Kehidupan yang sihat

Bibir pecah-pecah dengan topeng bibir semula jadi

Bukan hanya wajah,bibir juga memerlukan penyelenggaraan. Salah satu rawatan bibir yang boleh digunakan adalah topeng bibir. Malangnya, tidak semua wanita merasa serasi dengan produk yang dijual di pasaran. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, cubalah mengatasinya dengan topeng bibirpengalaman.

Bibir tidak mempunyai kelenjar minyak untuk menjaga kelembapan, jadi mereka memerlukan pelembap agar tidak kering. Selain itu, bibir adalah bahagian tubuh yang kehilangan kelembapan dengan mudah kerana sering terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran, jadi pelembap tambahan diperlukan.

Buat Topeng Bibir Semula jadi

Salah satu bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk merawat bibir yang pecah-pecah adalah minyak kelapa. Kelebihan utama minyak kelapa adalah kesan pelembabnya. Selain itu, minyak kelapa juga dapat membantu melindungi bibir dari kuman penyebab penyakit, sehingga mencegah jangkitan.

Anda boleh menggunakan minyak kelapa sebagai balsem bibir dengan cara yang sangat mudah. Cukup tuangkan beberapa tetes minyak kelapa di jari anda, kemudian sapukan ke bibir anda dengan lembut hingga rata. Anda juga boleh menambah beberapa bahan semula jadi lain, seperti minyak alpukat, madu, minyak zaitun, mentega shea, atau lilin lebah, agar kesan pelembap yang anda mahukan dapat dirasakan lebih hebat lagi.

Sapukan campuran minyak kelapa di bibir anda sebelum tidur, selepas mandi, atau sebelum melakukan aktiviti. Anda juga boleh menggunakannya bila-bila masa bibir anda terasa kering atau pecah-pecah.

Cara mengelakkan bibir pecah-pecah

Selain menggunakan topeng bibir, beberapa cara yang disyorkan untuk mengatasi bibir pecah-pecah termasuk:

 • Gunakan balsem bibir tidak berbau

  Untuk mengelakkan bibir pecah-pecah, anda harus menggunakan lip balm tanpa bau. Walaupun kelihatan menarik, balsem bibir yang wangi sebenarnya akan menjadikan bibir anda kering dan pecah-pecah.

 • Menggunakan pelembap bibir mengandungi pelindung matahari

  Balsem bibir yang mengandungi pelindung matahari dapat membantu menjaga bibir anda lembap ketika anda melakukan aktiviti luar. Ia juga dapat membantu mengelakkan bibir anda terbakar, kering, atau mengelupas.

 • Kurangkan kebiasaan menjilat bibir

  Menjilat bibir terlalu kerap akan menjadikannya lebih kering. Kerana air liur yang melekat di bibir dapat menguap dengan cepat, sehingga bibir anda akan terasa lebih kering dari sebelumnya.

 • Minum air secukupnya

  Mengonsumsi air secukupnya setiap hari dapat mencegah dehidrasi, serta membantu melembapkan bibir. Sekiranya anda mengalami dehidrasi, anda berisiko lebih besar untuk bibir pecah-pecah.

 • Melindungi bibir daripada terkena udara

  Bibir boleh menjadi kering dan retak apabila terkena udara. Cuba tutup bibir anda dengan sapu tangan, topeng, atau penutup lain semasa anda berada di luar.

Walaupun kadang-kadang kelihatan remeh, tetapi tidak pernah memandang rendah keadaan bibir pecah-pecah dan membiarkannya tanpa pengawasan. Sekiranya topeng bibir tidak dapat menyelesaikan masalah yang anda alami, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor secara langsung. Kerana jika tidak dirawat, bibir pecah-pecah dapat mengembangkan jangkitan bakteria, yang akan memperburuk keadaan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found