Keluarga

Ibu Kreatif Buat Permainan Bayi Pintar

Main adalah caranya utamauntuk bayi belajar. Permainan bayi benarkan Poppet jadi itudapat bersosial, berkomunikasi, dan memahami dunia di sekeliling mereka. Tidak perlu membeli mainan mahal, ternyata anda boleh membuat permainan bayi anda sendiri untuk membantu pertumbuhan dan perkembangannya. kamu tahu.

Kenali tanda-tanda bayi anda mula mahu bermain. Antaranya ialah jika dia telah menunjukkan kemampuan untuk tersenyum, berusaha menjangkau seseorang di sekelilingnya, dan tampak bersemangat untuk menjaga orang lain.

Jangan risau jika anda tidak mempunyai dana khas untuk membeli mainan, kerana trik dan permainan bayi yang menarik dapat dibuat dengan mudah tanpa sebarang kos. Keupayaan bayi berbeza pada peringkat usia yang berbeza. Anda boleh menyesuaikan permainan mengikut usia bayi, sehingga dapat merangsang permainan dengan lebih optimum.

Permainan Bayi 0 - 3 Bulan

Sebagai ibu bapa, anda adalah alat pembelajaran pertama yang baru lahir. Bayi belajar dengan mendengar suara anda dan melihat ekspresi wajah anda. Bayi yang baru lahir dapat mengenali dan bertindak balas terhadap bunyi dengan melihat ke arah suara. Dia juga merasa selesa ketika dipegang, dipegang, dan digosok. Oleh itu, berbincanglah dengan bayi anda walaupun dia tidak memahami maksud anda. Baginya, suara yang keluar dari mulut anda dan pergerakan bibir anda adalah permainan dengan sendirinya.

Pada usia 0-3 bulan, bayi masih menghabiskan sebahagian besar waktunya dengan tidur. Apabila dia bangun, anda boleh mengajaknya untuk berinteraksi sambil bermain dengan cara berikut.

 • Sebarkan lengan bayi anda atau tepuk dengan lembut.
 • Gerakkan kakinya perlahan seperti seseorang yang mengayuh basikal.
 • Gerakkan mainan ke kiri dan kanan atau ke atas dan ke bawah, sehingga dia dapat berlatih menggerakkan matanya.
 • Bunyikan mainan dan biarkan dia mencari sumber suaranya.
 • Mainan yang mengeluarkan suara juga dapat merangsang deria pendengaran. Cuba kerap menyanyikan buaian atau mendengar muzik lembut, sambil merangkak dan menggegarkannya dengan lembut. Ia juga boleh digunakan sebagai cara untuk menenangkan bayi.
 • Dengan kerisauan, Bayi boleh mula belajar membuka, menutup, dan menangkap objek. Bermain dengan plastik biasa boleh menggembirakannya. Bayi cenderung memperhatikan pergerakan jari mereka sendiri dan boleh memasukkannya ke dalam mulut.
 • Beri dia mainan dengan warna yang berbeza dengan bentuk dan tekstur yang berbeza untuk merangsang penglihatan dan sentuhannya. Namun, jangan biarkan dia bermain dengan alat tertentu, seperti tali atau kaca, yang menimbulkan risiko membahayakan bayi.

Permainan Bayi 4 - 7 Bulan

Selepas usia 4 bulan, bayi anda dapat tersenyum kembali dan mengenali wajah keluarganya dan pengasuh. Sekarang dia sudah mulai belajar duduk dan mencari benda-benda di sekelilingnya. Berikut adalah beberapa permainan bayi yang dapat digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan perkembangan:

 • Gunakan buku untuk memperkenalkan nama objek, seperti nama binatang. Baca cerita kepada bayi anda walaupun mereka tidak memahami apa yang anda sampaikan kepada mereka. Bayi akan senang mendengar suara anda dan suka memperhatikan gambar berwarna dalam buku. Cuba gunakan buku kain bergambar yang tidak akan terkoyak jika bayi anda bermain dengannya. Membaca cerita tanpa menyedarinya dapat mengeratkan hubungan antara bayi dan ibu bapa. Anda juga boleh mengajak anak kecil anda untuk mendengar cerita dongeng di acara pentas atau hanya menonton di TV.
 • Peek-a-boo adalah salah satu permainan klasik dan yang paling biasa, serta permainan yang paling mudah. Anda boleh melakukan ini dengan menutup wajah anda dengan telapak tangan anda selama beberapa saat, kemudian membuka tangan anda dan berkata, "Peekaboo!"
 • Arahkan ke anggota badan sambil menyanyi, seperti, "Di mana telinga anda? Ini adalah telinga. " Bernyanyi dengan memegang anggota badan yang sedang dinyanyikan, kemudian beralih ke anggota badan yang lain. Permainan bayi sederhana ini dapat membantunya memahami makna perkataan dan melatih kemahiran koordinasi anggota badannya.
 • Jangan buang tampalan anda di rumah. Patchwork dari berbagai warna, bentuk, dan tekstur dapat digunakan sebagai bahan permainan untuk bayi untuk membantu mengembangkan rasa sentuhan dan penglihatan mereka.
 • Apabila dia sudah mulai dapat mengeluarkan suara, kita juga dapat membalasnya dengan suara. Anda boleh menatapnya dan membuat bunyi lain, seperti maaa atau baaa. Lihat apakah dia akan menirunya.

Permainan Bayi 8 - 12 Bulan

Pada masa ini, bayi sudah mulai belajar merangkak dan berjalan. Anda boleh mengajaknya bermain sambil belajar dengan cara berikut:

 • Letakkan mainan kegemarannya sejauh yang dia boleh merangkak.
 • Dalam permainan "Peek-a-boo!", Bayi berusia 9 bulan akan mengambil inisiatif untuk meraih tangan anda untuk mengetahui di mana wajah anda berada. Anda boleh bersembunyi di sebalik tirai dan mencari bayi anda.

Tidak kira berapa umur bayi anda, bermain dengan air boleh menjadi pilihan permainan yang menarik. Gunakan mainan plastik atau span yang terapung di dalam air untuk menemaninya bermain. Tetapi berhati-hati, jangan sekali-kali membiarkan bayi bersendirian di dalam tab mandi. Di samping itu, anda juga dapat membaca buku kepada si kecil seawal mungkin tanpa mengira usia mereka.

Jangan menyerah jika anak kecil anda tidak berminat bermain pada mulanya. Mungkin dia tidak berminat hari ini, tapi mungkin dia akan berada di masa depan. Begitu juga, pada satu masa bayi tidak dapat menumpukan perhatian pada permainan anda, tetapi pada waktu lain dia dapat menikmatinya selama 5-20 minit. Yang pasti, jangan bosan mengulangi pelbagai permainan bayi yang telah anda rancangkan, tidak kira bagaimana si kecil anda bertindak balas.

Seiring dengan perkembangan bayi, permainan di luar rumah juga dapat dilakukan untuk membantunya memerhatikan suasana di luar persekitaran rumahnya. Sesekali, bawa si kecil ke taman untuk bermain bersama.

Copyright pitorriroma.com 2022