Kesihatan

Tanpa rasa sakit dengan menghadkan larangan diet berikut untuk asid urik

Penghidap gout boleh mengalami kesakitan di kawasan sendi apabila kadar asid urik dalam darah meningkat. Peningkatan tahap boleh disebabkan oleh jenis makanan tertentu. Apakah makanan pantang larut asam urat? Inilah penjelasannya!

Salah satu penyebab peningkatan kadar asid urik ialah memakan makanan yang mengandungi purin. Oleh itu, untuk mengelakkan rasa tidak selesa, seperti sakit pada sendi, pemilik asid urik atau gout yang tinggi mesti mengehadkan pengambilan makanan yang mengandungi bahan ini.

Senarai Makanan untuk Mengelakkan Gout

Berikut adalah beberapa jenis makanan pantang larut asam urat yang harus dibatasi penggunaannya atau dielakkan sebanyak mungkin, kerana mengandungi purin tinggi:

 • Bangsawan

  Untuk jenis makanan ini, anda dinasihatkan untuk menjauhinya kerana makanan seperti hati dan organ dalaman lain, mempunyai kandungan purin tertinggi.

 • Makanan Laut atau makanan laut (makanan laut)

  Adakah anda suka makanan laut? Mulai sekarang cuba hadkan penggunaannya, kerana makanan laut kaya dengan purin. Jenis makanan laut yang pantang larang bagi orang yang mempunyai asam urat tinggi termasuk kerang, ikan masin, ikan bilis, sardin, ikan tenggiri, ikan tiram, udang, udang karang, atau ketam.

 • Sayur-sayuran

  Terdapat beberapa sayuran yang mempunyai kadar purin yang tinggi, seperti bayam, kembang kol, asparagus, kacang polong, dan jamur. Namun, menurut penyelidikan, pengambilan purin yang berasal dari sayur-sayuran tidak menimbulkan masalah bagi orang yang mempunyai asid urik tinggi, yang bermaksud bahawa risiko terkena gout atau kambuhannya tidak meningkat. Walaupun begitu, disarankan untuk mengehadkan jumlah yang masuk ke dalam badan anda.

 • Minuman beralkohol

  Beberapa jenis minuman beralkohol mengandungi purin yang tinggi dan dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah. Minuman beralkohol yang tidak baik untuk penghidap gout adalah bir. Selain itu, bir juga boleh menyebabkan dehidrasi, yang akan mencetuskan kesakitan pada orang yang mempunyai asid urik yang tinggi. Minuman beralkohol lain yang juga mengandungi purin tetapi dalam jumlah sederhana adalah wain (arak).

 • Gula

  Walaupun kadar gula dalam gula relatif rendah, anda tetap disarankan untuk tidak makan makanan yang mengandung gula secara berlebihan. Mengonsumsi terlalu banyak gula dapat menyebabkan diabetes dan obesiti, yang dapat memperburuk gejala rematik atau gout yang Anda alami.

Elakkan juga minum minuman yang mengandungi fruktosa, kerana boleh meningkatkan kadar asid urik anda. Sekiranya anda ingin memanjakan lidah anda dengan sesuatu yang manis, anda boleh memakan buah segar.

 • Daging

  Kandungan purin dalam kumpulan makanan ini masih agak sederhana. Anda boleh mengambil daging lembu, ayam, daging kambing, atau daging babi yang semuanya tanpa lemak, sehingga 170 gram sehari.

Menjauhkan diri dari makanan asid urik dapat mengekalkan atau bahkan menurunkan kadar asid urik dalam darah anda. Gout yang anda derita tidak dapat disembuhkan hanya dengan menjauhkan diri dari berbagai makanan ini, tetapi risiko serangan gout berulang dapat diturunkan. Selain itu, kerosakan pada sendi juga dapat diperlahankan.

Selain mengehadkan larangan diet asid urik, anda disarankan menjalani gaya hidup sihat, seperti bersenam secara teratur. Pengeluaran asid urik dapat meningkat jika anda berlebihan berat badan, dan senaman dapat membantu anda menjaga berat badan yang normal. Selain itu, senaman secara teratur dapat memastikan pengeluaran asid urik stabil. Pemilik asid urik tinggi disarankan untuk minum lebih banyak air, untuk membantu proses penyingkiran asid urik melalui air kencing.

Sekiranya sakit sendi kerana asid urik tidak bertambah baik dan sering berulang, anda perlu berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.