Keluarga

Berhati-hatilah Pubertas Datang Lebih Awal atau Lewat

Selalunyakali budak lelaki berumur 13 tahun tahun bilaBelum ada perubahan suara atau kanak-kanak perempuan tidak mengalami perkembangan payudara pada usia 12 tahun tahun, dipertimbangkan mendapat masalahapenghalang akil baligh. Namun, bukan hanya itu. Kenali tanda-tanda lain, untuk menjangkakan akil baligh terlambat atau lebih awal.

Pubertas adalah masa ketika tubuh kanak-kanak berkembang menjadi orang dewasa, baik secara fizikal dan psikologi. Pada sesetengah kanak-kanak, akil baligh yang datang lebih awal atau lebih lewat dari usia yang sepatutnya, boleh menjadi tanda keadaan yang serius.

Akil baligh pada Kanak-kanak

Pada kanak-kanak perempuan, akil baligh bermula dengan perkembangan payudara, pertumbuhan rambut kemaluan, dan permulaan kitaran haid. Secara amnya perubahan ini bermula ketika kanak-kanak berumur 8-13 tahun. Bentuk badan secara keseluruhan juga akan berubah dengan ukuran pinggul yang melebar.

Semasa pada kanak-kanak lelaki, akil baligh bermula dengan zakar yang membesar, perubahan suara yang menjadi lebih berat, kontur otot-otot badan akan lebih jelas, dada lebih lebar, dengan bahu yang lebar. Keadaan ini secara amnya mulai berlaku pada usia 9-14 tahun.

Perubahan bentuk badan semasa akil baligh, disebabkan oleh peningkatan pengeluaran hormon estrogen pada wanita dan testosteron pada lelaki.

Punca Kemunculan Pubertas Awal atau Akhir

Akil baligh awal lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan. Umumnya disebabkan oleh perkara berikut:

 • Gangguan kelenjar tiroid atau ovari.
 • Keadaan genetik.
 • Gangguan otak kerana tumor, jangkitan, kesan sampingan radioterapi, dan kesan selepas operasi.
 • Sebab-sebab lain yang tidak diketahui secara pasti.

Sementara itu, usia akil baligh pada kanak-kanak perempuan boleh dicirikan oleh payudara yang belum tumbuh sehingga usia 13 tahun, atau belum haid hingga usia 15 tahun. Pada kanak-kanak lelaki, testis tidak bertambah besar sehingga usia 14 tahun.

Pada sebilangan kanak-kanak, penyebab kemunduran akil baligh tidak diketahui dengan pasti. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya, termasuk:

 • Malnutrisi, yang boleh berlaku pada kanak-kanak dengan gangguan makan, seperti anoreksia nervosa.
 • Gangguan genetik dan kromosom, seperti sindrom Turner, sindrom Kallman, dan sindrom Klinefelter.
 • Penyakit kronik, seperti diabetes, penyakit buah pinggang atau Sistik Fibrosis.
 • Gangguan kelenjar tiroid, testis, ovari, atau kelenjar pituitari (hipofisis).
 • Gangguan perkembangan seksual, seperti sindrom kepekaan androgen.
 • Kelewatan pertumbuhan dan perkembangan yang turun-temurun, iaitu adanya pola penundaan akil baligh dalam keluarga.
 • Kekurangan komposisi lemak dalam badan kanak-kanak perempuan yang terlalu banyak aktiviti fizikal atau terlalu aktif dalam sukan.
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu, seperti siklofosfamid (sejenis ubat kemoterapi) atau terapi kortikosteroid jangka panjang.

Sekiranya anda menemui keadaan ini, langkah pertama untuk mengatasinya adalah berjumpa doktor. Akil baligh yang datang lebih awal atau terlambat perlu ditangani mengikut penyebabnya. Sekiranya diperlukan, doktor boleh memberi ubat untuk mengatur tahap hormon dalam badan.