Kesihatan

Adakah Selamat Mencuci Buah dan Sayuran Menggunakan Sabun?

Tidak sedikit orang yang menggunakan sabun ketika mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran. Mereka berpendapat bahawa sabun dapat menghilangkan bakteria dan racun perosak yang mungkin melekat di permukaan. Namun, adakah selamat mencuci buah dan sayur dengan sabun?

Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi pelbagai vitamin, mineral, dan bahan lain yang diperlukan oleh tubuh. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran secara teratur dapat menjaga berat badan yang ideal, menjaga kadar kolesterol dan tekanan darah normal, dan mengurangi risiko pelbagai penyakit. Untuk mendapatkan faedah ini, menjaga kebersihan buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum dimakan tidak kurang pentingnya.

Keselamatan Menggunakan Sabun untuk Mencuci Buah dan Sayuran

Sebelum diproses dan dimakan, buah-buahan dan sayur-sayuran perlu dicuci dengan cara yang betul. Sebabnya ialah baja organik yang digunakan sebagai baja tanaman boleh mengandungi kuman dan bakteria yang kemudian melekat pada permukaan kulit buah-buahan dan sayur-sayuran.

Selain itu, sisa kimia dari proses penanaman, seperti racun perosak, juga dapat menempel pada permukaan kulit buah dan sayur. Sekiranya tidak dicuci, racun perosak boleh memasuki badan, kemudian merosakkan sel-sel badan dan mengganggu fungsi organ.

Walau bagaimanapun, cara mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran masih menjadi kebaikan dan keburukan dalam masyarakat. Ada yang berpendapat bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran perlu dicuci dengan sabun sehingga bakteria dan racun perosak dibuang sepenuhnya, tetapi ada juga yang percaya bahawa bahan kimia dalam sabun tidak baik apabila terkena buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sebenarnya, membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran tidak perlu menggunakan sabun, sama ada sabun pinggan, sabun tangan, sabun antibakteria, atau sabun berlabel Gred makanan. Ini kerana residu sabun masih boleh melekat pada permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran dan sebenarnya memberi kesan buruk kepada tubuh.

Dalam satu kajian, produk sabun yang mempunyai formula khas untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran didapati tidak lebih berkesan untuk menghilangkan bakteria dan racun perosak daripada mencuci dan menggosok buah menggunakan air paip. Jadi, penggunaan sabun masih tidak digalakkan, bukan?

Dalam keadaan pandemi COVID-19 ketika ini, orang mungkin lebih mengetahui kebersihan makanan kerana takut terdedah kepada virus dari makanan. Namun, jangan semburkan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan alkohol atau disinfektan, okey? Ini sebenarnya sangat berbahaya untuk kesihatan badan.

Sejauh ini, tidak ada bukti bahawa COVID-19 dapat disebarkan melalui makanan, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran.

Cara yang betul untuk mencuci buah dan sayur-sayuran

Cara terbaik untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran adalah dengan menggunakan air. Satu kajian menunjukkan bahawa air mengalir terbukti dapat mengurangkan banyak jenis racun perosak yang boleh melekat pada permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah panduan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh anda gunakan:

  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum menyentuh buah dan sayur.
  • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air yang mengalir sambil menggosok perlahan permukaannya sehingga kotoran itu benar-benar dibuang.
  • Untuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai kulit yang lebat, seperti tembikai atau timun, gunakan sikat lembut untuk membersihkan kulit.
  • Untuk sayur-sayuran, seperti bayam, selada, daun bawang, dan lain-lain, basuh di bawah air yang mengalir, rendam dalam semangkuk air sejuk untuk menghilangkan kotoran yang tersisa, kemudian bilas lagi di bawah air yang mengalir.
  • Setelah buah-buahan dan sayur-sayuran bersih sepenuhnya, keringkan dengan segera menggunakan tisu atau kain bersih.

Selain memprosesnya dengan cara yang betul, menjaga kebersihan buah-buahan dan sayur-sayuran juga merupakan perkara penting yang mesti dilakukan, ya. Ayuh, gunakan petua untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran di atas supaya bakteria, kuman, dan sisa kimia di permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran hilang sepenuhnya.

Pastikan juga anda tidak menggunakan sabun apa pun untuk membersihkan buah dan sayur, okey? Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran atau petua kesihatan lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor.