Keluarga

5 Perkara Yang Sangat Mengganggu Semasa Kehamilan Trimester Pertama

Perubahan hormon yang berlaku dengan ketara pada trimester pertama kehamilan boleh menyebabkan ketidakselesaan pada badan anda. Kesan ini bukan sahaja mempengaruhi keadaan fizikal anda, tetapi juga keadaan emosi anda.

Walaupun badan anda tidak kelihatan seperti wanita hamil dari luar, keadaan dalaman anda telah berubah sejak awal kehamilan pada trimester pertama.

Perubahan dalaman ini boleh memberi kesan yang tidak menyenangkan dan mungkin sedikit mengganggu aktiviti harian anda.

Inilah Ketidakselesaan yang Mungkin Anda Rasa

Semasa menjalani kehamilan pada awal trimester, wanita hamil mungkin merasakan beberapa ketidakselesaan berikut:

1. Letih dengan mudah

Lonjakan hormon progesteron pada awal kehamilan boleh membuat anda letih dan mengantuk. Ini kerana badan anda bekerja keras untuk menyokong pertumbuhan janin dalam rahim dan menyesuaikan diri dengan semua perubahan yang berlaku di dalam badan.

Sekiranya anda mengalaminya, cubalah berehat lebih banyak. Biasakan tidur sebentar dan tidur 7-9 jam setiap malam.

Walaupun anda letih, itu tidak bermaksud anda dilarang melakukan aktiviti sama sekali. Jangan lupa untuk terus bersenam ringan kerana aktiviti fizikal ini dapat meningkatkan stamina anda. Sekiranya anda tidak biasa bersenam, berjumpa dengan pakar kebidanan anda dan tanyakan jenis senaman apa yang boleh anda lakukan semasa hamil.

Pastikan juga pengambilan zat besi dan folat yang mencukupi. Kekurangan nutrien ini boleh mencetuskan anemia, keadaan yang boleh menyebabkan anda menjadi lemah dan sangat letih. Folat juga penting untuk mencegah kecacatan kelahiran atau gangguan neurologi pada janin.

2. Mual yang kerap

Pada trimester pertama ini, deria penciuman anda juga cenderung menjadi lebih sensitif. Ini boleh mencetuskan rasa mual ketika menghidu aroma tertentu.

Mual biasanya bermula seawal tiga minggu pertama kehamilan. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh peningkatan hormon estrogen dan progesteron yang menyebabkan pergerakan saluran pencernaan menjadi perlahan.

Anda boleh merasa mual pada bila-bila masa, tetapi kebanyakan wanita hamil mengalami mual yang paling teruk pada waktu pagi, jadi dipanggil sakit pagi.

Untuk mengatasinya, anda disarankan untuk menghindari makanan yang mempunyai aroma yang kuat atau mempunyai bau yang kuat. Pilih makanan yang rendah lemak dan mudah dicerna. Anda juga dinasihatkan untuk makan dalam bahagian kecil tetapi kerap.

Mual semasa mengandung sebenarnya normal dan tidak berbahaya. Namun, jika loya teruk dan membuat anda sering muntah, keadaan ini dapat mengurangkan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh badan dan janin anda. Aduan ini juga berisiko menyebabkan dehidrasi.

Sekiranya ini berlaku, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Sekiranya perlu, doktor akan memberi anda ubat penghilang rasa mual supaya anda dapat menikmati makanan dan tidak muntah.

3. Kepala berasa pening

Pening semasa kehamilan sering dirasakan sebagai sensasi seperti anda ingin pingsan atau kepala anda terasa seperti berpusing. Ketidakselesaan ini boleh disebabkan oleh pembuluh darah yang melebar dan penurunan tekanan darah.

Keadaan ini juga mungkin terjadi kerana penurunan gula dalam darah, kerana pada masa ini Anda menyesuaikan diri dengan metabolisme tubuh yang berubah akibat kehamilan.

Sekiranya anda mengalami ini, anda disarankan untuk tidak berdiri terlalu lama, berdiri perlahan-lahan setelah duduk atau berbaring, dan mengelakkan aktiviti fizikal yang berat. Sekiranya anda merasa pening ketika berdiri, anda disarankan untuk berehat sebentar dengan berbaring di sebelah kiri anda.

4. Payudara terasa sakit

Kesakitan pada payudara juga boleh disertai dengan pembengkakan. Keadaan ini berlaku kerana payudara anda sedang menyiapkan saluran susu untuk menyusukan anak anda kemudian.

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa, anda boleh memakai coli dengan ukuran yang lebih besar daripada biasa, atau memakai coli yang dapat menyokong payudara anda, seperti coli khas untuk wanita hamil.

5. Mood kacau

Walaupun kehamilan adalah sesuatu yang dinantikan oleh kebanyakan wanita hamil, ternyata kehamilan boleh menimbulkan tekanan dan mengganggu mood. kamu tahu. Ini boleh berlaku kerana perubahan hormon kehamilan, keletihan, dan pemikiran negatif atau kegelisahan yang berkaitan dengan kehamilan atau kehamilan keibubapaan setelah bayi dilahirkan.

Anda mungkin merasakan beberapa ketidakselesaan yang disebutkan di atas. Tetapi bersabar dan jangan menjadikannya sesuatu yang menghalangi niat anda untuk menjalani kehamilan yang sihat. Sekiranya anda sukar untuk menanganinya, anda selalu boleh berjumpa pakar sakit puan.

Ingat, kegusaran ini tidak bertahan lama, Macam mana boleh jadi. Keluhan yang mengganggu ini biasanya akan reda setelah Si Kecil dilahirkan ke dunia kelak.