Keluarga

Ini adalah kemungkinan penyebab anak mudah lupa

Selalunya lupa bahawa ia bukan sahaja berlaku pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak, kamu tahu, Roti. Penyebabnya berbeza-beza, mulai dari kurang tidur hingga penyakit tertentu. Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Melupakan adalah sesuatu yang dapat dialami oleh semua orang, termasuk anak-anak. Sekiranya anak kadang-kadang terlupa, masih normal. Walau bagaimanapun, jika anak anda sering terlupa sehingga mengganggu kegiatannya di rumah atau di sekolah, penting bagi ibu untuk segera mengetahui penyebabnya.

Punca Kanak-kanak Mudah Dilupakan

Pada orang dewasa, pelupa sering dikaitkan dengan penuaan. Bagaimana dengan anak-anak? Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan anak mudah lupa:

1. Kurang tidur

Salah satu penyebab pelupa yang sering berlaku pada kanak-kanak adalah kurang tidur. Sekiranya si kecil tidak mendapat tidur yang cukup dan berkualiti, perkembangan otaknya dapat terganggu. Akibatnya, anak-anak kurang memperhatikan persekitaran di sekitarnya dan fungsi ingatan mereka merosot. Inilah yang menjadikannya begitu mudah untuk dilupakan.

Oleh itu, pastikan si kecil anda mendapat tidur yang cukup, ya, Bun. Semasa anak kecil anda bersekolah, pastikan dia tidur 9-11 jam setiap hari.

2. Kekurangan pengambilan nutrien

Penurunan ingatan yang dialami oleh kanak-kanak boleh disebabkan oleh kekurangan protein dan pengambilan lemak yang sihat. Kekurangan nutrien ini boleh mempengaruhi perkembangan otak anak, sehingga dia menjadi pelupa.

Bukan hanya itu, kekurangan vitamin B, terutama vitamin B1 dan B12, juga memberi kesan kepada penurunan ingatan anak-anak. sekarang, agar ingatan anak kecil anda terjaga, anda dapat memberinya makanan yang kaya dengan nutrien untuk otak, seperti susu, telur, ikan, brokoli, bayam, dan buah-buahan segar.

3. Keresahan

Bergaduh dengan rakan, gagal ujian, atau menukar sekolah kadang-kadang boleh membuat anak merasa cemas. Walaupun dikelaskan sebagai normal, jika dibiarkan, keadaan ini dapat mengurangkan kemampuan tumpuan dan ingatan anak-anak. Selain itu, kegelisahan juga boleh menyukarkan tidur anak-anak.

Untuk mengatasi kegelisahan yang dialami oleh anak kecil anda, ajaklah dia untuk membincangkan kegelisahannya. Dengarkan semua keluhannya dan tunjukkan bahawa anda memahami bagaimana perasaannya.

4. Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kehilangan ingatan, seperti antihistamin, antian kecemasan (ubat untuk merawat gangguan kecemasan), dan pil tidur. Agar si kecil anda mengelakkan kesan sampingan ini, pastikan si ibu memberinya ubat mengikut cadangan doktor atau arahan pada label pembungkusan ubat.

5. Masalah kesihatan

Anak-anak boleh menjadi pelupa kerana masalah kesihatan yang mereka alami. Atas sebab ini, Ibu mesti berwaspada dan tidak boleh memandang ringan, ya. Umumnya, masalah kesihatan yang membuat anak mudah lupa adalah: gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

Keadaan ini menyukarkan kanak-kanak untuk fokus melakukan sesuatu sehingga menjadi mudah bagi mereka untuk melupakan apa yang telah mereka lakukan. Selain itu, tumor otak, penyakit Huntington dan kecederaan kepala juga dapat menyebabkan anak-anak menghadapi masalah dalam menerima, menyimpan, dan memproses maklumat.

Mudah dilupakan pada mulanya mungkin kelihatan remeh. Namun, jika perkara ini sering berlaku, anda harus berhati-hati dengan perkara-perkara yang mungkin menyebabkannya. Selia aktiviti anak kecil anda, dari diet hingga kehidupan sosial di sekolah.

Untuk membantu meningkatkan ingatan si kecil anda, buat jadual atau agenda harian apa yang harus dilakukan dari pagi hingga waktu tidur, dan tampalkan jadual tersebut di tempat yang senang dibaca oleh si kecil anda. Dengan cara itu, anak kecil anda akan dilatih untuk mengingat aktiviti yang harus dilakukannya setiap hari.

Selain itu, berikan anak anda tempat khas untuk barang-barangnya dan ajarkan dia untuk selalu meletakkan barang-barangnya di tempat yang sama. Dengan cara itu, anak kecil anda akan terbiasa menyimpan sebarang objek di tempatnya yang betul dan mudah mengambilnya apabila diperlukan.

Sekiranya anak kecil anda tidak menunjukkan peningkatan dan sering lupa, atau mungkin guru melaporkan bahawa anak anda sukar belajar di sekolah, anda harus segera berjumpa doktor, okey?