Keluarga

Adakah Serat Penting untuk Bayi?

Sama seperti kanak-kanak dan dewasa, bayi yang telah makan makanan pejal juga memerlukan pengambilan serat melalui makanan. Namun,jumlah Sudah tentu, bayi memerlukan kurang serat. Walaupun hanya diperlukan dalam jumlah kecil, peranan serat tetap penting untuk kesihatan bayi.

Serat terbahagi kepada dua jenis, iaitu serat larut dan tidak larut. Serat larut adalah sejenis serat yang larut dalam air. Jenis serat ini dapat menurunkan kadar kolesterol dan mengawal kadar gula dalam darah. Walaupun serat tidak larut dalam air adalah sejenis serat yang dapat membantu mengatasi sembelit.

Inilah kelebihan serat untuk si kecil anda

Memasuki usia 6 bulan, bayi dibenarkan makan makanan pelengkap (MPASI). Dalam menu hariannya, Ibu disarankan untuk memasukkan serat, kerana serat dapat:

  • Menjaga bayi kenyang lebih lama.
  • Menjaga kesihatan saluran pencernaan bayi dan mencegah sembelit.

Berapa Banyak Serat untuk Bayi?

Walaupun serat penting untuk kesihatan, bayi tidak memerlukan serat dalam jumlah besar. Bayi berumur 7-11 bulan hanya memerlukan 10 gram serat sehari atau setara dengan setengah sudu besar.

Seiring usia anda, keperluan untuk serat akan meningkat. Pada kanak-kanak berumur 1-3 tahun, keperluan untuk serat adalah sebanyak 16 gram atau setara dengan satu sudu lebih. Sementara itu, pada kanak-kanak berumur 4-6 tahun, keperluan untuk serat adalah 22 gram atau kira-kira 2 sudu besar.

Anda hanya dapat mencari serat dari tanaman atau produk makanan tumbuhan. Berikut adalah sumber serat yang boleh anda pilih untuk diberikan kepada si kecil:

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran sangat baik untuk pencernaan bayi. Selain mengandung serat, buah-buahan dan sayur-sayuran (misalnya epal, pisang, alpukat, wortel, terung, dan brokoli) juga mengandung vitamin dan asam folat. Ibu boleh memproses buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi sucie, sayur kukus, atau disajikan secara langsung sebagai makanan ringan untuk si kecil anda

Kacang

Kacang-kacangan, seperti kacang tanah, kacang ginjal, kacang mete, dan kacang almond, juga dapat menjadi sumber serat makanan ringan yang sihat untuk bayi. Namun, sebelum memberikan kacang kepada si kecil anda, pastikan dia tidak alah pada kacang. Selain mengandung serat, kacang juga mengandung protein, magnesium, dan vitamin E.

Bijirin

Biji-bijian, biji-bijian, dan beras perang boleh menjadi pilihan serat untuk menu harian si kecil kamu tahu, Roti. Tidak hanya mengandungi serat, makanan jenis ini juga mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Setelah mengetahui pentingnya serat untuk kesihatan si kecil, sekarang anda tidak perlu ragu lagi untuk memberi makanan yang mengandungi banyak serat. Namun, jangan terlalu banyak memberi serat dan pastikan anda memprosesnya menjadi makanan yang mudah ditelan oleh si kecil anda.

Sekiranya anak anda mengalami reaksi alahan atau keluhan pencernaan mereka setelah makan makanan kaya serat, tanyakan kepada doktor anak anda.