata hitam, anda membantu melindungi kulit di sekitar mata yang sensitif atau mungkin tidak disentuh oleh pelindung matahari, seperti kelopak mata.

Kelopak mata mempunyai tisu kulit yang tipis dan mudah rosak akibat pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Dengan memakai cermin mata hitam secara berkala, kerosakan pada kelopak mata dan penampilan kerutan dan kerutan di sekitar mata dapat dicegah.

Mencegah penyakit mata

Manfaat cermin mata hitam seterusnya adalah untuk mencegah pelbagai penyakit mata. Ini kerana sinaran UV ke mata dapat meningkatkan risiko penyakit mata, seperti katarak, pinguecula, pterygium, dan keradangan pada lapisan mata, termasuk photoconjunctivitis dan photokeratitis.

Perlindungan mata dari pendedahan UV juga penting untuk mengurangkan risiko barah mata melanoma.

Bagaimana Memilih Cermin Mata Hitam yang Betul?

Untuk melindungi mata anda dari sinar UV, anda perlu memakai cermin mata hitam, tetapi tentu saja anda tidak perlu memilih, ya. Berikut adalah beberapa panduan untuk memilih cermin mata hitam yang tepat:

Pilih warna kanta cermin mata betul

Walaupun disebut sebagai kacamata hitam, warna lensa kaca mata yang dapat menyekat sinar matahari langsung adalah pelbagai, yaitu coklat, abu-abu, kuning, hijau, dan juga warna merah. Pelbagai warna lensa kaca mata ini sebenarnya juga mempunyai fungsi masing-masing.

Warna tertentu pada lensa kaca mata dapat meminimumkan penyimpangan warna yang menyebabkan silau. Contohnya, jika anda ingin menggunakan cermin mata hitam untuk melindungi mata semasa memandu, disyorkan cermin mata dengan lensa kelabu dan merah.

Pilih cermin mata hitam dengan perlindungan UVA / UVB

Sekiranya anda ingin memakai cermin mata hitam dengan tujuan melindungi kesihatan mata, anda perlu memperhatikan kekuatan perlindungan yang ada pada kacamata. Untuk lebih berkesan, pilih cermin mata hitam dengan lensa yang memberikan perlindungan 99% atau 100% terhadap sinaran UVA dan UVB.

Pilih cermin mata hitam dengan lensa yang besarr

Kami mengesyorkan memilih cermin mata hitam dengan saiz lensa yang besar. Dengan saiz lensa kaca mata yang lebih besar, kawasan di sekitar mata yang dilindungi juga akan lebih luas.

Ini penting untuk diperhatikan, kerana cahaya tidak hanya datang dari depan, tetapi juga dari sisi, jadi disyorkan cermin mata dengan lensa lebar.

Selain itu, juga disarankan untuk memilih kacamata yang pas di wajah, tidak jatuh atau mudah lepas, dan diposisikan dengan nyaman di mata. Ini berguna untuk mengurangkan cahaya yang masuk dari bahagian atas mata.

Memakai cermin mata hitam bukan sahaja untuk gaya, tetapi juga penting untuk kesihatan mata. Namun, anda mesti berhati-hati dalam memilih cermin mata hitam. Selain perlindungan yang baik terhadap sinar UV, anda juga harus memilih produk cermin mata hitam yang sudah mempunyai label standard.

Setelah anda mengetahui apa kelebihan cermin mata hitam, mulai sekarang biasakan memakai cermin mata hitam ketika melakukan aktiviti luar pada waktu siang, ya. Sekiranya anda masih keliru memilih cermin mata hitam yang sesuai untuk keperluan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi.