Kesihatan

Sodium Biphosphate (Sodium Phosphate) - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Natrium bifosfat (natrium fosfat) adalah ubat untuk mengatasi sembelit atau pergerakan usus yang sukar. Ubat ini juga dapat digunakan untuk membersihkan usus sebelum prosedur operasi usus besar dan pemeriksaan perubatan, seperti sinar-X, endoskopi, atau kolonoskopi.

Natrium bifosfat adalah julap pelembut najis (julap garam). Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan penyerapan air di saluran pencernaan, sehingga najis atau najis menjadi lebih lembut dan lebih mudah dilalui.

Tanda dagangan Sodium Biphosphate: Fleet Enema, Fleet Phospo-soda, Phospo-soda

Apa itu Natrium Bifosfat

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
Kategori Julap atau julap
ManfaatMengubati sembelit atau sembelit, dan mengosongkan usus sebelum pembedahan usus besar, dan pemeriksaan perubatan seperti sinar-X, endoskopi, atau kolonoskopi.
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun
Natrium bifosfat (natrium fosfat) untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui apakah ia diserap ke dalam susu ibu atau tidak . Sekiranya anda menyusu, berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini.
Bentuk ubatCecair enema

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Natrium Biphosphate

Enema natrium bifosfat tidak boleh digunakan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Jangan gunakan natrium bifosfat jika anda alah kepada ubat ini.
 • Jangan gunakan julap lain semasa menjalani rawatan dengan natrium bifosfat.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang, penyumbatan usus, kolitis, kecederaan saluran pencernaan atau air mata, atau baru-baru ini menjalani pembedahan pintasan gastrik atau pembedahan penyisipan. kolostomi.
 • Jangan berikan enema natrium bifosfat kepada orang tua yang berumur lebih dari 70 tahun atau kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun, tanpa berunding dengan doktor.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami kegagalan jantung, sembelit teruk, kolitis, sawan, penyakit refluks asid, gangguan elektrolit, aritmia, atau ileus.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami sakit perut yang sangat teruk, loya dan muntah berterusan, sedang menjalani diet rendah garam, atau mengambil julap lain.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan natrium bifosfat jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan natrium bifosfat.

Dos dan Arahan Penggunaan Natrium Bifosfat

Natrium bifosfat dalam bentuk enema boleh didapati dalam pakej khas untuk orang dewasa dan juga kanak-kanak. Natrium bifosfat atau natrium fosfat akan diberikan untuk sembelit, untuk pengosongan usus sebelum operasi, atau untuk sinar-X, endoskopi, atau kolonoskopi.

Dos akan ditentukan oleh doktor mengikut keadaan pesakit. Secara umum, berikut adalah dos natrium fosfat:

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun: Gunakan 1 botol enema natrium bifosfat khusus untuk orang dewasa, 1 kali sehari, seperti yang disyorkan oleh doktor.
 • Kanak-kanak berumur 5-11 tahun: Gunakan 1 botol enema natrium bifosfat khusus untuk kanak-kanak, 1 kali sehari, seperti yang disyorkan oleh doktor.
 • Kanak-kanak berumur 2–5 tahun: Gunakan setengah botol enema natrium bifosfat khusus untuk kanak-kanak, sekali sehari, seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Cara Menggunakan Natrium Bifosfat Dengan Betul

Natrium bifosfat dalam bentuk enema biasanya terdapat dalam botol bersaiz sederhana untuk orang dewasa, dan botol kecil khusus untuk kanak-kanak. Jangan berikan enema untuk orang dewasa kepada kanak-kanak.

Baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat dan ikuti arahan penggunaan yang diberikan oleh doktor. Jangan mengurangkan atau meningkatkan dos, dan gunakan ubat ini lebih lama daripada yang disyorkan kerana berpotensi menyebabkan masalah ginjal dan jantung yang serius.

Natrium bifosfat dalam bentuk enema diambil dubur atau dubur, dan tidak boleh diambil secara oral atau diminum.

Basuh tangan dengan sabun dan air sebelum dan selepas menggunakan enema. Berbaring di sebelah kiri anda di atas tikar yang disiapkan, kemudian kedua kaki dibengkokkan dan lutut ditekan ke dada.

Masukkan hujung botol enema dengan perlahan ke dalam rektum dan tekan botol enema sehingga kandungan bungkusan ubat habis. Setelah semua ubat cair masuk, angkat hujung botol dengan perlahan.

Tetap berbaring selama beberapa minit (biasanya 1–5 minit) sehingga anda merasa ingin buang air besar. Sekiranya anda merasa ingin membuang air besar, segera ke tandas.

Enema natrium bifosfat tidak boleh digunakan selama lebih dari 3 hari tanpa nasihat doktor. Jangan gunakan ubat ini lebih dari sekali dalam 24 jam.

Rangsangan buang air besar biasanya akan dirasakan 1-5 minit selepas mengambil ubat. Sekiranya dalam masa 30 minit, rangsangan untuk membuang air besar belum dirasakan, berjumpa doktor sebelum menggunakan dos seterusnya.

Simpan ubat enema natrium bifosfat dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Natrium Bifosfat dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan natrium bifosfat dengan ubat tertentu boleh menyebabkan beberapa interaksi ubat, seperti:

 • Peningkatan risiko gangguan irama jantung jika digunakan dengan astemizole, amiodarone, clarithromycin, atau eritromisin
 • Penurunan kadar natrium bifosfat dalam tubuh apabila digunakan dengan produk atau ubat-ubatan yang mengandung magnesium, aluminium, atau kalsium
 • Peningkatan risiko hiperfosfatemia apabila digunakan dengan vitamin D
 • Peningkatan risiko gangguan dehidrasi atau elektrolit ketika digunakan pada pesakit yang menggunakan ubat diuretik, seperti hidroklorotiazid
 • Peningkatan risiko kegagalan buah pinggang jika digunakan dengan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen, ketorolac, atau ketoprofen

Selain itu, jika diambil dengan susu atau produk yang mengandung susu, ia dapat menurunkan keberkesanan ubat natrium bifosfat.

Kesan Sampingan dan Bahaya Natrium Bifosfat

Beberapa kesan sampingan yang mungkin muncul selepas menggunakan natrium bifosfat adalah mual, sakit perut, kembung perut, dan ketidakselesaan di rektum.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Berhenti menggunakan natrium bifosfat dan berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Sakit dada, degupan jantung yang cepat, perlahan, tidak teratur
 • Mengantuk, pening, kekeliruan, atau sawan yang teruk
 • Cirit-birit berterusan yang boleh menyebabkan dehidrasi
 • Fungsi buah pinggang terjejas yang boleh dicirikan oleh kencing yang tidak kerap atau sedikit air kencing
 • Kekejangan yang sangat teruk atau sakit perut, najis berdarah, atau rektum dan dubur berdarah