Kehidupan yang sihat

Kesan Pendedahan Arsenik terhadap Kesihatan Tubuh

Arsenik adalah bahan semula jadi yang tersebar luas di kerak bumi. Secara kimia, arsenik tergolong dalam kelas bahan logam berat. Walaupun semula jadi, arsenik boleh menyebabkan pelbagai penyakit jika badan pendedahan jangka panjang kepada bahan kimia ini.

Arsenik boleh didapati di air, udara, makanan, dan tanah. Terdapat dua jenis arsenik, iaitu arsenik organik dan arsenik bukan organik. Arsenik organik paling sering digunakan sebagai bahan mentah untuk pembuatan racun serangga atau untuk membasmi perosak dan racun rumpai (pembunuh rumpai). Arsenik organik ini biasanya tidak toksik kepada manusia, melainkan terkena sejumlah besar. Sementara itu, arsenik anorganik rendah terdapat di dalam tanah, tembaga, bijih timah, dan air. Jenis arsenik ini jauh lebih berbahaya daripada arsenik organik.

Arsenik dapat ditemukan di air tanah, racun perosak, pengawet kayu, tembakau, letusan gunung berapi, hingga hasil proses penambangan. Arsenik juga terdapat dalam makanan, seperti beras atau beras dan ikan, kerana penyerapan dari tanah dan air. Arsenik memasuki tubuh manusia melalui pengambilan makanan atau air.

Bahaya Pendedahan Arsenik terhadap Kesihatan Tubuh

Pendedahan arsenik dalam jumlah besar atau kecil tetapi selalunya, tidak baik untuk kesihatan. Beberapa kesan negatif arsenik pada badan adalah:

  • Sebab kanker

Arsenik dikaitkan dengan penyebab barah pada kulit, paru-paru, pundi kencing, ginjal, dan hati. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan jangka panjang terhadap arsenik atau dosis besar dapat meningkatkan risiko terkena barah paru-paru, barah kulit, barah prostat dan pundi kencing, dan barah hati. Ini dianggap disebabkan oleh kesan toksik arsenik pada sel badan.

  • Mengganggu ssistem endokrin

Para penyelidik mendedahkan bahawa pendedahan arsenik dalam jumlah kecil dapat mengganggu sistem endokrin. Sebenarnya, sistem endokrin, yang mengatur hormon dalam tubuh, memainkan peranan yang sangat penting dalam mengatur pertumbuhan, perkembangan, fungsi tisu, metabolisme, fungsi seksual dan proses pembiakan, serta mood.

  • Sebab ddiabetes

Beberapa kajian menunjukkan hubungan antara pendedahan penyakit arsenik dan metabolik dalam jumlah kecil atau besar, seperti diabetes.

  • Meningkatkan risiko ppenyakit jantung

Pendedahan arsenik jangka panjang juga dianggap berkaitan dengan risiko penyakit jantung. Penyelidikan di Mongolia menunjukkan bahawa mereka yang terdedah kepada arsenik dari air dan makanan mempunyai risiko lebih tinggi terkena penyakit jantung. Ini dianggap kerana kesan arsenik dapat merangsang penyumbatan saluran darah jantung, sehingga meningkatkan risiko penyakit jantung.

  • Mengganggu perkembangan badan dan meningkatkan risiko barah dalammahu

Arsenik juga boleh mempengaruhi kesihatan anak-anak ketika mereka dewasa. Satu kajian mendapati peningkatan jumlah barah paru-paru dan barah pundi kencing pada orang dewasa yang terdedah kepada arsenik pada awal kehidupan. Pendedahan arsenik dalam dos rendah atau tinggi juga dapat meningkatkan risiko pubertas awal, obesiti, dan gangguan sistem pembiakan.

Dan adakah anda tahu bahawa arsenik juga mempengaruhi kemampuan otak kanak-kanak? Penyelidikan menunjukkan bahawa pelajar sekolah rendah yang terdedah kepada arsenik mempunyai skor ujian IQ yang lebih rendah daripada pelajar yang tidak terdedah. Arsenik terdapat di dalam air yang digunakan untuk minum dan memasak di rumah mereka.

Keracunan Arsenik boleh menyebabkan komplikasi kesihatan, yang, jika tidak dirawat, dapat mengakibatkan kematian. Sekiranya anda makan atau minum sesuatu dan tiba-tiba mengalami sakit kepala, mengantuk, cirit-birit yang teruk, pening, rasa logam di mulut anda, kesukaran menelan, sawan, berpeluh berlebihan, muntah, kekejangan, atau darah dalam air kencing anda, berjumpa doktor atau kecemasan jabatan di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan.