Kehidupan yang sihat

6 Buah Menurunkan Darah Tinggi yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda menderita tekanan darah tinggi atau darah tinggi, doktor akan memberi anda ubat antihipertensi untuk mengawal tekanan darah. Tetapi selain itu, anda juga digalakkan untuk mengamalkan diet yang sihat. Salah satunya adalah dengan memakan buah yang menurunkan darah tinggi.

Pengambilan makanan memainkan peranan penting dalam mengawal tekanan darah. Pesakit dengan hipertensi umumnya disyorkan untuk mengurangkan pengambilan garam yang dapat meningkatkan tekanan darah. Sebagai gantinya, anda boleh mengambil buah penurun darah tinggi yang kaya dengan kalium, kalsium, dan magnesium.

Senarai Buah Penurun Darah Tinggi

Berikut adalah senarai buah-buahan penurun darah tinggi yang boleh anda cuba:

1. Pisang

Pisang adalah salah satu buah penurun darah tinggi yang boleh anda makan. Kandungan kalium dalam pisang membantu menyeimbangkan jumlah garam di dalam badan, sehingga dapat mengawal tekanan darah. Anda boleh makan pisang keseluruhan, panggang, atau campurkan ke dalam bijirin.

2. Tembikai

Tembikai mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh, seperti vitamin A, vitamin C, kalium, dan magnesium. Buah ini juga mengandungi L-citrulline yang dapat membantu melebarkan saluran darah, sehingga menurunkan tekanan darah.

3. Anggur

Kandungan polifenol dalam anggur berguna untuk mengawal tekanan darah. Polifenol dikenali sebagai antioksidan yang dapat membantu melawan radikal bebas dalam badan.

Selain itu, buah ini juga mengandung serat tinggi dan rendah kalori, sehingga jika dikonsumsi secara teratur dapat mencegah munculnya sindrom metabolik, termasuk hipertensi.

4. Kiwi

Kiwi memiliki berbagai nutrien yang bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah, seperti vitamin C, vitamin E, folat, dan kalium. Satu kajian mendapati bahawa orang yang menderita hipertensi yang selalu mengonsumsi tiga buah kiwi sehari mengalami penurunan tekanan darah yang lebih cepat.

5. Delima

Menurut penyelidikan, pengambilan lebih dari satu cawan jus delima sehari selama empat minggu dapat menurunkan tekanan darah sistolik (had atas) dan diastolik (had bawah). Walaupun begitu, tidak diketahui kandungan apa yang membuat buah delima dapat menurunkan tekanan darah. Penyelidik mengesyaki bahawa kandungan kalium dan polifenol dalam buah ini dapat menurunkan tekanan darah tinggi.

6. Ubi bit

Beetroot juga dipercayai dapat mengurangkan tekanan darah tinggi. Satu kajian mendapati penurunan tekanan darah sistolik setelah enam jam memakan buahnya. Ini kerana kandungan nitrat dalam bit berperanan menurunkan tekanan darah.

Selain mengkonsumsi buah yang menurunkan darah tinggi, anda juga perlu mengamalkan gaya hidup yang sihat, seperti membatasi pengambilan garam, membatasi pengambilan alkohol dan kafein, menguruskan tekanan dengan baik, dan melakukan senaman secara teratur.

Sekiranya kaedah ini tidak berjaya menguruskan tekanan darah, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan tekanan darah tinggi yang tepat.