Keluarga

Ketahui pelbagai sebab dan cara mengatasi sakit dada semasa mengandung

Kesakitan dada mungkin dialami oleh kebanyakan wanita hamil, terutama pada trimester kedua dan ketiga. Aduan ini boleh ringan, tetapi juga cukup parah sehingga mengganggu aktiviti. Supaya wanita hamil dapat merasa selesa dengan aktiviti mereka, mari kita ketahui bagaimana menangani sakit dada semasa mengandung.

Sakit dada semasa mengandung biasanya bukan perkara yang berbahaya. Keluhan ini boleh berlaku kerana perubahan hormon dan pembesaran rahim menekan perut.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang sakit dada semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan yang serius, terutamanya jika aduan ini tidak bertambah baik, bertambah buruk, atau menyukarkan wanita hamil untuk makan dan minum.

Oleh itu, cara mengatasi sakit dada semasa mengandung boleh berbeza-beza, bergantung kepada penyebab dan keparahannya.

Sebab dan Cara Mengatasi Sakit Dada Semasa Mengandung

Berikut adalah beberapa penyebab sakit dada semasa mengandung serta cara mengatasinya:

1. Pembesaran rahim

Dengan meningkatnya usia kehamilan, ukuran janin dan rahim akan meningkat. Ini kemudian dapat mendorong organ tubuh wanita hamil, termasuk kawasan di sekitar rongga dada, sehingga membuat wanita hamil mengalami sakit dada. Keluhan ini biasanya akan lebih jelas apabila wanita hamil berbaring di punggungnya.

Kadang-kadang sakit dada semasa kehamilan juga boleh disertai dengan keluhan lain, seperti pernafasan yang lebih berat, berpeluh, dan pening.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Kesakitan dada akan hilang dengan sendirinya ketika bayi mula beralih posisi atau selepas bersalin. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh memilih posisi tidur yang betul, misalnya dengan berbaring di sebelah kiri mereka untuk mengurangkan tekanan di dada dan paru-paru.

2. Sakit pagi

Mual dan muntah semasa mengandung atau sakit pagi Ia juga boleh menjadi penyebab sakit dada semasa mengandung.

Mual dan muntah yang berlaku secara berterusan boleh merengsakan tekak dan meletihkan otot injap esofagus di perut. Ini adalah penyebab sakit dada pada wanita hamil yang mempunyai sakit pagi.

Untuk merawat sakit dada akibat sakit pagi, Wanita hamil boleh menggunakan kompres hangat dan memakai pakaian atau coli yang tidak terlalu ketat. Di samping itu, wanita hamil juga boleh minum teh halia dan makan bahagian kecil, tetapi lebih kerap, untuk melegakan loya.

3. Refluks asid gastrik

Refluks asid adalah keadaan apabila asid perut naik ke esofagus. Wanita hamil yang mengalami keadaan ini mungkin mengalami gejala mual, muntah, dan sakit atau nyeri di dada.

Kesakitan ini biasanya disebabkan oleh tahap hormon progesteron yang tinggi semasa kehamilan, yang melemahkan injap gastrik, sehingga lebih mudah bagi asid perut untuk kembali ke esofagus. Walau bagaimanapun, kadang-kadang keadaan ini juga boleh berlaku kerana ulser atau penyakit refluks asid (GERD).

Terdapat pelbagai cara untuk merawat sakit dada semasa kehamilan disebabkan oleh refluks asid perut, termasuk:

  • Makan perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit.
  • Duduk sekitar 1-2 jam selepas makan.
  • Tidur yang mencukupi dan berkualiti.
  • Pastikan kepala anda lebih tinggi daripada kaki semasa tidur.
  • Gunakan pakaian yang longgar.
  • Elakkan makanan dan minuman yang boleh mencetuskan refluks asid, seperti makanan pedas, berasid, berkafein, berminyak atau berlemak, dan minuman yang mengandungi alkohol atau soda.

4. Masalah kesihatan

Kesakitan dada semasa mengandung kadang-kadang juga disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lebih serius, seperti jangkitan paru-paru atau radang paru-paru, tekanan darah tinggi, preeklamsia, atau masalah jantung, terutama bagi wanita hamil yang sebelumnya diketahui menderita atau berada pada tahap tinggi risiko menghidap penyakit ini.

Sakit dada semasa kehamilan yang disebabkan oleh penyakit tertentu umumnya tidak mereda dengan sendirinya dan akan bertambah buruk jika tidak dirawat.

Untuk mengatasinya, wanita hamil disarankan menjalani gaya hidup sihat dan secara rutin melakukan pemeriksaan kebidanan. Selepas itu, doktor dapat memberikan rawatan yang tepat mengikut penyebab sakit dada yang dirasakan oleh wanita hamil.

Sekiranya wanita hamil mengalami sakit dada yang tidak hilang, bertambah teruk, atau disertai dengan gejala lain, seperti sesak nafas, mual dan muntah yang berlebihan, berdebar-debar dada, sakit kepala, sakit otot, atau kaki bengkak, dan gangguan penglihatan atau pening mata, anda harus segera berjumpa doktor.